Ai carte, ai parte...de ancheta | DNA a deschis un dosar in cazul lucrarilor scrise in inchisori: Becali, Copos ori Mihai Stoica au devenit "autori prolifici" in spatele gratiilor

DNA George Copos Gica Popescu Gigi Becali Mihai Stoica Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 12 Ianuarie 2016, 13:19
Data actualizarii: Marti 12 Ianuarie 2016, 13:31

Directia Nationala Anticoruptie a deschis un dosar de cercetare in care sunt vizati profesori universitari, editori si functionari ai unor Penitenciare, acuzatiile fiind de favorizare a infractorilor si de creare a unui mecanism prin intermediul caruia detinutii isi scadeau/scad pedepsele.

DNA s-a autosesizat in cazul zecilor de carti si lucrari stiintifice publicate de diversi detinuti, inclusiv de cunoscuti oameni de fotbal (Gigi Becali, Mihai Stoica, Gica Popescu, George Copos ori Ioan Becali), cu ajutorul unor profesori universitari si a unor edituri. Potrivit HotNews, presupusele infractiuni sunt cele de favorizare a faptuitorului si de creare a unui mecanism prin intermediul caruia detinutii isi scadeau ori inca scad pedepsele.

DNA sustine ca faptele ar fi fost comise de persoane care au actionat "concertat" in sprijinul condamantilor si citeaza o nota a Administratiei Nationale a Penitenciarelor. DNA arata ca anumiti condamnati vor avea pedepsele reduse cu 300 de zile in urma scrierii de carti in penitenciar, mai noteaza sursa citata.

In referatul DNA se noteaza ca mai multi profesori universitari ar fi scris recomandarile care au atestat respectivele "lucrari stiintifice" exclusiv pe baza titlurilor acestora, fara a lua vreun contact cu autorii.

De asemenea, in cazul unora dintre lucrari, autorii ar fi altii decat detinutii care si le-au asumat.

Si reprezentantii editurilor care au publicat lucrarile in tiraje foarte restranse sunt vizati de ancheta, acestia acceptand publicarea fara a se raporta in nicun fel la valoarea stiintifica a lucrarilor ori la interesul pietei de carte. De asemenea, cele mai multe edituri care au facut acest lucru au publicat tiraje infime, care nu au fost puse in vanzare in circuitul comercial obisnuit.

Nu in ultimul rand, membrii unor Comisii de Specialitate ale penitenciarelor sunt vizati pentru ca ar fi recomandat reducerea pedepselor detinutilor pe baza acestor lucrari.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!