Serena Williams Simone Biles Venus Williams WADA Sporturi

UPDATE: Hackerii au spart serverele WADA! Surorile Williams si Simone Biles, dopate si protejate? Agentia a confirmat atacul

Un grup de hackeri a postat azi pe site-ul oficial documente interne ale agentiei mondiale anti-doping (WADA) care arata ca surorile Williams si gimnasta Simona Biles au fost dopate! 

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 13 Septembrie 2016, 19:00
Data actualizarii: Marti 13 Septembrie 2016, 19:36

UPDATE: WADA confirma atacul cibernetic realizat de grupul de hackeri rusi Fancy Bear! 

"WADA regreta profunda aceasta situatie si este foarte constienta de amenintarea pe care o reprezinta pentru sportivii ale caror informatii confidentiale au fost divulgate prin acest act criminal", a declarat Olivier Niggli, director general WADA, pe site-ului oficial.

 Potrivit grupului de hacker Fancy Bear, fosta numarul 1 WTA, Serena Williams, a avut permisiunea de a lua substante interzise in 2010, 2014 si 2015.

La fel s-a intamplat si in cazul surorii ei, Venus, care ar fi avut permisiunea de a folosi substante interzise in 2010, 2011, 2012 si 2013. Documentele nu arata si diagnosticul sportivelor, in urma caruia WADA a decis sa le permita folosirea acestor substante.

Simone Biles a castigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Rio, in ciuda faptului ca in luna august a picat un test antidoping. Ea nu a fost descalificata. In 2013 si 2014 a avut permisiunea WADA de a luat substante interzise, mai arata documentele publicate de hackeri pe site-ul fancybear.net.

Biles ar fi fost autorizata sa ia psihostimulente (metilfenidat) si amfetamine, eliberate cu prescriptie medicala.

La Repubblica afirma ca acesti hackeri sunt aceiasi care au dezvaluit emailuri confidentiale ale lui Hillary Clinton.

Hackerii au explicat: "Dupa ce am studiat bazele de date, am inteles ca zeci de sportivi au fost depistati pozitiv cu putin inaintea Jocurilor Olimpice si pe durata acestora. Medaliatii olimpici de la Rio au folosit regulat substante ilicite justificate de certificate medicale. Altfel spus, au primit autorizatie pentru a se dopa".

Numeroase controale antidoping ar fi permis detectarea prezentei acestor substante. Testele nu au fost insa niciodata anuntate ca pozitive, deoarece federatiile internationale eliberasera un TUE ("Therapeutic Use Exemptions", "scutire pentru uz terapeutic").

O sursa pe care La Repubblica o prezinta ca fiind "bine informata" sustine despre Simone Biles: "daca autenticitatea acestor documente va fi dovedita, nu ar fi vorba totusi de un caz ilicit. Desi este cel putin neobisnuit ca o sportiva de acest nivel sa fi participat la Jocuri urmand o terapie cu medicamente narcoleptice". 

Razbunarea rusilor?
In plin scandal de dopaj legat de sportivii rusi, hackeri din Rusia publica informatii despre sportivele de top din SUA. Informatia este momentan privita cu reticenta de presa internationala pana la verificarea lor si la o reactie oficiala din partea WADA - agentia mondiala anti-doping. 

Grupul Fancy Bear e la prima actiune de acest gen, dar promite si alte dezvaluiri din partea murdara a sportului. Hackerii se considera parte din Anonymous si militeaza pentru un sport curat. 

Modifică setările cookies