Vrem o Romanie de conchistadori. Mihai Mironica scrie despre FRICA lui Iordanescu de a chema la nationala cel mai important jucator roman pentru atacul de Euro

Mihai Mironica Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 06 Aprilie 2016, 20:49
Data actualizarii: Miercuri 06 Aprilie 2016, 20:59

Dincolo de faptul ca este un jucator care loveste mingea cum nu am mai vazut la un roman de la Hagi, Budescu are si personalitate. Si inteligenta.

Asta este vizibil si in adevarurile dure pe care le-a rostit recent la Digisport cand a declarat: "Asta e filosofia la echipa nationala. Daca faci un 0-0 chinuit, e OK pentru el. Si cand pierzi cu 1-0 e OK, ca nu iei multe goluri. Asa gandesc ei. Primul lor criteriu este sa te aperi foarte bine, sa faci faza defensiva. Alte calitati nu mai conteaza pentru ei".

Chiar si din acest punct de vedere, Budescu este un fotbalist de care avem nevoie stringenta la EURO. Daca are forta mentala de a rosti astfel de adevaruri pe care niciun fotbalist roman nu are curaj sa le spuna in fata Generalului, atunci fii sigur ca Budescu nu va avea nicio strangere de inima cand va fi fata in fata cu fotbalisti de top intr-un context de ti se taie picioarele, pe Stade de France, de exemplu, sub privirile a sute de milioane de oameni.

A fost atat de evident ca Budescu are dreptate cand am jucat ultimul nostru meci, cu Spania. Stanciu era atat de singur, juca mai bine decat toti spaniolii de pe teren, dar era clar ca nu avea cu cine. Pentru ca oamenii de pe langa el asa fusesera alesi, cum spune Budescu, pentru felul in care se apara.

Am trait aceasta experienta personal cand am intrebat un selectioner al Romaniei de ce nu-l titularizeaza pe Gigel Bucur care tocmai o eliminase pe Sahtar din cupele europene jucand pentru o nu stiu care Timisoara, ca nu mai stiu cum se numea pe atunci echipa. Pe deasupra, Bucur era si golgeterul primei ligi din Romania. Selectionerul de atunci mi-a raspuns exact cum creioneaza acum Budescu, ca il prefera pe Danciulescu pentru ca SE APARA MAI BINE decat Bucur. Noi si atacantul central ni-l alegem pentru cum se apara. Asta tine deja de ADN-ul nostru, de popor cu o istorie etern defensiva.

Ni se da ca pe o axioma ca Spania joaca spectaculos, ca-ti ascunde mingea cu jocul de pase. Asa cum, de exemplu, se spune din start ca PRO TV are o audienta mare. Nu exista chestiuni care vin din neant. In spatele fiecarui astfel de brand exista idei, curaj, initiativa, acel ceva care face diferenta fata de concurenta.

Spania nu-si alege jucatorii ofensivi pentru cum se apara. Spania isi alege jucatorii defensivi pentru cum ataca. Spania are acel joc de pase, acea posesie, acea ofensiva de neoprit pentru ca baga nu un Stanciu, ci 5 (cinci) Stanciu. Ei nu vor jucatori care sa alerge bine, ei vor jucatori care sa faca mingea sa alerge bine. Asa cum spunea Emeric Ienei acum 30 de ani, cand cucerea Cupa Campionilor Europenei cu Steaua: "mingea trebuie sa alerge". Echipele bune alearga mai putin decat adversarul.

Noi insa suntem fricosi, retrograzi si cand suntem tineri. Edi Iordanescu, varianta 2.0 a lui Anghel Iordanescu, a sustinut sus si tare ca Budescu si Sanmartean nu pot juca impreuna. De aceea Edi Iordanescu nu va ajunge niciodata sa antreneze in Spania. Acolo nu conteaza al cui fiu esti. Acolo nu ca pot juca Stanciu si Budescu impreuna, acolo joaca 4 de Stanciu si Budescu impreuna. 

Pe Budescu nu ca-l chemi la nationala, dar il titularizezi macar din respect pentru faptul ca, atunci cand nimeni nu avea un pic de initiativa in echipa Romaniei, el a luat "pestele de coarne" si a marcat cele doua goluri cu Feroe cu care am primit viza de EURO. Budescu a fost declarat unanim drept CEL MAI BUN fotbalist din Romania acum 3 luni. Nu se cade din acel clasament in 3 luni de pe locul 1 pe locul 26 ca sa nu mai prinzi maretul lot al echipei Romaniei.

Jucatorii nationalei de aur a Romaniei, in frunte cu un tip cu personalitate ca Budescu, precum Stelea, spun ca impresia lor este ca in 1994 Romania trebuia sa faca mai mult decat un sfert de finala la Cupa Mondiala. Aceeasi retinere, aceeasi preocupare obsedanta pentru aparare, aceeasi lipsa de curaj transmisa de la postul de comanda de acelasi General a franat acea generatie exceptionala a Romaniei. Gata cu "bazinul redus de selectie" si alte vechituri de acest gen. Romania are un selectioner care nu are curajul sa cheme si sa arunce in lupta cei mai buni, cei mai rafinati jucatori romani. Gata cu mentalitatea eterna de mioritica impacare cu soarta de loseri. Vrem sa fim si noi conchistadori. Precum aceia care nu aveau cine stie ce corabii, dar aveau un curaj urias de a infrunta oceanul necunoscut.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!