jucatori analiza Stranieri

ANALIZA: De la saracia africana la traficanti si cocalari! Afla traseul TIPIC si unde se rateaza fotbalistul roman:

Vezi cum evolueaza cariera jucatorului tipic roman, spre deosebire de africani si sud-americani!

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 03 Mai 2011, 21:49
Data actualizarii: Marti 03 Mai 2011, 21:55

Incepand de la copii si pana isi termina cariera, fotbalistii au un traseu diferit dar se incadreaza in anumite tipare, in functie de continent!

Cum se apuca de fotbal

Africa: fotbalul este una dintre singurele distractii pentru tarile din Africa, si o sansa de a iesi din saracie. De mici bat mingea pe teren in picioarele goale.
Mai exact lovesc un morman de piele, incercand sa il bage printre doua pietre, fara jambiere, fara ghete, uneori si fara tricouri.
Ajung la unul dintre putinele cluburi de fotbal de unde pot avea sansa sa faca pasul spre Europa, daca se fac remarcati.
In acelasi timp muncesc pe unde apuca pentru a avea ce manca si incearca sa stea departe de viata infractionala.
Alternativa la fotbal: saracie, braconaj, criminalitate, trafic de animale!

America de Sud: fotbalul este o religie in America de Sud. Argentina si Brazilia sunt tarile care exporta cele mai multe talente spre Europa.
Incepand de la fotbalul pe plaja si terminand cu academiile marilor echipe, sud-americanii au mai multe variante decat africanii.
Chiar daca traiesc intr-o saracie la fel de lucie, jucatorii sunt mai bine platiti decat in Africa.
Alternativa la fotbal: sporturi de contact, trafic de droguri, apartententa la bande.

 


Romania: majoritatea copiilor se apuca de fotbal la dorinta expresa a parintilor, majoritatea microbisti inraiti. Doar cei mai talentati si cei mai bine sustinuti de catre parinti ajung sa joace si la seniori.
Majoritatea juniorilor se pierd datorita lipsei unui mediu adecvat de a creste tinere talente.
In timp ce isi urmaresc visul, tinerii romani renunta la scoala sau ii acorda un interes redus, asa ca singura varianta in cazul in care nu ajung sa traiasca din fotbal este sa munceasca ca necalificat.
Alternativa la fotbal: cluburi, baruri, muncitori necalificati, manele si ospatari!

Pasul spre echipa mare

Africa: tinta africanilor este Europa, cu precadere campionatul Frantei. De asemenea, Italia, Spania si Anglia sunt tari care investesc in tinerele talente africane.
Cei mai putin norocosi ajung in ligile inferioare ale acelorasi campionate, sau in Estul Europei, prin diferite firme de impresariat.

America de Sud: talentele sud-americane ajung pe bani grei in Europa, si de obicei o fac la marile cluburi, pe sume consistente. "Clasa mijlocie" a talentelor ajunge in Estul Europei de obicei, sau in campionate ca Portugalia sau Olanda.

Romania: Marile talente ale romanilor ajung... in Liga 1, desi trecerea la o echipa mare este cel mai riscant moment din cariera, aici pierzandu-se majoritatea jucatorilor. De aici, depinde de caracter. Cei muncitori, cum este Chivu, pot ajunge sus. Cei care prefera cancanurile si viata extrasportiva vor ramane in Romania sau vor sta 1,2 sezoane pe afara dupa care se vor intoarce in tara.


Ciprian Deac, exemplul perfect de jucator plecat talent si ajuns rezerva intr-un campionat puternic!

Consacrarea si varful carierei

Africa: marii fotbalisti africani sunt printre cei mai bogati oameni din tara lor. Drogba, Kalou sau Toure sunt doar cateva exemple de africani ce au ajuns sa o duca regeste, dupa ce au plecat din saracie.

America de Sud: brazilienii si argentinienii tind sa devina simboluri pentru cluburile la care joaca. Messi, Ronaldo, Ronaldinho si Tevez sunt doar cateva exemple.

Romania: De obicei, aceasta este o etapa la care jucatorii romani nu ajung. In afara de Mutu si Chivu, nu prea au existat jucatori importanti la nivel european in ultimii ani!
 

Concluzie!

Asadar, daca africanii ajung de obicei in Franta, Spania sau Anglia, iar sud-americanii in Olanda, Portugalia sau Italia, jucatorul roman trece cu greu de faza Ligii 1.
Exemple de jucatori talentati ce nu au facut pasul spre marea performanta: Zicu, Torje, Adrian "Printul" Cristea, Andrei "Micul Balaci" Ionescu, Ochirosii, Daminuta, etc!

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies