Rapid Liga 1 Liga 1

„Am făcut un demers în România!” Reacție de la Rapid după anunțul că echipa are interdicție la transferuri

Tribunalul București s-a pronunțat în dosarul în care Rapid a solicitat ridicarea interdicției la transferuri.

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 04 Iulie 2022, 10:52
Data actualizarii: Luni 04 Iulie 2022, 11:22

Rapid a postat un răspuns în urma deciziei de a se menține interdicția de transferuri impusă în cazul restanțelor pe care societatea precedentă le are față de fostul jucător Julio Cesar, legitimat în Giulești în anul 2008. Giuleștenii au oferit precizări, dezvăluind ordinea cronologică a desfășurării procesului și care este situația actuală, după decizia Tribunalului.  

Comunicatul postat pe pagina oficială a Rapidului 

„PRECIZĂRI ÎN LEGĂTURĂ CU CAZUL JULIO CESAR 

Clubul FC Rapid nu a dorit să comenteze în mod public situația din jurul acestui caz până la epuizarea tuturor căilor de atac posibile.

Deși pornite de la persoane cu pregătire în domeniul dreptului sportiv, informațiile care circulă în presă sunt eronate, întrucât pornesc de la date incomplete sau eronate. Drept urmare, ne simțim obligați să lămurim cronologia evenimentelor, urmând ca, după soluționarea în mod irevocabil a cauzei, să revenim cu toate detaliile.

Astfel, în decembrie 2012, FIFA a obligat vechea societate Rapid, în prezent în faliment, să îl despăgubească pe Júlio César cu suma de 400.000 EUR.

În luna octombrie 2020, la cererea jucătorului, FIFA a pus în executare hotărârea din 2012 și față de noua societate Rapid, obligându-ne la plata sumei de 400.000 EUR către jucător, în caz contrar urmând a fi sancționați cu interzicerea dreptului de a legitima noi jucători.

În luna noiembrie 2020, clubul Rapid a formulat apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne împotriva deciziei FIFA din octombrie 2020. Acest apel a fost judecat în aprilie 2021, dar hotărârea nu a fost pronunțată și comunicată decât un an mai târziu, în luna aprilie 2022.

Decizia Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a fost atacată la Tribunalul Federal Elvețian (instanța supremă din Elveția), conform procedurii de drept comun din Elveția. Deoarece acest dosar este încă pe rolul instanței, nu vom face precizări vizavi de motivele de recurs.

Întrucât exista posibilitatea ca, instanța din Elveția să se pronunțe după începerea campionatului, clubul a întreprins și un demers în România, cu scopul de a crea posibilitatea suspendării sancțiunii, până la soluționarea dosarului din Elveția. Acest demers a fost menit doar să ne protejeze de situația în care am achita datoria către jucător, iar ulterior plății decizia TAS ar fi anulată de instanța civilă din Elveția (situația în care clubul ar trebui să se adreseze unei instanțe braziliene pentru recuperarea banilor).

În final, dorim să subliniem faptul că, deși nedreaptă, această situație este cunoscută clubului de aproape 2 ani, nu reprezintă un eveniment neprevăzut, iar noii jucători vor fi prezenți în alb-vișiniu și în meciurile oficiale”, se arată în comunicatul giuleștenilor. 

Rapid a primit interdicție la transferuri luna trecută, după ce a pierdut un proces la FIFA din cauza unor restanțe în valoare de 600.000 de euro ale precedentei societăți către fostul fotbalist Julio Cesar, legitimat în Giulești în 2008. Rapid a atacat decizia la TAS, însă nici acolo nu a avut câștig de cauză. 

Judecătorii de la Lausanne o consideră pe actuala Rapid (SC FC Rapid 1923 SA) continuatorea societății patronate de George Copos (SC FC Rapid SA), care a intrat în faliment în anul 2016, astfel că o obligă să achite datoriile respective.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies