Rugby

Se retrage "AUTOBUZUL". Singurul roman care a participat la 5 Cupe Mondiale se retrage din activitate dupa un eseu cu Irlanda

Ovidiu Tonita (35 de ani), unul dintre Stejarii de legenda ai rugbyului romanesc, a luat decizia de a se retrage din activitate dupa ce si-a incheiat evolutia la Cupa Mondiala din Anglia.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 16 Octombrie 2015, 13:04
Data actualizarii: Vineri 16 Octombrie 2015, 13:06

Singurul rugbist roman ce a participat la cinci editii ale Cupei Mondiale, “Autobuzul din Carpati”, cum a fost poreclit datorita fortei sale pune capat activitatii rugbistice, la nivel profesionist. “Autobuzul s-a cam oprit dupa meciul cu Irlanda, s-a parcat. Am decis sa termin cu cariera internationala dupa acel meci si ma retrag, nu mai joc la niciun club, ma duc doar din placere, la amatori si nejucand profesionist, nu mai pot reveni in echipa nationala. Nu stiu daca viitorul meu va fi legat tot de rugby, in prezent urmez un curs de preparator fizic si poate, pe viitor, voi putea ajuta pe aceasta cale”, a declarat Tonita.

Acesta isi incheie cariera internationala cu un eseu marcat Irlandei, pe Wembley, intr-un meci ce a stabilit recordul de spectatori la aceasta editie a Cupei Mondiale, 89.267 de spectatori asistand la acel meci. Tonita a evoluat in doua meciuri  in competitia din Anglia, cu Franta si Irlanda, in ultimul meci a suferit o fractura la un deget, ceea ce l-a facut sa declare forfait pentru restul turneului.

Nascut la Barlad si format ca sportiv la Rulmentul, devenit mai apoi campion al Frantei cu USA Perpignan, Ovidiu Tonita a egalat recordul lui Romeo Gontineac la numar de meciuri jucate la Cupa Mondiala, ambii avand 14 prezente in teren. Tonita a fost prezent la victoriile cu Namibia (37-7, in 2003), cea mai categorica obtinuta la Stejari in istoria competitiei, si cu Portugalia (14-10, in 2007).

“Autobuzul din Carpati” a debutat pentru Romania la doar 19 ani, intr-un meci cu Maroc, in 2000, in Cupa Europeana a Natiunilor. De atunci, acesta a strans 72 de selectii pentru Romania, si a marcat 65 de puncte, iar cea mai frumoasa amintire o are din 2007. ” Am jucat cu Noua Zeelanda, am vazut Haka în fata, a fost ceva extraordinar. A fost un moment unic în viata. O amintire frumoasa este si meciul cu Australia din 2003, a fost poate cel mai epuizant meci pentru mine, ca jucator. Nu as schimba nimic din ce am facut in rugby, sunt mandru de tot ce am obtinut, nu m-am gandit niciodata sa fac o Cupa Mondiala, sau doua, asa mi-a fost destinul, am muncit mult si mi-am dorit intotdeauna sa fiu cel mai bun”, a mai spus el.

De-a lungul carierei, jucatorul cu un gabarit impresionant, 195 cm si 107,5 kg a evoluat la echipe de varf din prima liga franceza precum Grenoble, Biarritz, Perpignan, ca in ultimul sezon sa joace pentru Aix-en-Provence, cu care a promovat in ProD2, a doua liga din Hexagon.

Modifică setările cookies