Fotbalul, sub cod rosu de alerta. Romania va fi protagonista in primul meci BLINDAT de la EURO, UEFA anunta ca e pregatita pentru masuri unice in istoria turneelor finale

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 23 Martie 2016, 10:14
Data actualizarii: Miercuri 23 Martie 2016, 10:43

Atentatele teroriste de la Bruxelles, venite la doar cateva luni dupa cele de la Paris, pot paraliza fotbalul si mai ales EURO 2016. Turneul final care va avea loc la vara poate fi primul din istorie in cadrul caruia unele meciuri s-ar putea disputa cu portile inchise.

Atacurile teroriste de marti dimineata de la Bruxelles au readus in discutie capacitatea UEFA si a Frantei de a asigura protectia si securitatea spectatorilor la turneul final al EURO 2016, programat intre 10 iunie si 10 iulie. In urma atentatelor din Belgia, nivelul de alerta a fost ridicat la 4, maximum posibil, iar serviciile de securitate lucreaza intens pentru capturarea responsabililor, dar si a altor posibili jihadisti.

La nivel maximum de alerta actioneaza acum si UEFA, care ia in calcul masuri fara precedent in fotbalul mondial si in istoria unui turneu final. De altfel, un anunt extrem de important a fost facut de Giancarlo Abete, vicepresedinte al UEFA, cel care a spus ca Forul European ia in considerare ca unele partide de la EURO 2016 sa se dispute cu portile inchise, in cazul in care se va considera ca riscul este unul prea ridicat.

"Exista riscul ca unele meciuri de la EURO sa se joace cu portile inchise. Sunt unele partide cu grad ridicat de amenintare terorista si luam in calcul mai multe variante. Un turneu de asemenea anvergura e greu sa fie anulat sau amanat, astfel ca tarile europene, UEFA si FIFA trebuie sa se puna de acord cu privire la modul in care va fi organizat. Sunt multe temeri si trebuie gasite solutii", a recunoscut Abete, citat de Gazzetta dello Sport.

Temerile UEFA si ale serviciilor de securitate au fost amplificate de atacurile din noiembrie 2015, de la Stade de France, din timpul meciului Franta - Germania. A fost prima oara cand teroristii s-au indreptat catre un eveniment sportiv si au vizat sa faca victime in interiorul unui stadion.

Romania, protagonista in primul meci blindat

Cu un buget de securitate crescut la 17 milioane de euro, UEFA se vede pusa intr-o situatie extrem de complicata. Forul European va trebui sa colaboreze indeaproape cu serviciile franceze si chiar cu cele belgiene.

Un prim "test" va fi chiar un meci al Romaniei. Echipa nationala a tarii noastre va deschide turneul final al EURO intr-un meci cu gazda Franta.

Meciul, programat pe Stade de France, este de asteptat sa fie unul "blindat", jurnalistii publicatiei Le Figaro spunand, exagerat putin, ca la meci va fi dus "un politist pentru fiecare spectator".

In total, la fiecare partida de la EURO vor fi deplasati 900 de agenti privati de securitate, dintr-un dispozitiv total de 10.000. Pe langa acestia, in afara stadioanelor se vor afla forte puse la dispozitie de guvernul francez - politisti, jandarmi si chiar militari.

O suma totala in ceea ce priveste bugetul de securitate pentru EURO 2016 nu a fost dezvaluita, insa presa din Franta speculeaza si vorbeste despre circa 150.000.000 euro.

Bugetul de securitate al JO de la Londra, din 2012, a fost de peste 600.000.000 euro.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!