EXCLUSIV Un club istoric din Spania a ajuns sub pragul sărăciei: fanii le-au dat jucătorilor 640 de euro și o paletă de jamón!

CF Vélez Fernando Hierro Malaga Vélez-Málaga Spania
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Miercuri 10 Aprilie 2024, 14:45
Data actualizarii: Miercuri 10 Aprilie 2024, 17:34

Clubul, fondat în urmă cu 102 ani, e susținut inclusiv de românii din zonă.

În Vélez-Málaga, oraș cu circa 80.000 de locuitori, aflat la 20 de minute de Málaga, își are sediul clubul Vélez Club de Fútbol. Fondat în 1922, CF Vélez este cea mai veche grupare din provincia Málaga și este susținută și de comunitatea de români care locuim aici, în zona Axarquía.

Deși n-a urcat niciodată mai sus de liga a treia în Spania, Vélez are meritul că l-a dat fotbalului pe Fernando Hierro, fostul fundaș legendar de la Real Madrid. De-a lungul anilor, clubul din Vélez-Málaga, care evoluează pe stadionul Vivar Téllez, de circa 2.000 de locuri, a fost o apariție constantă în eșaloanele inferioare. 

Fanii lui Vélez le-au dat jucătorilor mâncare, o paletă de jamón și 640 de euro!

Acum, CF Vélez a ajuns în prim-plan în Spania. Dar nu pentru rezultate, mai ales că echipa se zbate la retrogradare în grupa a doua din Segunda Federación, a patra divizie iberică. Situația financiară complicată, vecină cu absurdul, i-au adus pe „veleños” în atenția tuturor.

Duminică, pe 8 aprilie, Vélez a pierdut acasă cu Racing Cartagena Mar Menor, scor 0-1, rezultat care a „îngropat-o” și mai mult din punct de vedere sportiv. La finalul meciului, zeci de fani (printre care și câțiva români) au mers la vestiare și le-au oferit jucătorilor 640 de euro, o paletă de jamón și câteva lăzi de alimente! Toate strânse după o chetă organizată ad-hoc la intrarea pe stadionul Vivar Téllez.

Situația financiară a puținilor fotbaliști care au mai rămas la club este una disperată. Nu doar că nu au mai primit salarii sau prime de luni bune, dar cei veniți din străinătate sau din alte provincii ale Spaniei nu mai au nici măcar bani pentru traiul de zi cu zi.

Cum a ajuns sub pragul sărăciei un club cu peste o sută de ani de istorie

În 2019, clubul din Vélez-Málaga era preluat de un acționariat din Suedia, în frunte cu Jesper Norberg. Pe termen lung, obiectivul nordicilor era să o ducă pe Vélez în Segunda División. După câțiva ani cu performanțe bune, inclusiv o promovare, suedezii s-au retras, obosiți și dezamăgiți de lipsa altor investitori și sponsori. Odată cu ei, de la CF Vélez au plecat 17 fotbaliști, iar echipa s-a prăbușit, firesc, în clasament.

În martie, după luni întregi de incertitudine și negocieri, părea că lucrurile se vor rezolva. Pablo Sebastián Nilo, un antreprenor din Argentina, prelua clubul și le promitea suporterilor că va salva situația. Nu doar din punct de vedere economic, ci și sportiv, prin transferul de urgență al mai multor jucători din Argentina. 

Primit cu speranță de fani, și ei obosiți după atâtea proteste, Nilo „s-a evaporat” repede, nu a dat niciun ban și a lăsat clubul în derivă. Angajații, neplătiți, au plecat, iar singurii jucători care au mai rămas sunt cei care efectiv n-au avut unde să plece! Explicația lui Nilo? A lăsat totul de izbeliște pentru că suporterii lui Vélez l-ar fi amenințat cu moartea.

Toată provincia Málaga s-a mobilizat, în al 12-lea ceas, pentru a salva clubul

În acest moment, CF Vélez strânge cu greu 14 jucători. De altfel, a fost deja penalizată cu trei puncte pe motiv că la meciul cu Manchego Ciudad Real, din etapa a 26-a, nu a avut în lot suficienți fotbaliști profesioniști!

Criza de la club nu a rămas fără ecou în zonă. Málaga, fostă sfert-finalistă în UCL și cel mai galonat club din provincie, s-a angajat să plătească deplasarea echipei la următorul meci, deplasarea cu San Roque de Lepe, în Huelva! Și alte echipe din provincie au sărit în ajutor: UD Torre del Mar, echipă care-și are sediul la circa zece minute de stadionul lui Vélez, a donat 1.500 de euro pentru jucători.

Inclusiv primăria din Vélez-Málaga a intervenit și a promis că le va asigura fotbaliștilor mâncarea și transportul! Salvarea de la retrogradare e aproape imposibilă, deoarece CF Vélez ar trebui să recupereze șapte puncte în cele patru etape rămase. Dar supraviețuirea clubului cu peste un secol de existență este încă posibilă.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!