Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny! Schimbul de prizonieri care trebuia să-l elibereze pe opozantul lui Putin

Navalny Roman Abramovich Stiri Alexei Navalny
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 27 Februarie 2024, 12:01
Data actualizarii: Marti 27 Februarie 2024, 12:07

Echipa lui Navalny susține că oligarhul Roman Abramovich a fost implicat într-un schimb de prizonieri care ar fi inclus eliberarea lui Navalny în schimbul unui asasin FSB

Oameni apropiați lui Alexei Navalny susține că politicianul de opoziție rus a fost ucis deliberat la ordinele președintelui Vladimir Putin, în ajunul unui schimb de prizonieri care l-ar fi eliberat pe opozantul lui Putin în schimbul unui asasin FSB închis în Germania.

Într-un videoclip postat pe YouTube luni, intitulat „De ce l-a ucis Putin pe Navalny acum?”, Maria Pevchikh, o apropiată colaboratoare a politicianului de opoziție, a declarat că, timp de mai multe luni s-a făcut lobby pentru un schimb de prizonieri care îl implica pe Navalny, iar „până în primăvara anului trecut, planul nostru a fost aprobat”. 

Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny

„Navalny ar fi trebuit să fie liber în zi lele următoare pentru că obținusem o decizie privind schimbul său”, a spus ea, potrivit Politico. Pevchikh a adăugat că oligarhul miliardar rus Roman Abramovich a acționat ca un intermediar personal între oficialii occidentali și Putin în negocierea acordului.

Pevchikh a spus că acordul îi includea pe Vadim Krasikov, un agent FSB închis în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen în 2019, și pe „doi cetățeni americani”.

Pevchikh a adăugat că a primit confirmarea la sfârșitul zilei de 15 februarie că un astfel de schimb va avea loc, dar se pare că Putin și-a schimbat apoi părerea.

„Din moment ce sunt dispuși să-l schimbe pe Krasikov din principiu, atunci trebuie doar să scap de moneda de schimb [Navalny]”, a presupus Pevchikh că a gândit Putin: „Apoi să ofer pe altcineva când vine momentul”, a punctat aceasta.

„Este absolut lipsit de logică, irațional, este comportamentul unui mafiot nebun. Dar problema este că Putin a înnebunit de ură pentru Navalny”, a spus ea.

Kremlinul nu a comentat imediat acuzațiile echipei lui Navalny, însă doi oficiali occidentali au recunoscut că erau în curs discuții privind un schimb de prizonieri, dar au negat că s-ar fi făcut vreo ofertă oficială.

Pe 16 februarie, la o zi după ce Pevchikh susține că a primit confirmarea că acordul era „în faza finală”, s-a raportat că Navalny s-a prăbușit și a murit după o plimbare în colonia penală unde era ținut în nordul Cercului Polar.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!