NEWS ALERT Steaua rămâne în Liga 2 și primește o lovitură dură! Vasile Dîncu a retras propunerea pentru modificarea Legii Sportului

csa steaua legea sportului Steaua Vasile Dincu Liga 2
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 30 Mai 2023, 13:26
Data actualizarii: Marti 30 Mai 2023, 13:26

CSA Steaua și-a pus speranțele în proiectul de lege depus de Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, pentru modificarea Legii Sportului.


Dacă ar fi avut câștig de cauză, steliștii puteau avea drept de promovare din sezonul următor. Doar că Steaua s-a lovit de avizul negativ primit din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic, astfel că Dîncu a hotărât să retragă proiectul.

Vasile Dîncu și-a anunțat decizia prin intermediul unui amplu comunicat oficial postat pe pagina personală de Facebook, în care a menționat că, acum, singura variantă ca CSA Steaua să poată promova în Superligă este asocierea cu o entitate privată.

Subiectul asocierii cu o entitate privată le-a dat multe bătăi de cap celor de la CSA Steaua, din câte a susținut Gigi Becali. Patronul FCSB-ului a comentat în repetate rânduri situația clubului din Ghencea și a spus că, în cazul în care un om de afaceri ar decide să preia Steaua, acesta va fi nevoit să plătească peste trei milioane de euro pe an doar pentru a închiria marca.

Vasile Dîncu a retras proiectul pentru modificarea Legii Sportului!

”Am solicitat Biroului Permanent al Senatului retragerea propunerii legislative pentru modificarea art. 31 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, înregistrată cu numărul L309/2023 pe care am inițiat-o, în luna aprilie, alături de colegii mei Radu Mihai Popa și Bogdan Constantin Matei. Am luat această decizie în urma celor două avize negative primite din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social.

Cele două avize, cu caracter consultativ, nu răspund esenței propunerii noastre legislative, dar din respect pentru democrație le acceptăm.

În spiritul respectului pentru adevăr suntem datori să facem o mențiune: a invoca argumentul conform căruia promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun doar în sensul art. 107 alin. (3) lit. (c) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), dar și faptul că un club profesionist este o întreprindere comercială și face obiectul dreptului UE în domeniul concurenței, este neavenită în situația noastră deoarece, în acest moment, cluburile de fotbal sunt cluburi profesioniste, cu sportivi profesioniști, care sunt plătiți din fonduri publice sau având finanțare mixtă.

Este și cazul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, cel care funcționează acum, chiar dacă nu este înscris în așa-zisa ”Ligă Profesionistă de Fotbal”, în regim profesionist, nu amator. Dacă s-ar aplica aceste prevederi invocate, atunci cluburile departamentale de la noi nu ar putea funcționa, iar România ar fi sancționată pentru acest lucru.

Inițiativa noastră nu a vizat înființarea de noi cluburi profesioniste, ci a avut ca scop rezolvarea situației tuturor cluburilor departamentale pentru că, în România, în acest moment, majoritatea sporturilor de performanță sunt finanțate în acest fel: handbal, polo, volei, rugby, înot etc. Fără finanțare publică aceste cluburi românești nu ar putea face performanță, iar un sportiv precum David Popovici, multiplu campion mondial, care primește finanțare din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin clubul departamental Dinamo, nu ar mai putea să facă performanță, cel puțin nu în România.

Vasile Dîncu a anunțat cum poate promova CSA Steaua

Așadar, dezbaterea privind finanțarea publică versus finanțarea privată este un non-sens, întrucât, în momentul de față, 90% din sportul de performanță din România este susținut din fonduri publice. Cea mai mare parte dintre echipele din Liga Profesionistă de Fotbal beneficiază de finanțare și din fonduri publice, directă sau indirectă, dar aici, spun partizanii FCSB, nu sunt fonduri publice, dacă vin din bugete locale sau județene. Cei care blochează accesul echipei CSA Steaua București în Liga Profesionistă se fac că nu observă situația de fapt din sportul românesc și nici nevoia sprijinului din fonduri publice pentru sportivii de performanță.

Inițiativa noastră, deși ar fi ajutat CSA Steaua București, nu a fost făcută special pentru acest club, așa cum s-a spus în repetate rânduri, ci pentru toate cluburile departamentale din România.

Acum este foarte clar că singura soluție pentru CSA Steaua București, cea care a câștigat promovarea pe teren, este aceea de a se asocia cu o entitate privată. În calitate de ministru al apărării am promovat modificări ale ordinelor interne, astfel încât CSA Steaua București să aibă dreptul să se asocieze și, în acest fel, să aibă drept de promovare, iar în acest sens am dat un ordin de ministru.

Echipa de fotbal și-a câștigat dreptul sportiv de a juca anul viitor în liga superioară, iar clubul și ministerul ar trebui să decidă dacă doresc sprijinirea performanței echipei și rezolvarea unei situații absurde: o echipă să nu aibă posibilitatea să-și valorifice meritul sportiv.

Pentru conducerea Clubului CSA Steaua lucrurile ar putea fi foarte simple: transformarea CSA Steaua în societate de acțiuni, din care un procent semnificativ (90% sau 99%) să fie deținut de MApN, iar restul (10% sau 1%) să fie deținut de entitatea privată cu care clubul se asociază (fie că este vorba despre Romtehnica, companie aflată în subordinea MApN, ori despre fundația suporterilor steliști AS47, ori despre orice altă entitate privată); în acest mod echipa de fotbal ar putea avea drept de promovare în prima ligă imediat.

Ideea că CSA Steaua București ar putea pierde dreptul de proprietate asupra brandului nu se susține, deoarece condițiile asocierii se vor stabili prin statutul noii societăți, care va reflecta voința clubului și a MApN.

Sper ca oamenii care au insistat ani de zile că echipa nu poate promova din cauză că trebuie modificată legea sporturilor, dar în tot acest timp ei nu au încercat să facă nimic pentru modificarea actului normativ, înțeleg acum că singura modalitate de a realiza visul suporterilor și al sportivilor este de a acționa acum. În caz contrar, vor trebui să explice de ce vor să mențină un patronat absurd asupra unui club de fotbal important al României, în condițiile în care prin organizarea actuală se blochează realizarea meritului sportiv”, a scris Dîncu, pe pagina de Facebook.

Răzvan Burleanu: ”Lucrurile sunt clare”

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a afirma că din punctul de vedere al instituției pe care o conduce lucrurile sunt clare în privinţa obţinerii licenţierii pentru Superligă de către CSA Steaua, care nu poate promova din cauza faptului că este un club de drept public, iar regulamentul interzice acest lucru.

Oficialul FRF a precizat că CSA Steaua poate contesta deciziile comisiilor de licenţiere doar după verdictul care va fi dat până la finalul acestei luni.

"În ceea ce priveşte procedura, astăzi este ultima zi în care se poate face recurs, astfel încât, până la finalul acestei luni, până pe 31 mai, să avem o decizie a comisiei naţionale de licenţiere de recurs. După aceea, practic se poate intra în această procedură de a merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Din punctul nostru de vedere, pe de o parte a comisiilor de licenţiere, pe de altă parte al administraţiei FRF, lucrurile sunt clare, nu a apărut niciun element de noutate în toată această perioadă de timp", a declarat Răzvan Burleanu după şedinţa Comitetului Executiv al FRF.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!