Romania isi depune candidatura pentru Jocurile Olimpice! Ce sanse sunt ca JO 2020 sa se organizeze la Bucuresti!

Romania Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 13 Decembrie 2010, 19:33
Data actualizarii: Luni 13 Decembrie 2010, 19:35

Romania intra in competitia pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2020

O eventuala candidatura a Bucurestiului pentru editia din 2020 a Jocurilor Olimpice ar trebui depusa cu noua ani inainte desfasurarii competitiei, respectiv in 2011, printre posibilii contracandidati numarandu-se Durban, Hiroshima sau Tokyo, Baku, Istanbul, Budapesta, Sankt Petersburg, Guadalajara.

Primarul general Sorin Oprescu a lansat, in luna august, ideea organizarii Jocurilor Olimpice la Bucuresti, in 2020, pe care a reluat-o acum, invocand sprijinul bucurestenilor pentru un asemenea proiect, dar si faptul ca un astfel de demers ar atrage investitori. Numai ca drumul de la intentie la castigarea titlului de gazda a JO este destul de lung.

Inscrierea candidaturii unui oras se face prin intermediul Comitetului Olimpic National, in cazul Romaniei Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, iar orasul gazda va fi anuntat la jumatatea anului 2013, la Buenos Aires.

Candidaturile sunt evaluate in doua etape. In prima faza, fiecare oras care doreste sa organizeze o editie a JO primeste un chestionar din partea CIO. Forul olimpic international analizeaza chestionarele si acorda note pentru 11 criterii: suport politic si social, infrastructura generala, instalatii sportive, satul olimpic, mediu, posibilitati de cazare, transport, securitate, experienta anterioara, buget si legislatie.

Orasele care primesc peste nota generala 6 sunt considerate capabile pentru a gazdui o editie a JO. Primele cinci orase clasate in urma notarii chestionarelor sunt desemnate "orase candidate" si vor participa la faza a doua a procesului de atribuire.

"Finalistele" trebuie sa raspunda la un nou chestionar, apoi membrii Comisiei de Evaluare a CIO viziteaza orasele candidate. Comisia de Evaluare intocmeste un raport, care este pus la dispozitia membrilor CIO inaintea procesului de vot. Apoi, membrii CIO voteaza gazda JO, regula fiind ca membrii CIO dintr-o tara ce are un oras candidat nu au drept de vot.

Infrastructura sportiva necesara organizarii JO include: un stadion olimpic, stadioane pentru turneul de fotbal, centru de natatie, velodrom, sali pentru sporturi, poligon de tir, pista pentru sporturi nautice, arena de tenis, satul olimpic (peste 17.000 de paturi in cazul JO de la Londra), centrul de presa.

Sursa: Mediafax

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!