Anghel Iordănescu, verdict despre neconvocarea lui Ianis Hagi: „Gică Hagi și-a luat avânt! Nu am fost convins de explicația lui Edi!”

Anghel Iordanescu edi ioradanescu Gica Hagi Ianis Hagi Nationala Edi Iordănescu și Anghel Iordănescu
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 22 Martie 2023, 19:06
Data actualizarii: Miercuri 22 Martie 2023, 20:20

Anghel Iordănescu a vorbit despre nevoncocarea lui Ianis Hagi, pentru meciurile cu Andorra și Belarus, pe care România le va disputa în drumul spre Campionatul European din 2024.

România își începe drumul către Campionatul European din 2024, contra Andorrei și Belarusului, pe 25 și 28 martie, de la 21:45, LIVE TEXT pe www.sport.ro.

Pentru cele două meciuri, Edward Iordănescu (44 ani) a ales să nu mizeze pe serviciile lui Ianis Hagi (24 ani), care s-a recuperat în februarie, după accidentarea care l-a ținut departe de teren timp de un an. Iar această decizie l-a indignat pe Gică Hagi (58 ani), care a considerat că fiul său nu a primit tratamentul potrivit din partea selecționerului. 

Anghel Iordănescu: „I-am reproșat lui Edi că face această listă suplimentară!”

Întrebat de această situație, Anghel Iordănescu (72 ani) a afirmat că antrenorul Farului Constanța a creat o stuație tensionată de care echipa națională nu avea nevoie înainte de preliminariile Campionatului European. Fostul selecționer al „Generației de Aur” susține că Ianis Hagi este deja o certitudine și că este conștient de respectul de care se bucură din partea familiei Iordănescu. 

„S-a creat o tensiune de care echipa națională nu aveam nevoie înaintea debutului către Campionatul European. Am respect pentru Gică Hagi, e prietenul meu, am dragoste pentru Ianis, îl admir și îl consider un jucător foarte valoros, dar din iubire de tată, de selecționer, nu am să comentez. 

Gică Hagi a comentat, a explicat selecționerul, au fost emisiuni pe această temă. Ianis Hagi mai are nevoie de încredere? Mai are nevoie să apară pe o listă preliminară? Ianis Hagi, în momentul de față, să-l ajute Dumnezeu să facă bine, este o certitudine. Nu pentru echipa națională, pentru fotbalul nostru. Gică Hagi și-a luat avânt. Eu cred că staff-ul tehnic a analizat fiecare situație. 

I-am reproșat lui Edi că face această listă suplimentară, pe care trebuie să o dai, că pune o sumedie de jucători. Și el știe că pe postul respectiv are jucători în țară mai buni. I-am spus ce rost are să facă acest lucru. A venit cu explicația lui, la care eu personal, nu am fost convins. Același lucru îl făceam și eu, dar puneam numai jucătorii care au o șansă. 

Ce rost are să chemi în banda dreapta un mijlcoaș de afară, care nu are nicio șansă să joace? Când tu mai ai doi de afară și încă vreo doi în țară? Pentru ce-l pui pe lista aia preliminară? Edi mi-a spus că același lucru au făcut și cei dinaintea lui, Mirel Rădoi și Cosmin Contra, la sugetia Federației Române de Fotbal. 

Gică Hagi să nu uite că a fost selecționer și s-a lovit de aceleași probleme. El putea să aibă o discuție cu Ianis, în care să i se spună că au vorbit. Gică Hagi știe foarte bine că atât Anghel Iordănescu, cât și actualul selecționer, îl apreciază pe Ianis Hagi”, a declarat Anghel Iordănescu la DigiSport.

Argumentul lui Edi Iordănescu pentru neconvocarea lui Ianis Hagi 

„Pentru mine, acesta nu este un subiect și nici pentru opinia publică. Nu este un început bun, înaintea unei campanii. Avem nevoie de liniște. Mă simt nevoit să comentez doar pentru că s-a amplificat atât de tare subiectul. E nevoie să clarific lucrurile, cu mențiunea că, după acest moment, nu va mai exista acest subiect.

