Cum a ajuns sloganul "Pe ei, pe mama lor" in imnul nationalei Romaniei: "Fanii au insistat"

Odata cu lansarea noului imn al nationalei Romaniei, presedintele Burleanu a fost pus in fata unei situatii ciudate. 

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 29 Septembrie 2014, 18:22
Data actualizarii: Luni 29 Septembrie 2014, 18:23

Burleanu a fost pus sa explice ce cauta in imnul nationalei de fotbal versul "pe ei, pe mama lor", dar si un slogan similar cu al lui Mussolini, liderul fascist din Italia.

"Ale, ale, ale, ale, ale / Hai pe ei, pe mama lor / Ale, ale, ale, Hai Romania / Astazi vrem victorie / Ale, ale, ale, Hai Romania, / Ori murim, ori castigam", sunt versurile ultimului refren al imnului compus de membrii trupei Iris, la solicitarea FRF.

Solistul trupei Iris, Rafael a afirmat ca versul a fost introdus ulterior in textul imnului la solicitarea expresa a reprezentantilor suporterilor.

"Acolo este pasajul suporterilor, au insistat si s-au luptat sa existe pasajul acesta. Noi din respect pentru ei l-am adaugat. Am avut cateva discutii cu suporterii, dar si cu legende ale fotbalului care ne-au mai dat cateva sugestii. Reprezentantii suporterilor si-au dorit sa fie ceva care sa-i reprezinte, ceva puţin iesit din peisaj. Nu e o aluzie la lucruri negative, pur si simplu inseamna ca si pe adversari si pe mamele lor. Pe tot neamul lor. Trebuie sa-i convingem ca noi vom castiga. Este cadoul meu de bun venit in trupa Iris, le multumesc colegilor ca m-au ajutat sa indeplinesc acest vis al meu, de a canta imnul echipei nationale de fotbal a Romaniei. Speram ca pana la meciul cu Ungaria sa-l invete toti suporterii."

Referitor la ultimul vers "ori murim, ori castigam" si la o posibila legatura cu unul din sloganurile liderului fascist italian Benito Mussolini, Burleanu a spus ca noul imn al nationalei nu are nicio conotatie politica:

"Va asigur ca nu are nicio conotatie politica sau discriminatorie si nici Federatia Romana de Fotbal si nici formatia Iris nu s-ar fi gandit la asa ceva. Pot sa remarc ca am văzut persoane care incearca sa duca in derizoriu acest proiect, incercand sa faca o similitudine intre acest mesaj de forta si nu ştiu ce mesaj al unui lider fascist. Daca e sa ne uitam la nuanta intregului mesaj al imnului, o sa vedem ca acelasi mesaj se gaseste in imnul national Desteapta-te romane!. Exista intotdeauna cativa semidocti de serviciu aflati intr-o vanatoare de vrajitoare imaginara".

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!