Resuscitati sistemul medical! Moartea lui Ekeng, o piesa din puzzle-ul negru al sistemului romanesc: de la mafia din spitale, la fuga de responsabilitate. De ce sa nu fugim si noi

Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 08 Mai 2016, 10:35
Data actualizarii: Duminica 08 Mai 2016, 10:35

64 la Colectiv. Inca unul pe terenul de fotbal. Dar cati alti "necunoscuti" au murit cu zile doar in ultimele 6 luni?!

Au trecut sase luni de la una dintre cele mai mari tragedii din istoria Romaniei. Pe 30 octombrie 2015, cateva sute de oameni se aflau in clubul Colectiv in momentul izbucnirii incediului. 64 dintre ei n-au reusit sa iasa ori au facut-o cand era deja prea tarziu. 

A fost momentul care a umplut paharul pentru zeci de mii de romani care au iesit in strada pentru a cere dreptate. Manati de instantaneele de groaza din noaptea de 30 octombrie, mai apoi de cifrele care cresteau parca fara sa se opreasca, 55, 56, 57, 58..., romanii au scos capul din nisip pentru a cere cautarea unei rezolvari.

Odata cu revolta, au aparut si informatiile despre modul in care patronii clubului Colectiv au obtinut avizele de securitate la incendiu, apoi cele despre neregulile din spitale. 

Cuvantul "moarte" a ajuns sa insoteasca fiecare discutie despre sistemul romanesc de sanatate. Infectii luate in spital si norme de igiena nerespectate. Transportati in alte tari pentru a fi salvati, 59, 60, 61...se stingeau in continuare din cauza bacteriilor si a virusilor capatati dupa internare.

Lista victimelor de la Colectiv s-a oprit la 64, dar sistemul continua sa produca drame. Asta pentru ca moartea nu asteapta solutionarea problemelor unei societati care pare sa ii intinda covorul rosu, nici gasirea vinovatilor.

Sigur, moartea fotbalistului Patrick Ekeng s-a petrecut in cu totul alte imprejurari, insa toate indiciile par sa duca catre noi piese ale unui puzzle negru care este sistemul de sanatate romanesc. O interventie intarziata a unei ambulante si o serie de manevre stangace ale unor medici parca aflati la prima urgenta. Apoi o imagine a unui jucator ridicat ca un sac de cartofi si pus pe targa pentru a fi dus la spital. Finalul, unul tragic, cu destule necunoscute: "A fost adus fara manevre de resuscitare", spune un medic de la Floreasca; "I s-a facut masaj cardiac in ambulanta", il contrazice apoi Liviu Batineanu, doctorul lui Dinamo.

Pe acest fir se prefigureaza o ancheta asemanatoare unei vanatori de vrajitoare, cu oamenii furiosi aratand deja cu degetul inspre posibilii vinovati - "Doctorul fuma in tribuna", "Ambulanta nu avea defibrilator", "Controalele se fac la misto", si cu procurorii cautand sa refaca sirul evenimentelor care au dus la o noua drama.

Pentru inceput, autopsia trupului neinsufletit al lui Ekeng va releva daca acesta suferea de vreo afectiune nedeclarata si, in functie de rezultate, procurorii vor putea avansa in ancheta.

Pentru noi, interesul trebuie insa orientat nu doar catre stabilirea vinovatilor pentru moartea lui Patrick Ekeng, insa pentru insanatosirea intregului sistem medical. Fara a trimite in derizoriu discutiile legate de imbunatatirea protocolului de interventie ori a actiunilor de prevenire ale diverselor situatii critice, discutia despre neregulile si lipsurile din spitale trebuie continuata.

Intr-o perioada in care exista indicii despre o adevarata mafie care aprovizioneaza unitatile spitalicesti cu antiseptice diluate chiar si de 10 ori (Detalii in anchetele publicate de Catalin Tolontan sau Ovidiu Vanghele), dar si un ministru, unul nou, care spune ca doar 5% (peste 20% in realitate) dintre spitalele din Romania folosesc dezinfectatii neconformi, oamenii sunt cei care trebuie sa invete mai multe despre defibrilarea unui sistem aflat in stop cardiac.

In caz contrar, nu ne ramane decat sa numaram...66, 67, 68...

Andrei Jipa // [email protected]

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!