REPORTAJ Euro 2016, stare de urgenta, iar acum si inundatii. Ce se intampla la Paris inaintea sosirii Romaniei

Parisul n-are timp sa se gandeasca prea mult la Euro acum, desi mai e doar o saptamana pana incepe cea mai importanta competitie fotbalistica a anului.

De la Aeroportul Charles de Gaulle pana in inima orasului nu exista niciun semn ca acolo va fi gazduita o mare parte din Euro. De fapt, exista un singur semn: o minge uriasa, agatata de Turnul Eiffel. In rest, doar lucrurile firesti: stadioanele sunt decorate in culorile competitiei, iar spatiul Fan Zone se ridica in fata Turnului Eiffel, in ciuda riscurilor de securitate. Pe Champs Elysee, cel mai prezent alaturi de steagul Frantei este cel al Coreei de Sud, sigur neparticipanta la Euro - se datoreaza vizitei presedintelui sud-coreean la Paris. 

Ar fi parut anormala absenta Euro din Paris in acest moment daca orasul n-ar fi avut o alta grija reala chiar acum. Stirile despre inundatiile din Franta sunt peste tot. Pana nu vezi Sena nu realizezi insa cat de real e pericolul. Si daca n-ai trecut niciodata pana acum pe acolo iti dai seama imediat cand ajungi ca nivelul apei e urias. A depasit 6 metri, va ajunge la 6 metri si jumatate. Nimeni nu stie cand se va opri.

Zonele pietonale si pentru masini de pe marginea fluviului practic nu mai exista! Se ridica baraje. Lumea inca face fotografii de pe margine - si inundatia e un fenomen aparte in epoca social media.

Nu mai e insa mult pana apa chiar pare ca poate iesi din matca in mijlocul orasului! Pana atunci lumea face poze, posteaza, se plimba, dar autoritatile monteaza parapeti, izoleaza zone sensibile. Alerta de inundatie e astazi la acelasi nivel cu cea terorista.

Sirenele suna peste tot. Nici nu mai poti ghici daca e Politia, Jandarmeria, vreo Ambulanta sau alta masina de interventie. Traficul e infernal. Chiar si pentru faima Parisului. Strazi importante sunt blocate, statii de metrou si tren sunt inchise, ceea ce amplifica haosul de pe bulevardele altfel aparent largi. Porte Maillot, un sens giratoriu cat toata piata Unirii, s-a blocat complet vineri. Am abandonat masina intr-o parcare pentru ca realmente devenise inutila. Nu va inchipuiti ca in metrou e mult mai bine - ne-am impins ca sa incapem, dar n-am stat pe loc. Una peste alta, atunci cand va inchipuiti ca e cel mai rau trafic in Bucuresti ganditi-va ca ar fi o zi buna de condus in Paris, cel putin in perioada aceasta. 

Politia, Armata si cine stie ce alte forte de ordine - sunt peste tot. Zece dube trec in coloana pe la Arcul de Triumf. Soldati patruleaza sub Turnul Eiffel.

Totul pare pazit si supravegheat, dar sentimentul de siguranta e doar aparent - e imposibil sa nu te gandesti ca oricand se poate intampla totusi ceva rau. Orasul e urias, e plin si e acaparat de probleme de rezolvat acum. Culmea, grevele care nu lipsesc nici acum nu mai deranjeaza parca asa de tare.

Cel mai mare Fan Zone de la Euro 2016 se ridica in fata turnului Eiffel. 90.000 de oameni ar putea intra acolo, dar nu stiu daca o vor face. Seful Politiei a solicitat ca in zilele cu meciuri in Paris sa nu existe Fan Zone. Chiar daca e o cerere de inteles intr-o tara cu stare de urgenta inca activa, intr-un oras greu de stapanit din toate punctele de vedere acum, e totusi o cerere ce pare greu de acceptat. Zeci de oameni lucreaza pentru amenajarea Fan Zone.

In vecinatate, la Saint Denis, Stade de France e incuiat. Gardul e ridicat si deocamdata n-are nimeni acces. Acolo, Romania va deschide Euro 2016 in fara Frantei si a sute de milioane de telespectatori. Probabil, in acel moment, si pe strazile Parisul se va asterne putin calm, atat cat e posibil in conditiile date.

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /

VIDEO PROTVPLUS.RO

Şedinţă cu propuneri inedite pentru campania de vaccinare. Klaus Iohannis: ”Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni”
BRAT
Modifică setările cookies