VIDEO EXCLUSIV Momentul pe care Andreea Răducan nu-l va uita vreodată. "Aveam doar nouă ani"

Unele amintiri nu se șterg din memorie și din suflet. 

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 29 Aprilie 2022, 17:40
Data actualizarii: Vineri 29 Aprilie 2022, 18:04

Andreea Răducan, legendă a gimnasticii românești, a fost prima invitată a emisiunii Poveștile Sport.ro, transmisă de VOYO și Sport.ro.

Multiplă medaliată la JO, CM și CE, Andreea a scos în evidență și momentul în care a pășit pe treptele Centrului Olimpic de la Deva, locul în care s-au format cele mai multe exponente ale gimnasticii, sport prin care România se bătea de la egal la egal cu națiunile puternice ale lumii. 

Născută în Bârlad, Andreea Răducan s-a "transferat" la Deva după Jocurile Olimpice de la Barcelona, competiție la care gimnastica a performat la cel mai înalt nivel. Lavinia Miloșovici cucerea aurul la sărituri și sol, dar și bronz la individual compus, iar în concursul pe echipe fetele tricolore urcau pe treapta a doua a podiumului. Gimnastica punea umărul astfel cu patru medalii la un total de 18 distincții adjudecate de România la ediția din Catalunia. 

Andreea Răducan și momentul Barcelona 1992

Inima îi bubuia în piept Andreei la fiecare diagonală a fetelor, chiar dacă se afla în fața televizorului, dar acel moment i-a întărit convingerea că trebuie să ajungă la Deva. 

"Centrul Olimpic de la Deva era pentru fiecare dintre noi o șansă de a realiza ceva în viață. Mă gândeam, uitându-mă la Jocurile Olimpice de la Barcelona, din 1992, când aveam doar 9 ani și le priveam pe Lavinia Miloșovici sau Gina Gogean, oare ce au fetele astea în plus de pot executa elemente cu o dificultate atât de mare? Eu dacă aș ajunge la Deva aș putea să fac același lucru!?

Simțeam că dacă aș ajunge acolo, muncitoare și cu talent cât mi-a dat Dumnezeu, așa cum sunt, poate cine știe voi realiza niște performanțe de care mă pot bucura! Când am ajuns acolo nu era o garanție că pot deveni campion olimpic sau mondial, nu pleci niciodată la un concurs cu medalia în buzunar, trebuie să lupți pentru fiecare titlu.

Cumva am spus cu atâta înțelepciune cât eram în stare, mă gândeam că dacă am ajuns aici, merită să valorific această șansă", a spus Andreea Răducan, la emisiunea Poveștile Sport.ro, transmisă de VOYO.

Centrul de la Deva, proiect inițiat de Marta și Bela Karoly

Școala de gimnastică de la Deva a fost înființată după Jocurile Olimpice de la Montreal 1976, când Nadia Comăneci a devenit vedeta ediției din Canada. Transformată peste ani în leagănul gimnasticii românești, fabrica de campioane din Deva a fost pusă pe picioare de antrenorii Marta și Bela Karoly, care au mutat lotul de la Onești la Deva.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!