Adevarul necunoscut despre Daum! Cele 3 mari greseli care i-au marcat cariera: "A fost mereu la limita dintre nebunie si GENIU"

Cristoph Daum Romania Nationala
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 08 Noiembrie 2016, 12:44
Data actualizarii: Marti 08 Noiembrie 2016, 12:52

Cine e Cristoph Daum? Pentru fanii nationalei trebuie sa fie omul care duce Romania la primul Mondial dupa 20 de ani. E capabil sa indeplineasca visul a 20 de milioane de suporteri?

www.sport.ro a vorbit cu jurnalistul german Uli Hesse, editorialist ESPN si autor a 10 carti despre fotbalul german, povestile, campionii si super cluburile din Bundesliga.

Domnule Hesse, cine e Cristoph Daum? Care ar fi cea mai buna descriere pentru antrenorul Romaniei?
E o persoana foarte intensa, foartea pasionata de fotbal. E interesat de felul in care oamenii functioneaza, mai exact de felul in care lucreaza mintea omului. E un om care a petrecut cea mai mare parte a vietii lui la granita dintre nebunie si geniu. Dar e si omul care stie ca si-a distrus cel mai mare vis al vietii lui, asa ca e inconjurat de o aura de melancolie.

L-ati include in topul antrenorilor germani din ultimii 30 de ani?
Sa vedem! Asta inseamna perioada de la mijlocul anilor 80 pana azi. E dificil. Ar putea fi la limita top 10, desi nu e in aceeasi clasa ca Rehhagel, Hitzfeld, Klopp, Heynckes, Low, Schaaf sau chiar Magath. Sa spunem ca l-as include in top 20, dar foarte aproape de top 10.

Credeati ca mai poate ajunge la cel mai inalt nivel dupa scandalul legat de consumul de droguri? Cum s-a recuperat din punct de vedere profesional dupa asta?
Sa fiu sincer, am crezut ca e terminat ca antrenor in Germania. A fost in Turcia si Austria pentru urmatorii 5 ani si a fost uitat aici. Apoi a preluat-o pe FC Koln si a dus-o inapoi in Bundesliga. Ceva din magie disparuse... In ciuda scandalului legat de consumul de cocaina, Daum era inca un erou in Koln. Cred ca felul in care a parasit clubul in 2009 a lasat pana la urma un gust amar. Da, a avut o clauza de reziliere, dar nimeni nu se astepta sa plece. Fanii au fost dezamagici si socati. Asadar, reputatia sa in Germania a suferit in doua situatii: prima oara in 2000, apoi modul in care a parasit-o pe Koln. As mai adauga si cele doua luni la Frankfurt.

In momentul in care se vorbea de el ca viitor selectioner, credeati ca e persoana potrivita pentru Germania? Poate sa produca impactul pe care si-l doreste daca are un timp scurt la dispozitie?

Aproape toata lumea credea ca e omul potrivit in 2000. Fotbalul german trecea printr-o criza in momentul ala, iar Daum parea sa aiba energia si viziunea pentru a intoarce lucrurile. Era de asemenea mult mai tanar decat predecesorii sai, Ribbeck si Vogts, asa ca parea ideal. In plus, cum motivarea jucatorilor si createa unei atmosfere bune in lot au fost mereu punctul lui forte, parea sa fie perfect pentru jobul de selectioner!

Cum l-ati descrie din punct de vedere tactic?
Echipele lui au jucat mereu un fotbal ofensiv, daca a avut la dispozitie si jucatorii care sa-l ajute. Mai importanta decat tactica a fost mereu abordarea mentala, psihologica a meciurilor. A fost mereu foarte bun in a-si motiva jucatorii si in a-i face sa joace peste posibilitatile lor.

Daum a fost un erou la Koln, la Stuttgart, la Leverkusen, la Fenerbahce. Dar cum a aratat esecul pentru el? Ce l-a provocat?
Desigur, nimeni nu poate fi invinuit pentru cele mai mari doua ratari ale sale in cariera de antrenor. Nimeni in afara de el! In primul rand vorbim de scandalul cu drogurile. In al doilea, de introducerea unui al 4-lea strain la un meci de calificare in Champions League contra lui Leeds, in 1992. Nu poti sa stii niciodata, dar poate ca istoria Bundesligii in anii 1990 putea fi cu totul diferita daca Stuttgart ar fi reusit sa ajunga in faza grupelor atunci, aveau o echipa foarte buna. Daca e si un al treilea rand, atunci as vorbi despre cele 7 meciuri fara victorie la Frankfurt, intr-un final de sezon care s-a terminat cu retrogradare. Clubul era deasupra zonei de retrogradare cand a venit Daum. Bineinteles, n-a avut timp prea mult la dispozitie si echipa nu era foarte buna.

Care sunt marile lui creatii in fotbal la nivel de jucatori?
Daum a promovat tineri ca Hassler si Bodo Illgner cand era la Koln. Amandoi au ajuns sa castige Cupa Mondiala. El l-a adus pe brazilianul Emerson la Leverkusen cand avea 21 de ani. Dar cred ca cea mai mare influenta a avut-o asupra lui Michael Ballack. Ballack a venit la Leverkusen in 1999, cand avea 22 de ani, si a devenit un star in cele 10 luni in care l-a avut pe Daum antrenor. Colaborarea lor a tinut doar atat pentru ca a urmat scandalul cu drogurile despre care s-au spus deja atatea.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!