PSG Malaga Nasser Al-Khelaifi Spania

GALERIE FOTO Nu le mai ajunge PSG! Bogătașii din Qatar vor să cumpere un club istoric din Spania

Nasser Al-Khelaifi (49 de ani), patronul lui PSG, este în negocieri avansate pentru achiziționarea unui club istoric din Spania.

Ionuț Axinescu
Data publicarii: Marti 14 Martie 2023, 16:31
Data actualizarii: Marti 14 Martie 2023, 16:30

Qatar Sports Investment, compania lui Al-Khelaifi, vrea să cumpere Málaga CF, fostă sfert-finalistă în UEFA Champions League, în ediția 2012-2013.

Bogații lui PSG vor să cumpere Málaga, aflată cu un pas în liga a treia din Spania

Aflată acum aproape de o retrogradare în a treia ligă, gruparea din Andaluzia ar putea deveni al treilea club din portofoliul qatarezilor, după PSG și Braga.

Potrivit jurnalistului spaniol Pedro Morata, Al-Khelaifi a început deja negocierile și săptămâna viitoare va veni personal pe Costa del Sol. În acest moment, Málaga CF aparține unui alt om de afaceri din Qatar, șeicul Abdullah Al Thani, responsabil pentru dezastrul financiar și sportiv din ultimele sezoane.

Înainte de a vinde clubul, Al Thani trebuie să depoziteze 9 milioane de euro, ca garanție, pentru a își recupera acțiunile clubului și a putea face tranzacții. Până atunci, Málaga este condusă de un administrator judiciar.

Suporterii echipei din sudul Spaniei sunt destul de sceptici în privința tranzacției, mai ales că experiența patronatului din Qatar nu a fost una de succes. Preluată de Al Thani în 2010, Málaga a trăit un coșmar în ultimii cinci ani. În acest moment, trupa de pe Costa del Sol este pe locul 20 în Segunda División, la zece puncte de prima poziție care asigură salvarea de la retrogradare.

Cum a distrus „un șeic de prost gust” clubul Málaga

Când a preluat Málaga, Abdullah Al Thani a promis că va construi o super echipă în sudul Spaniei. Qatarezul a investit peste 80 de milioane de euro în transferuri și a reușit să ducă echipa până în sferturile UCL, unde a fost eliminată dramatic de Borussia Dortmund (0-0 și 2-3).

Pentru „los boquerones” jucau atunci nume ca Isco, Demichelis, Toulalan, Joaquín, Baptista sau Saviola. În primii ani ai domniei lui Al Thani, la Málaga au ajuns și alți fotbaliști celebri, ca Ruud van Nistelrooy, Santi Cazorla sau Carlos Kameni.

Totul s-a rupt când autoritățile de pe Costa del Sol nu i-au facilitat șeicului anumite investiții în zonă. Al Thani avea în plan să dezvolte afaceri luxoase la Marbella, una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa și un loc cu un potențial economic uriaș.

După ce autoritățile nu i-au oferit favorurile așteptate, qatarezul a tăiat investițiile și a lăsat clubul cu datorii de peste o sută de milioane de euro. În același timp, și-a pus rudele în funcții de conducere și le-a plătit cu salarii uriașe, nejustificate de pregătirea acestora.

Al Thani, care se plimba prin magazinele de lux din Marbella, își etala mașinile de sute de mii de euro și se fălea că va revoluționa Costa del Sol, a fost caracterizat de spanioli drept un om fără nicio strategie, care are o idee dimineața și până seara se răzgândește complet. A lăsat în urmă haos și imaginea unui grandoman de „prost gust, lipsit de maniere”, așa cum îl descria fostul consilier pe probleme sportive al primăriei din Málaga.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!