Cum a picat Steaua in mijlocul celei mai mari rupturi din fotbalul mondial. Cortina de Fier care ii interzice accesul in Europa

True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 16 Octombrie 2014, 12:23
Data actualizarii: Joi 16 Octombrie 2014, 12:25

Unul dintre oamenii care spera ca in scurt timp sa conduca fotbalul vorbeste despre cele mai mari schimbari din istoria acestui fenomen si cum cluburi precum Steaua au avut de suferit in ultimele decenii din cauza politicilor adoptate la nivel global.

Un fost diplomat care a lucrat pentru FIFA intre 1999 si 2010 este astazi rivalul lui Blatter la sefia fotbalului. Jerome Champagne (foto, alaturi de Pele) vorbeste intr-un interviu pentru Bleacher Report despre schimbarea fotbalului dupa o viziunea a "egalitatii pentru toti". 

Discrepantele uriase intre campionate, continente si chiar si regiuni ale Europei sunt exemplificate in interviul candidatului la sefia FIFA prin cele mai cunoscute "Stele" din Europa de Est: Steaua Bucuresti si Steaua Rosie Belgrad.

Cum a fost schimbat fotbalul de globalizare

"In primul rand, vreau sa va spun ca globalizarea a fost ceva pozitiv pentru fotbal. Fotbalul este sportul numarul 1 in lume. Puteti vedea asta in succesul popular al Mondialului din Brazilia. Si daca va uitati la piata din SUA, unde alte sporturi au un impact mai mare, meciurile Belgia - SUA si SUA - Portugalia au atras mai multi telespectatori decat meciurile finale din NBA. Realizati ce inseamna asta? Globalizarea a fost buna pentru ca a distribuit mai multi bani. Cand am ajuns la FIFA, in 1999, mai bine de 100 din cele 200 de asociatii nationale de fotbal nu aveau centre tehnice, sedii si terenuri reale de fotbal. FIFA a trebuit sa se solidarizeze cu ele si sa le dea bani. Dar globalizarea in fotbal nu este cu nimic mai diferita fata de cea din restul lumii. Vine si cu un dezechilibru."

"Uitati-va la ce spune Papa Francisc, uitati-va la ce spune Obama: Visul American a fost distrus de polarizarea economica a societatii americane" - Jerome Champagne

"Uitati-va la ce spune Thomas Piketty, economistul francez cu un bestseller in SUA care spune ca societatea americana este prea dezechilibrata. Acelasi lucru se aplica si in fotbal.", mai spune Champagne, candidatul la conducerea FIFA.

Cum a picat Steaua in mijlocul rupturii din fotbal

"Sunt trei tipuri de dezechilibre in fotbal: intre continente, in interiorul continentelor si in interiorul tarilor. In primul rand, intre continente. Astazi sunt mai multi bani in America de Sud si in Africa decat erau in urma cu 20 de ani. Asta este clar si este bine. Dar diferenta fata de Europa a devenit tot mai mare, in ciuda faptului ca in Africa de Sud a fost organizat mondialul, ca au fost sume atat de mari investite in dezvoltare si in ciuda faptului ca CAF si-a imbunatatit competitiile."

"Africa ramane in situatia in care produce materiale brute, dar care sunt valorificate de catre altii. Daca vei cumpara un kilogram de cafea in Etiopia, producatorul va primi un dolar. Aceeasi cantitate de cafea cumparata in Europa valoreaza 12 sau 13 dolari. Asta inseamna ca Africa pierde 12 dolari. Aceeasi teorie se aplica si in fotbal. La nivel de cluburi, fotbalul din Europa este fara indoiala cel mai bun din lume. Dar daca elimini jucatorii africani si sud-americani nu mai poti spune asta."

"Fotbalul la nivel de cluburi are nevoie de ajutor, dar consecinta este intensificarea rupturii dintre fotbalul din Vestul Europei si restul lumii. Ligile din Africa sunt goale. Cei mai buni jucatori pleaca repede si des. Acum 30 de ani, un meci intre Yaounde si Douala din Camerun ar fi umplut stadioanele. Era pasiune, era nebuie. Acum este mai dificil, pentru ca toti jucatorii buni din Camerun au plecat."

"Apoi sa vorbim in interiorul continentelor. In interiorul Europei. Europa a fost divizata intre Zidul Berlinului si Cortina de Fier, dar astea nu au blocat niciodata ca tarile din Europa sa joace intre ele, iar cele din Est sa castige"

"In 1986, Steaua castiga Cupa Campionilor, in 1991 acelasi lucru reusea si Steaua Rosie Belgrad. Real Madridul din Spania lui Franco juca in fata lui Partizan din Iugoslavia lui Tito, desi nu aveau relatii diplomatice" - Jerome Champagne

"Uitati-va la Cupa UEFA. Videoton din Ungaria a jucat finala in 1984-1985, dupa ce au trecut de PSG, Manchester United si au intalnit-o pe Real Madrid in finala. Credeti ca astazi ar mai fi posibil asa ceva? Ganditi-va la Ajax, la Malmo. Gata, s-a terminat!"

"Practic, Cortina de Fier care a divizat Europa, dar nu si fotbalul, astazi a fost inlocuita cu o Cortina Financiara de Fier care izoleaza 15 cluburi de restul fotbalului din Europa. O ruptura totala. Sunt atat de multi bani in fotbalul englez incat clubul care termina pe ultimul loc castiga de doua ori mai mult decat campioana Frantei."

"In final, ultimul exemplu al dezechilibrului este in interiorul unei tari. Este mereu acelasi club care castiga. In Austria, Red Bull Sazlburg a cheltuit 14 milioane de euro vara asta pe transferuri, mai mult decat celelalte 9 cluburi din Liga. Asta este o tema centrala in anii care vor veni"

"Trebuie sa luam decizii importante in 2015: ori fotbalul va deveni precum baschetul, unde e o singura competitie care conteaza, NBA-ul. In baschet, competitiile echipelor nationale nu sunt att de importante. Federatia Internationala de Baschet nu are control asupra NBA. Pentru acest elitism si aceasta polarizare nu ai nevoie de un FIFA puternic. Dar ca fotbalul sa se mentina echilibrat, trebuie sa corectezi anumite lucruri, sa schimbi anumite politici. FIFA trebuie sa fie un organism democratic, proactiv si respectat."

"FIFA, in ultimii ani a practicat un rol de Robin Hood, in care a redistribuit banii pentru dezvoltare. Acest model nu exista in lume. Nu este filantropie, este dreptate. Este vorba despre valorile adevarate ale fotbalului" - Jerome Champagne
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!