GALERIE FOTO Clubul pe care un șeic „de prost gust” l-a dus în sferturile Champions League și acum e aproape de liga a treia

Malaga Champions League stadion malaga Italia
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Joi 02 Februarie 2023, 10:21
Data actualizarii: Joi 02 Februarie 2023, 10:47

La Málaga, al șaselea cel mai mare oraș din Spania, puștii nu poartă tricouri cu însemnele Madridului sau Barcelonei. Atât pentru cei mici, cât și pentru toată lumea îndrăgostită de fotbal în întreaga provincie andaluză, există doar clubul local: Málaga CF.


Málaga a fost mereu un pol fotbalistic important pentru Spania, dar echipa și-a găsit locul în La Liga abia la finalul anilor ‘90. În vara lui 2010, imediat după ce los boquerones (hamsiile) au evitat în extremis retrogradarea, șeicul Abdullah Al Thani a cumpărat clubul, pentru 36 de milioane de euro, cu promisiunea că îl transformă într-o forță a Europei.

Părea să fie momentul care trimite Málaga într-o altă dimensiune fotbalistică, alături de elitele Spaniei și ale continentului. Iar începutul epocii Al Thani a fost de vis și i-a hrănit cu iluzii pe fanii de pe La Rosaleda.

Málaga, transformată peste noapte în echipă de sferturile Ligii Campionilor

Bogătașul din Qatar a achitat toate datoriile și a investit peste 80 de milioane de euro în transferuri. Pe Costa del Sol au ajuns curând nume grele, ca olandezul Ruud van Nistelrooy sau camerunezul Carlos Kameni, precum și mari talente din Spania, ca Nacho Monreal sau Santi Cazorla.

În primul sezon sub conducerea șeicului, Málaga a încheiat pe 11, iar în următorul s-a clasat pe poziția a patra și s-a calificat în Liga Campionilor. Formația andaluză era pregătită de cunoscutul Manuel Pellegrini și lăsa senzația că e capabilă să amenințe supremația granzilor din La Liga.

În aprilie 2013, Málaga atingea punctul maxim al istoriei sale: juca în sferturile Champions League și rata la mustață intrarea în semifinale. Pe Westfalenstadion, trupa lui Pellegrini încasa două goluri controversate în prelungirile returului cu Borussia Dortmund și pierdea cu 2-3, după 0-0 pe La Rosaleda. În acea echipă de referință se regăseau nume ca Isco, Demichelis, Toulalan, Joaquín, Baptista sau Saviola.

„Amețit” de succesul și de cele 32 de milioane de euro câștigate din Champions League, unde Málaga a lăsat în urmă grupări precum Milan sau Porto, Al Thani anunța un viitor și mai luminos. Un stadion nou-nouț, de 65 de mii de locuri, o academie de cinci stele și alte transferuri de răsunet. Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost îndeplinită.

Șeicul plictisit, supărat pe autoritățile locale, s-a răzbunat și-a tăiat brusc investițiile

Realitatea e că Abdullah Al Thani nu a sosit la Málaga ca un binefăcător dezinteresat, îndrăgostit de fotbal și de oraș. Qatarezul a pompat bani cu gândul că va câștiga și mai mulți bani, ajutat de autoritățile locale. Șeicul avea în plan să dezvolte afaceri luxoase pe Costa del Sol, în special la Marbella, una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa și un loc cu un potențial economic uriaș.

Doar că autoritățile nu i-au făcut favorurile pe care qatarezul le aștepta, așa că Al Thani a izbucnit și chiar a amenințat cu un scandal diplomatic. Apoi a decis să se răzbune pe echipa de fotbal și a oprit brusc investițiile în club. Totodată, șeicul din Doha s-a declarat nemulțumit și de conducerea fotbalului spaniol, care oferea mai mulți bani din drepturi TV Madridului și Barcelonei.

