Universitatea din Bucuresti confirma suspiciunile de PLAGIAT in cazul lui Copos: "O comisie de experti va analiza mai in amanunt"

Universitatea din Bucuresti confirma suspiciunile de PLAGIAT in cazul lui Copos: "O comisie de experti va analiza mai in amanunt"

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti va analiza in detaliu una dintre lucrarile care l-au ajutat pe George Copos sa iasa din inchisoare mai devreme. La prima vedere, lucrarea este un plagiat!

Universitatea Bucuresti a decis ca lucrarea "Alianțe matrimoniale in politica principilor Tarii Romanesti si Moldovei intre secolele XIV-XVI", scrisa de George Copos, trebuie analizata in amanunt, prezentand foarte multe similitudini cu lucrarea unui alt fost masterand al Facultatii de Istorie, Catalin Parfene.

Comunicat al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti

Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a realizat examinarea preliminara a sesizarii domnului Catalin Parfene, membru al comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti, autorul lucrarii de disertatie „Domnii Tarilor Romane si Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)" sustinuta in 2005, la Facultatea de Istorie, privind doua chestiuni: suspiciunea de plagiat referitoare la volumul „Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV si XVI", aparuta sub semnatura domnului George Copos, la editura Niculescu in 2014 si conduita academica a profesorului emerit Stelian Brezeanu, coordonator stiintific al lucrarii sale de disertatie si prefatator al volumului semnat de domnul George Copos.

Comisia a constatat ca examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiza de continut si nu numai de forma, ca in cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numarul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat aceasta decizie. De aceea, Comisia de etica va solicita infiintarea unei comisii de experti care va examina cele doua lucrari din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei si eventualele sale consecinte vor fi facute publice.

Comisia de etica a constatat, in urma primirii informatiilor cerute Administratiei Nationale Penitenciarelor, careia ii multumeste pentru promptitudinea raspunsului lamuritor, ca exista o imperfectiune majora a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei detinutilor care realizeaza si publica lucrari stiintifice in regim de detentie. Faptul ca girul unui profesor universitar, dar si ca publicarea unei lucrari la o editura acreditata CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formata din nespecialisti sa decida ca lucrarea publicata are caracter stiintific, mareste arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substantiala a pedepsei. In lumea academica a cercetarii, caracterul stiintific al unei lucrari este acreditat mult mai profesionist si cu instrumente mai rafinate. Comisia de etica solicita Universitatii din Bucuresti sa ceara public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrarilor stiintifice in regim de detentie.

In ce priveste conduita academica a domnului profesor emerit Stelian Brezeanu, Comisia a constatat ca modul in care acesta a intervenit public privindu-l atat pe fostul sau masterand, domnul Catalin Parfene, dar si pe autorul George Copos, este cel putin discutabil. In aceasta privinta, Comisia va face recomandari Facultatii de Istorie si Universitatii din Bucuresti.

Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti considera ca valorile comunitatii academice trebuie in continuare aparate in contextul in care atat plagiatul, dar si alte forme de atac la integritatea academica raman subiecte sensibile in lumea academica dar si in perceptia publica.

Citeste si:George Copos
VIDEO PROTVPLUS.RO

Directorul Pfizer: „Covid-19 va deveni ca gripa. Viața ar putea reveni la normal în toamnă”
BRAT
Modifică setările cookies