"Cine te crezi, Nadia Comaneci?" Nadia in maini, o sala in picioare. Secretul nestiut pana azi despre cel mai mare 10 din istorie

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 04 Noiembrie 2014, 16:35
Data actualizarii: Marti 04 Noiembrie 2014, 16:48

Primul 10 din istoria gimnasticii, Nadia Comaneci a oferit un discurs unic in fata unei sali pline.

Nadia Comaneci a fost invitata sa vorbeasca in 2014 la IF FORUM, un eveniment organizat pentru a promova tehnologia in sport. In fata unei sali pline, Nadia Comaneci a povestit secretul din spatele notei 10 care a rescris istoria gimnasticii si cum ambitia unei sportive din Romania a reusit sa depaseasca tehnologia de ultima ora de la acea vreme.

"Sa fim sinceri. Cand m-am apucat de gimnastica, la 6 ani, nu m-am gandit sa scriu istorie"

"Nimeni nu stie cu adevarat cand este pe punctul de a scrie istorie. Cand am facut exercitiul de la Montreal, fiecare figura a fost executata cu tehnica pregatita zi de zi la antrenament. Am depus aceeasi munca precum si ceilalti, dar am stat mai mult la antrenament sa adaug putin din "atingerea Nadia". Am crezut ca exercitiul meu a fost bun. De fapt, cred ca putea fi chiar mai bun de atat. Apoi am auzit multa galagie in arena. De obicei nu ma uit la scor, dar acum m-am uitat si am vazut nota 1.00, ceea ce, dupa cum stiti, in gimnastica nu e o nota prea buna."

"Tehnologia tabelei de punctaj de la acea ora nu era adaptata sa afiseze nota 10. Singurul lucru pe care il puteau arata era 1.00. Abia cativa ani mai tarziu am auzit adevarata poveste despre acel "1""

"Inaintea olimpiadei din 1976, inginerii care au construit tabela pentru Jocuri au chemat oficialii din gimnastica sa le spuna ca vor folosi o noua tehnologie pentru tabela. Au vrut sa foloseasca o tabela mai subtire, cu doua zone in stanga zecimilor pentru nota, in locul unui singur loc. Inginerilor li s-a spus: "Nimeni nu va reusi niciun 10. Nu va faceti grija, construiti o tabela care sa arate nota maxima (pana la acea vreme), adica 9.95."

"Cred ca asta este doar un singur exemplu in care atletii au fost inaintea tehnologiei vremilor lor. Faptul ca am fost prima gimnasta care a atins 10-le perfect continua sa imi defineasca viata si astazi. Sa fim sinceri. Cand m-am apucat de gimnastica, la 6 ani, nu aveam de gand sa scriu istorie. Tot ce am vrut sa fac este sa ma provoc destul sa fiu mai buna in fiecare zi. Cu timpul am inteles conceptul olimpismului, care este tot ceea ce fac.", a povestit Nadia Comaneci.

"Sigur... tu cine te crezi, Nadia Comaneci?"

Dupa ce a plecat in SUA, Nadia a trait cateva experiente unice. Recunoscuta de fiecare roman, sportiva de 10 a gimnasticii nu a fost recunoscuta chiar de toata lumea in America. Nadia a povestit unul dintre cele mai amuzante momente din viata ei:

"Multi dintre voi cred va amintiti de mine de la olimpiada din 1976. Eram o fetita mica cu codite care sarea la barna si paralele. Trebuie sa recunosc ca acum arat diferit fata de acum 30 si ceva de ani. Dar nu stiu ce sa spun cand cineva vine la mine si imi spune: "Chiar tu esti Nadia? Erai atat de frumoasa cand aveai 14 ani""

"Dupa ce m-am mutat in SUA, am reluat legaturile cu un prieten vechi, care acum este sotul meu, Bart Conner, medalist cu aur la gimnastica in 1984. Cand am ajus in SUA, am inceput amandoi sa aparem in spectacole de gimnastica, alaturi de alti gimnasti recunoscuti."

"Nu pot uita ca intr-un moment, dupa ce am terminat un spectacol, am fugit la aeroport sa prind un avion. Mi-am pus o pereche de pantaloni scurti pe mine si am urcat in avion. Acolo am discutat cu o insotitoare de zbor, care s-a uitat la mine si nu m-a recunoscut. Ea mi-a zis: "Wow, ai picioare puternice, faci vreun sport?" Am zis, "da, sunt gimnasta", iar ea mi-a raspuns: "da, sigur. Cine te crezi, Nadia Comaneci?" Am zis, "da, chiar ea sunt". Apoi ea a varsat cafeaua peste tricoul meu. Norocul meu e ca aveam un alt tricou la mine, m-am schimbat si i-am dat tricoul meu ei.", a mai povestit Nadia.

Nadia in maini, toata sala in picioare. Momentul de magie al unui 10 mondial

Parintele olimpismului, Pierre de Coubertin a declarat: "Olimpismul nu este un sistem, este o stare de spirit". Prin imbinarea sportului cu cultura si educatia, olimpismul promoveaza viata si valorile universale ale ei. Precum echilibrul dintre minte, corp si caracter, unitate si respect pentru altii. - Nadia Comaneci

Nadia i-a luat pe toti prin surprindere in momentul in care si-a terminat discursul. A decis sa incheie intr-o nota unica. Nadia Comaneci s-a pus in maini in fata salii pline, in timp ce toata lumea s-a ridicat in picioare sa aplaude. (Vedeti momentul la 52:44)

"Cand am venit pe aceasta scena, m-am intrebat ce pot sa fac la acest Forum, ceva care nu s-a mai facut. Si mi-a venit asta in cap..."

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!