După acel sfert de poveste din Champions League și un sezon încheiat pe poziția a șasea în La Liga, au început cu adevărat problemele. Jucătorii se plângeau că sunt neplătiți, la fel și angajații din club. Curând, s-au strâns datorii de circa o sută de milioane de euro, care au dus la excluderea formației andaluze din cupele europene pentru stagiunea 2013-2014.

Imediat au urmat vânzările de jucători. Isco, Cazorla, Nacho Monreal, Toulalan, Joaquín sau Rondon au fost cedați, iar tehnicianul Pellegrini a părăsit și el La Rosaleda, cu destinația Manchester City. „Los boquerones” au continuat cu un buget redus și s-au întors la mijlocul clasamentului.

Al Thani, bogătașul de prost gust care și-a pus oamenii să distrugă clubul

Fără să mai fie interesat să aducă bani în club, Abdullah Al Thani a căutat surse de finanțare externe. A încheiat un parteneriat cu o companie din Marbella, BlueBay, care a preluat 49% din acțiunile clubului. Între timp, și-a numit în funcții de conducere rudele și apropiații, care nu aveau niciun fel de pregătire economică, dar primeau salarii uriașe. Drept urmare, gestionarea clubului a fost una dezastruoasă.

Mai târziu, Al Thani, caracterizat de spanioli drept un om fără nicio strategie, care are o idee dimineața și până seara se răzgândește complet, a creat o nouă companie și-a rupt de la sine putere parteneriatul cu BlueBay. Evident, compania din Marbella l-a dat în judecată pe șeic, care s-a apărat spunând că partenerii lui l-au înșelat și au vrut să-i fure afacerea. Litigiul nu s-a soluționat definitiv nici măcar în ziua de azi.

Cert e că șeicul și nici cei trei fii ai săi n-au mai călcat prin Málaga, invocând pandemia și diverse probleme de sănătate. Într-un final, judecătorii au decis să-i îndepărteze de la club și să îi caute printr-un mandat internațional. Din salvator și vânzător de vise, Al Thani a devenit una dintre cele mai detestate persoane din Málaga.

A lăsat în urmă haos și imaginea unui grandoman de „prost gust, lipsit de maniere”, așa cum îl descria fostul consilier pe probleme sportive al primăriei din Málaga. Al Thani se plimba prin magazinele de lux din Marbella, își etala mașinile de sute de mii de euro și se fălea că va revoluționa Costa del Sol, așteptând să fie primit cu covor roșu și favoritisme.

Málaga de azi: aproape de liga a treia, dar cu zeci de mii de fani pe stadion

Málaga este acum condusă de un administrator judiciar și se chinuie din punct de vedere sportiv și instituțional. După retrogradarea în Segunda División din 2018, andaluzii au mers tot mai rău. În sezonul trecut, echipa s-a salvat de la o nouă retrogradare cu greu, ocupând poziția a 18-a, prima peste linie.

 

Astăzi, trupa de pe Costa del Sol se zbate în subsolul ligii a doua din Spania și e aproape de o cădere istorică, în a treia divizie. După 25 de etape, Málaga are doar 22 de puncte și e pe locul 20, retrogradabil, la patru puncte de prima echipă aflată deasupra liniei.

Suporterii din Málaga cred în continuare într-o soartă mai bună și în evitarea dezastrului în acest sezon, în ciuda faptului că premisele nu sunt încurajatoare. Andaluzii au doar patru victorii în această stagiune, jocul scârțâie și recent au schimbat pentru a treia oară antrenorul.

Chiar și așa, stadionul la Rosaleda, casa tradițională a echipei și ocazional gazdă a naționalei Spaniei, adună peste 15 mii de oameni la meciuri. Cu Burgos (1-1), pe 21 ianuarie, au fost peste 16 mii. Pe 7 ianuarie, cu Tenerife, tot 1-1, 21 de mii de fani au susținut-o pe Málaga. Patronii vin și se duc, jucătorii la fel, dar fanii locali nu pleacă nicăieri.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!