O iau cronologic. În momentul în care noi am anunțat lotul lărgit, Ianis avea 64 de minute jucate în 13 luni. Primul lucru pe care l-am făcut și primul căruia i–am comunicat, exact în aceeasi zi, a fost Ianis Hagi. În toată această perioadă am ținut legătura cu el. Am comunicat cu el și i-am transmis că, din punctul nostru de vedere, nu este pregătit să vină în acest moment, mai are nevoie de timp.

Noi suntem alături de el, așteptăm cu nerăbdare să revină, dar trebuie să se consolideze în primul rând la echipa de club. O formă mai mare de respect decât să te sune selecționerul nu știu dacă poate să existe. Ne-am comportat așa cu toți jucătorii, nimeni nu are parte de un tratament special.

Mai are nevoie de timp Ianis. Era foarte ușor să-l punem în lotul lărgit, chiar i-am spus asta, dar nu făceam altceva decât să răscolim lucrurile, să aprindem spirite. Am considerat că e cel mai înțelept că e cel mai bine să-l lăsăm să-și continue recuperarea în Scoția.

Îl așteptăm înapoi cu putere, voi fi cel mai fericit atunci când va reveni. Din punctul meu de vedere, relația mea cu Ianis e neschimbată și subiectul acela este unul închis”, a spus Edi Iordănescu, într-un interviu pentru FRF TV.

Reproșurile lui Gică Hagi la adresa lui Edi Iordănescu 

„Eu nu vreau să intru în convocări, nu e treaba mea. Fiecare antrenor face aceste convocări. Ce am spus acum trei zile am zis pentru că se vorbea de o listă preliminară a stranierilor. Vorbim de un jucător care joacă la la unul dintre cel mai titrate cluburi din Europa, la un club foarte, foarte mare. Am zis părerea mea, nu cine joacă, dacă joacă, cât joacă. Am zis doar de o listă preliminară. Restul a fost doar diversiune, manipulare pe față. Trebuia să rămâneți doar în cadrul în care am fost eu, atât. Restul e diversiune. S-au încercat tot felul de diversiuni și de manipulare. Adevărul e că e jucător care joacă la un club foarte mare, e un jucător sănătos. Și-a revenit și joacă. E normal să joace 10-20 de minute, 30, 45. Eu vorbesc de o listă. Dacă Ianis nu a fost nici în lista aia, e grav. Eu sunt abilitat, construiesc o echipă, sunt manager de echipă. 

Vă mai zic un lucru. Sunt mândru pentru că sunt tatăl lui Ianis. Eu am devenit tatăl lui Ianis, să nu uitați lucrul ăsta. Îl omiteți cu toții. Eu am fost la Rangers și mi s-a zis că eu sunt tatăl lui Ianis. Ianis e deja consacrat, are personalitate și e cineva în lume. Să nu uitați că Ianis reprezintă România în lume, așa cum a făcut-o tatăl lui. E același brand în lume. După aceea, fiecare e liber să facă ce vrea. Nici pe lista de stranieri? Înseamnă că avem jucători foarte, foarte buni, de nivel cel mai mare în lume. E greu ca Ianis să prindă lista, foarte bine.

Avem doi jucători la lot (n.r - Alibec și Băluță), suntem mândri și sperăm să ajută echipa națională, să facă rezultate foarte bine. Restul... cine e responsabil acolo și răspunde, și-o asumă. Probabil va spune de ce unul și nu altul. Atenție, eu am vorbit doar de o listă preliminară. Eu nu l-am convocat pe Ianis. Am zis doar că eu, ca manager, am simțit că Ianis nu e un jucător important pentru Edi Iordănescu. Am dreptul meu să o zic. Sunt manager și gestionez un club și o echipă de nivel foarte bun. Cred că am demonstrat că știu și am văzut un lucru care mi se pare inexplicabil. E inexplicabil să nu fie pe lista jucătorilor străini. Înseamnă că avem numai jucători care joacă la un nivel foarte înalt și îi era foarte greu să aleagă. Pe acea listă preliminară! Nu convocat, nu cât să joace”, a spus Gică Hagi, la conferința de presă premergătoare meciului Farul - Sepsi.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!