Ei sunt RAZBOINICII care vor sa-i rapuna pe Bourceanu si Chiriches! Legia Varsovia, echipa ai carei fani isi taie rivalii cu "LAMA"! Cum a aparut Zyleta:

Autor: Sport.ro
Miercuri 21 August 2013, 07:18

	Ei sunt RAZBOINICII care vor sa-i rapuna pe Bourceanu si Chiriches! Legia Varsovia, echipa ai carei fani isi taie rivalii cu "LAMA"! Cum a aparut Zyleta:

Despre legende care au fost si legende care ne fac weekendurile mai frumoase. Despre povestile bunicilor cu Nadia, Dobrin si Pele. Despre meciurile de saptamana asta, la care le cumparam noi bilete tatilor nostri. Despre fotbal si nu numai. AZI: Cei mai fanatici suporteri din Europa

I-am vazut la Bucuresti in urma cu 2 ani. Da, am fost pe stadion, am fost sa vad ceea ce speram a fi inca un parcurs nebun al Rapidului in cupele europene, dupa cel din 2006. Speram ca Legia sa fie victima in seara aia. N-a fost, insa, asa. Radovic, Ljuboja si Vrdoljak, ultimul dintre ei inca la echipa, nu au fost de acord si au batut Rapidul cu 1-0, ruinand cumva si sperantele giuletenilor. Cu toate astea, tin minte perfect desfasurarea partidei. Fusese o prima repriza echilibrata, rapidistii incercau sa atace, apararea polonezilor functiona perfect, iar pustii Rybus si Zyro asteptau un contra-atac cu care sa dea lovitura.

Totul s-a schimbat, insa, la pauza, atunci cand cei peste 3.000 de suporteri polonezi au intrat la peluza. Pur si simplu au facut liniste. Da, au facut liniste. O galerie galagioasa si aprinsa, asa cum este "Torcida" visinie, ramasese uimita de atasamentul celor 3 mii de ultrasi nebuni, echipati la fel.

Iar jucatorii Legiei au prins aripi. Repriza a doua s-a schimbat, Deac a mai avut o sclipire si l-a incercat pe Kuciak, dar nimic mai mult. Apoi a venit minutul 73, cand piticul Radovic a inscris cu capul dupa o lovitura libera. national arena a tacut, mai rasuna doar ecoul polonezilor - "LE-GI-A, LE-GI-A".

Acum, dupa victoriile care i-au dus in primavara europeana, in urma cu doua sezoane, polonezii vin din nou la Bucuresti sa cucereasca Arena Nationala. Daca vor avea sanse in fata celor 50.000 de suporteri ai Stelei si a jucatorilor lui Reghe, doar divinitatea stie.

 

Cine sunt fanii Legiei?
Legia Varsovia - cel mai galonat club al Poloniei, clubul sportiv al armatei (contrar Stelei, este clubul format inaintea perioadei comuniste, de unde si orientarea de dreapta a suporterilor), este probabil si clubul cu cei mai nebuni fani din Europa. Ca si in cazul Stelei, in ultimele decenii, simpatia pentru Legia s-a extins in toate colturile Poloniei, in mare parte datorita nu doar a performantelor de pe plan intern, ci si a atmosferei si a starii de spirit pe care o simti atunci cand ajungi la un meci al "Legiunii verzi", intre 30 de mii de fani fanatici.

Simpatia acumulata de Legia vine si din lupta anti-comunista pe care grupurile de fani o duceau in anii 80, in perioada "Solidaritatii", fapt care a dat un anumit sens patriotic si nationalist admiratiei pentru echipa din capitala tarii.

Astazi, fanii Legiei continua sa aiba o mare influenta in sfera politicului, atat pe plan intern, cat si international, dar si atat intr-un mod pozitiv, cat si intr-unul negativ; de la conflictele cu prim ministrul Donald Tusk, dar si cele in care si-au exprimat suportul pentru cetatenii din Serbia, in momentul in care Kosovo si-a proclamat independenta.

Cand vine vorba despre fotbal, ultrasii Legiei sunt la fel de dedicati si de aprigi, dovada si deplasarile in numar foarte mare pe care le fac, dar si faptul ca echipa joaca meci de meci cu stadionul ocupat.

Cea mai tare peluza din Europa
Cel putin asa le place lor sa spuna. Cine a pasit vreodata pe Westfallenstadion stie care e cea mai tare peluza din lume, nu din Europa, dar atmosfera creata de celebra Zyleta nu este deloc departe.

Zyleta este numele peluzei nord a stadionului din Varsovia. Ocupata intotdeauna la capacitate maxima, in peluza de stadionului armatei iau loc unii dintre cei mai spontani si fanatici suporteri din Europa. Inaintea renovarii stadionului (2008-2011), vechea Zyleta inseamna doar o mica parte a peluzei, unde nu puteau intra decat ultrasii care si-au dovedit dragostea pentru echipa. Acum, intreaga peluza este populata de grupuri de fani, care impreuna produc mici cutremure la fiecare meci.

Ce inseamna Zyleta? Numele se trage de undeva din anii '70, atunci cand un panou publicitar urias statea deasupra peluzei, facand reclama la lame de ras :)

De-a lungul anilor, insa, termenul de "lama" a luat o alta definitie pentru polonezi. Cand zici "lama", oamenii nu se mai gandesc la instrumentul de barbierit, ci la incendiara peluza. Zyleta a devenit un sinonim pentru devotament, afectiune si dragoste de fotbal, dar si unitate si victorie.

De cealalta parte, exista, insa, si momente mai putin placute. Zyleta este totodata si un termen care descrie, cel putin in ultimii ani, violenta de pe stadioane, violenta data de fanatismul pentru fotbal.

Cea mai tare si cand vine vorba de scandaluri
Cunoscuta ca o peluza careia expresia "al 12-lea jucator" chiar i se potriveste, Zyleta Legiei a creat, insa, si multe probleme echipei. Ultima dintre ele chiar in urma cu o saptamana, cand UEFA a dispus urgent INCHIDEREA PORTILOR la meciul cu Steaua, totul dupa ce ultrasii au afisat mai multe bannere cu tenta rasista si xenofoba.

Ceea ce pe unele stadioane nu ar conta atat de mult, la Varsovia inseamna enorm, presiunea scandarilor fanilor polonezi apasand extrem de mult pe umerii fotbalistilor oaspeti. Asadar, suntem siguri ca Bourceanu si Tanase au scapat probabil de cea mai mare problema din dubla de calificare.

Daca nu avem dreptul acasa...hai in deplasare
Cu portile inchise pentru meciul retur, din 27 august, "huliganii" polonezi planuiesc sa vina din nou in numar mare la Bucuresti si sa recreeze o mica parte a Zyletei pe National Arena.

Peste 2.000 de fani si-au anuntat deja prezenta la meciul de maine, iar politia planuieste deja o serie de masuri speciale ca sa-i tina in frau. Singura necunoscuta ramane legata de fanilor care ar putea veni neanuntati, polonezii anuntand ca vor veni in numar cat mai mare la Bucuresti.

Pana la "verdictul" final in cazul fanilor Legiei mai avem putin. Vor reusi ei sa se puna cu cele 50 de mii de suflete ros-albastre care vor umple maine tribunele Arenei Nationale? Vor reusi sa-si mobilizeze jucatorii in lupta cu gladiatorii lui Reghecampf sau se vor inclina in fata stelistilor si vor aplauda "Sunt fericit"? :)

România, în alertă, din cauza coronavirusului. Măsuri speciale de prevenție și control la granița de vest și în aeroporturi
BRAT