"Un rus mi-a oferit 50 de mil$ ca sa cumpere Steaua!" Dezvaluirea lui Becali despre o afacere care putea schimba istoria clubului

Gigi Becali Steaua Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 11 Aprilie 2015, 14:58
Data actualizarii: Sambata 11 Aprilie 2015, 15:15

Sport.ro va prezinta cateva fragmente din cartile scrise de Gigi Becali dupa gratii. DETALII AICI

Chiar daca recunostea candva ca cititul il adoarme si ca nu a reusit in viata lui sa parcurga mai mult de cateva pagini dintr-o carte, Gigi Becali ofera acum spre studiu nu mai putin de 5 lucrari, fiecare avand un domeniu diferit. Scriitorul Becali vorbeste despre politica, sport si religie, explicandu-si destinul zbuciumat.

Daca nu ati avut pana acum curiozitatea de a cauta scrierile lui Gigi Becali, pe Sport.ro veti putea citi cateva dintre dezvaluirile facute de Latifundiarul din Pipera in cartile sale. Sport.ro va publica mai multe episoade dedicate operelor patronului stelist.

"Un rus a vrut sa-mi dea 50 mil $ pe Steaua"

"La 8 luni dupa ce am devenit actionar majoritar, hop, primesc un fax interesant. Era semnat, stampilat, tot dichisul. Despre ce era vorba? La ultimul audit, Steaua fusese evaluata pe la 10 milioane de dolari. Ei bine, rusul care trimisese faxul scria ca imi ofera, pe loc, 50 de milioane de dolari si sa-i spun cand sa vina sa semnam actele. Erau o groaza de bani, dar eu m-am suparat. Nu vand Steaua nici cu un miliard de dolari. Este un bun national si n-ar fi normal sa intre pe mana unor straini."

"In 2015, Steaua va avea o alta fata, va straluci ca soarele de pe cer. Echipa e puternica, valoric si financiar, asa ca ma bazez pe ceea ce afirm. Pentru ca am amintit de un nou inceput, cer, tot aici, iertare din partea ambelor galerii, Nord si Sud, pentru toate cate i-am suparat. Haideti sa facem pace, sa ne unim si sa ne iubim impreuna echipa.", a povestit Becali intr-una din cele cinci carti scrise dupa gratii.

Becali. Inceputuri, politica si "relatia" sa cu Benjamin Franklin

In cele 5 carti publicate din spatele gratiilor, patronul Stelei povesteste ce suma uriasa de bani a primit de la tatal sau, cum a facut avere, dar si cine este personajul care i-a marcat viata. Becali vorbeste pe larg despre originile sale, dezvaluie modul in care a ajuns sa faca bani si explica cum a vrut sa schimbe politica romaneasca cu un Parlament format din Gica Hagi, Adrian Ilie, Gica Popescu, Miodrag Belodedici si Ilie Dumitrescu.

Sincer, Becali spune ca misiunea lui nu a fost sa scrie si recunoaste ca doar nevoia l-a facut sa puna mana pe pix.

"Tata credea ca sunt un copil predestinat, pentru ca m-am nascut in 1958, anul in care s-au retras de la noi din tara trupele sovietice", scrie Gigi Becali.

Fiul unui cioban machidon, cu bunici cu origini albaneze si grecesti, Becali spune ca a beneficiat de o mostenire generoasa, dupa ce familia sa a facut bani peste Ocean, in America. Din scrierile sale aflam ca bunicii din partea mamei au venit cu valizele burdusite cu dolari, iar mai apoi au reusit sa-i inmulteasca in Romania.

"Cand aveam noua luni, batranii din comuna s-au hotarat sa ne mutam toate familiile de aromani in Pipera, pentru ca acolo erau pamanturi mai bune si mai bogate, iar apropierea de capitala putea fi benefica", scrie Becali, in incercarea de a explica modul in care stramosii sai au reusit sa devina cunoscuti drept unii dintre cei mai bogati crescatori de animale.

Becali a crescut avand in tatal sau un adevarat model de harnicie si demnitate. Acesta isi caracterizeaza parintele ca fiind un luptator anticomunist, care i-a lasat nu doar bani, dar si un sfat important.

"Eu stateam ca pe ace cand eram tanar, sa ies din casa sau sa merg sambata seara in oras, la dans, in timp ce tata imi vorbea despre protestul lui Paul Goma, despre nu stiu ce scriitor pe care securitatea l-a rapit sau l-a asasinat undeva in Occident.



Pe patul de moarte, tata mi-a spus ca mi-a lasat bani, mostenirea din America, adica o 150.000 de mii de dolari. Era un soc, pentru ca eu nu imi inchipuiam ca cineva poate sa stranga atatia bani pe vremea aceea.

Ultimul lui sfat a fost sa nu fac politica. Dar eu n-am tinut cont, iar acum ma aflu in temnita", povesteste Becali, care ii dedica tatalui sau un capitol intreg.

In continuare, Becali scrie despre cum s-a hotarat sa intre in politica, dorind sa infiinteze un partid al gloriilor fotbalului, dar si despre unele dintre legile pentru care el a militat.

"Va dati seama cum ar fi sunat un Parlamentu cu senatorul Gica Hagi, ministrul sporturilor Adian Ilie, ministrul apararii Gica Popescu, deputatul Miodrag Belodedici, presedintele Camerei Deputatilor Ilie Dumitrescu si asa mai departe?! Am fi castigat alegerile!".

Totusi, planul lui Becali a fost naruit de un consilier, care i-a spus ca nu ar avea nicio sansa. Astfel, afaceristul a adoptat o doctrina crestina si a reusit chiar sa ajunga europarlamentar. Latifundiarul din Pipera povesteste cum si de ce s-a impotrivit unei legi a legalizarii prostitutiei.

"Nu este normal sa legiferezi prostitutia. Si, mai ales, nu este normal ca, legiferand prostitutia, sa faci din ea o sursa de impozitare pentru bugetul statului. Se ajunge ca banii proveniti din pacat sa fie folositi in bugetul de stat, iar apoi sa il aloci pentru educatie", scrie Becali.

Becali nu se rusineaza de faptul ca nu are studii superioare. Chiar daca s-a chinuit sa termine liceul la seral, Becali a luat in calcul inscrierea la facultate. Timpul n-a fost insa de partea lui.

"M-am gandit la un moment dat sa ma duc la Universitate, la Stiinte Politice, sau la SNSPA. Era, insa, complicat sa merg zi de zi la cursuri, sa ma pregatesc de proiecte si examene. Daca faceam cursrurile primului nivel de scolarizare universitara, ar fi insemnat 3 ani. Daca faceam si masterat, inca doi ani. Eu aveam nevoie sa invat politica repede, in lunile de pana la alegerile parlamentare si prezidentiale".

Chiar daca nu a avut o placere deosebita in a studia, Becali il apreciaza foarte mult pe Benjamin Franklin, unul dintre "parintii" democratiei americane si a Statelor Unite.

"Un alt parinte fondator fara studii universitate, dar care a fost considerat un geniu, era Benjamin Franklin. Pe el il tin bine minte din vremea comunismului, iar apoi l-am intalnit zilnic. Ii pastram portretul in buzunar. De ce? Pentru ca portretul lui era pe bancnota de 100 de dolari".
ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!