Opinii

Mihai Mironica scrie despre meciul zilei la Australian Open, Djokovic vs Wawrinka: "Stan Patitul"

Un prieten spunea ca reverul lui Stan Wawrinka este un patrimoniu UNESCO. Cand privesc un meci in care joaca elvetianul, reverul lui imi pare o reverie in Dubrovnik, fabulosul oras croat care, in integralitatea lui, este un monument UNESCO.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 30 Ianuarie 2015, 15:45
Data actualizarii: Vineri 30 Ianuarie 2015, 15:51

Reverul lui Wawrinka este, pur si simplu, cel mai frumos lucru din tenis. Este ca un oras fabulos care vine din trecuturi indepartate printre megalopolisurile secolului 21. Lovitura elvetianului este un monument care rezista maiestuos printre zgarie-norii gigantilor tenisului actual.

Din Elvetia vin singurele doua lovituri de rever care se mai fac cu o mana in tenisul de cel mai inalt nivel. Sunt convins ca, in cazul in care Federer ar fi avut reverul la nivelul lui Wawrinka, atunci Fedex chiar ar fi fost indiscutabil cel mai mare jucator din toate timpurile.

Pui reverul lui Wawrinka si dreapta lui Federer si ai cel mai mai bun si frumos jucator de tenis posibil. Cand aceste doua lovituri mirobolante au fost alaturate in Cupa Davis, atunci Elvetia a castigat pentru prima oara in istoria ei Salatiera de Argint. Sa ne bucuram de aceasta lovitura decadenta, cei doi au ajuns la 30 de ani and over…

O semifinala in care au jucat liderul mondial si detinatorul trofeului de la Australian Open a fost, pentru mine, finala turneului. Wawrinka l-a dus iarasi pe Djokovic in setul 5, asa cum sarbul se astepta. Apoi, setul decisiv, pierdut de Stan The Man la zero, a fost si o pledoarie pentru intelegerea unor astfel de caderi cum i s-a intamplat si Simonei Halep la acest turneu. Cadere fizica, psihica, finis irezistibil al adversarului? Cate un pic din toate…

Meciul dintre Djokovic si Wawrinka a fost unul in care Djokovic l-a aplaudat de mai multe ori pe parcurs pe Wawrinka pentru loviturile minunate pe care elvetianul le-a realizat, dar la finalul caruia publicul l-a aplaudat pe Djokovic. Asta este, traim in epoca in care triumviratul Nadal-Djokovic-Murray a adus dictatura tenisului-procentaj. Am vazut in aceasta partida un rever direct castigator facut de Wawrinka aproape dintr-o loja. Am vazut un voleu de rever taiat al elvetianului care a ingropat mingea langa fileu in terenul advers urmat de un cadru cu antrenorul lui Djokovic, faimosul Boris Becker, inmarmurit de admiratie, tot chipul lui spunand: ce-a fost minunatia asta?

O privire cat un mare compliment din partea unui magician al voleului asa cum a fost Tarul Boris. Si totusi partida a fost castigata de omul de guma Novak Djokovic, cel care pare sa poata returna o minge si daca e trimisa in afara arenei. A castgat cel care in setul patru n-a trimis NICIO lovitura direct castigatoare in timp ce Wawrinka a reusit 11!

Pentru ca tenisul este tot mai mult un sport al consistentei si mai putin al genialitatii capricioase.
Reverul lui Wawrinka, cel de-o frumusete tulburatoare, dar si cu numeroase erori nefortate, i-a strigat posesorului sau in acest meci cu Djokovic: eu te-am facut, eu te omor! In finala vom avea o batalie a zidurilor intre Djokovic si Murray. Cu 3 finale pierdute la Australian Open si cu un adversar care a cucerit trofeul la Melbourne de 4 ori, Murray are nevoie de un specialist IT care sa-i dea reset la toata memoria. 

Modifică setările cookies