Cum au ajuns sportivii sa se DOPEZE cu cafeina pentru a supravietui in cea mai grea competitie de pe pamant. La ce riscuri se supun

cafeina dopaj True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 22 Martie 2014, 16:13
Data actualizarii: Luni 24 Martie 2014, 12:42

Una dintre cele mai lungi relatii din istorie a fost intotdeauna cea dintre sport si substantele folosite de atleti pentru a fi mai puternici, mai rapizi, la limita rezistentei, pentru a ajunge mereu primii la linia de sosire.

Armstrong, Tyson Gay si Alex Rodriguez, personajul principal din unul dintre cele mai mari scandaluri de dopaj din baseball, sunt doar cateva nume din lunga lista a victimelor dopajului din sport.

Fenomenul inseamna mult mai mult decat o medalie sau un trofeu. E o industrie cu multe zerouri si o cursa in care sunt implicati, pe langa sportivi, oameni de stiinta, laboratoare finantate cu sume uriase si secrete care, daca ar fi dezvaluite, ar putea distruge fata unui fenomen iubit de miliarde de oameni – sportul.

Dopajul este un subiect care pus in lumina celei mai “vechi” declaratii din sport, “si-au dorit mai mult victoria”, oricat de “lemn” ar fi ea, reprezinta o realitate infricosatoare. Insa nu trebuie sa vorbim despre transfuzii facute in camerele de hotel inaintea curselor din turul Frantei si pastile care oficial nu ar trebui sa existe, dar sunt administrate, ca sa ne referim la dopaj.

CE INSEAMNA "DOPAJUL" CU CAFEINA

In cea mai grea competitie de pe pamant, IronMan World Championship din Kona, Hawaii, cafeina a fost transformata din o simpla placere de dimineata intr-un experiment continuu si agresiv in care sportivii consuma pentru a salva pana si o secunda pe cronometru.

Competitia inseamna o cursa infernala cu 1900 de participanti care trebuie sa inoate in Pacific 2.4 mile, apoi sa pedaleze 112 mile pe bicicleta, pentru ca totul sa se incheie cu un marathon de final extenuant.

Orice ajutor este benefic in aceasta competitie, iar in ultimii ani cafeina a devenit un obicei care a capatat dimensiuni uriase.

Sarah Piampiano nu bea cafea in mod normal. Nu ii place. Nici Cola nu o atrage, dar pentru ca a participat la Kona, a trebuit sa faca ceea ce toata lumea face. Sa se dopeze cu cafeina. Nu este nimic ilegal. De fapt, nu mai este ilegal acum. Dar ramane periculos.

Intr-un interviu acordat pentru The Atlantic, cu 24 de ore inainte sa intre in competitie, ea a povestit despre “strategia cu cafeina” pe care o are pentru cursa. Pentru cineva care nu bea cafea deloc, folosirea sistematizata a cafeinei pentru cresterea performantei poate fi o trecere brusca si riscanta.

Gelurile cu cafeina sunt noua moda. Nu va imaginati cu sportivii alearga cu o ceasca de cafea in mana, ci cuburi gelatinoase care contin o concentratie ridsicata de cafeina.

“Inainte de cursa, ia o doza de 50 de miligrame de cafeina. Apoi, in timpul concursului de bicileta, ia alte 50 de miligrame la fiecare ora. Pe masura ce trece in fazele superioare, doza e mai mare si mai frecventa”, explica cei de la The Atlantic.

Dozele se mananca, astfel este usor pentru sportivi sa pedaleze si sa alerge in timp ce consuma cafeina. “Pe masura ce evoluezi, energia ti se consuma si atunci incep durerile. In clipa aceea, maresc doza de cafeina, pentru ca la final sa ai puterea sa termini competitia. Este un factor critic, pentru ca trebuie sa reusesti sa participi pana la capat si sa si termini printre primii.”, spune Piampiano.

CARE SUNT RISCURILE FOLOSIRII SISTEMATIZATE A CAFEINEI

Fenomenul a fost studiat si de experti. Peter Vervoort, un om de stiinta din Belgia, a analizat efectul cafeinei in timpul competitiei. Mai mult, a si concurat. Primele concluzii? Dozele trebuie sa fie mari. In cazul in care temeperaturile sunt ridicate, 250-300 de miligrame de cafeina nu ajuta pe nimeni.

“Eu nu folosesc cafeina, ci doar Cola, in ultima bucata de 20 de kilometri a concursului. Dar asta inseamna cafeina in doze extrem de mici. E greu sa te abtii de la ele, mai ales ca acum este un numar record de companii care produc astfel de geluri cu cafeina.”, a spus acesta.

Matthew Ganio, un fizioterapeut de la Departamentul de Sanatate din cadrul Universitatii din Arkansas, a studiat modul in care organismul reactioneaza dup a ce i se administreaza o cantitate atat de mare de cafeina. Rezultatele studiului arata ca sportivii ce apeleaza la aceasta forma de “dopaj” isi imbunatatesc cifrele cu aproximativ 3%, ceea ce intr-o cursa de 10 ore inseamna 18 minute salvate.

La Kona, diferenta dintre primii 8 concurenti a fost de 8 minute, ceea ce inseamna ca fiecare secunda cantareste cato medalie. “Aceasta procedura difera de la om la om”, spune Ganio.

Un atlet care alearga intr-o cursa de 10 mile va putea salva cu ajutorul cafeinei 72 de secunde, in timp ce un cyclist va salva 90 de secunde. Dozele trebuie sa fie administrate in functie de greutatea sportivului. Pentru 80 de kilograme de greutate, cantitatea este de 6 miligrame pe kilogram, adica 4 cani mari de cafea pe loc. Pentru cei care cantaresc 65 de kilograme, doza este 3 miligrame pe kilogram.

Exista si riscuri: “In anumite cazuri, poate duce la depenta, iar unele simptome pot oblige sportivul sa se retraga din competitie.”, mai avertizeaza expertii pentru The Atlantic.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!