Olandezii testeaza autostrada SF! Cum functioneaza sistemul care salveaza vieti si economiseste milioane de euro: 

Olandezii testeaza autostrada SF! Cum functioneaza sistemul care salveaza vieti si economiseste milioane de euro: 

►Incepe saptamana mare in fotbal. Se poate intampla ORICE! Miercuri, 20.30: Astra - Petrolul, joi, 20.30: Dinamo - Steaua, in direct la ProTV

Olandezii sunt primii care renunta la iluminatul public pe sosele in favoarea marcajului fosforescent de pe sosea.

Sefii Transporturilor din Olanda au prezentat azi planul care va fi testa in scurt timp pe o portiune de autostrada din Sudul tarii.

Daca experimentul va avea succes, olandezii vor renunta la mii de kilometri de iluminat public si il vor inlocui cu vopseaua care straluceste in intuneric si ii ajuta pe soferi sa vada mai bine drumul. Astfel, olandezii vor economisi milioane de euro anual si vor proteja mediul.

Autostrada stralucitoare a devenit faimoasa in filmul Tron, un SF produs de Disney. Vopseaua contine compusi foto-luminiscenti si produce o lumina verzuie dupa lasarea intunericului.

Ea a fost inventata de inginerii de la firma Heijman in colaborare cu artistul Daan Roosegaarde.

Roosegaarde a mai inventat discoteca cu lumini care functioneaza pe energia eliberata de oameni pe ringul de dans si considera ca vopseaua sa reprezinta o alternativa ieftina si sigura la iluminatul clasic.

Olandezul a declarat la BBC ca vopseaua "se incarca" de la soare pe timpul zilei si poate lumina pana la 8 ore.

"E o alternativa sigura si sustenabila pentru viitor", a declarat el.

Momentan olandezii experimenteaza solutia pe jumatate de kilometru de autostrada langa orasul Oss, iar in lunile urmatoare vor incerca si in alte zone si pe portiuni mai lungi. Guvernul olandez si-a dat acordul pentru introducerea completa pe toate drumurile publice, daca testele vor iesi pozitive. 

VIDEO PROTVPLUS.RO

De ce nu a fost reținută șoferița care a lovit mortal două fete pe trotuar, în cartierul Andronache
BRAT

Modifică setările cookies