Pustai isi "tortura" ore in sir colegii de vestiar recitandu-le poezii. "Meniul zilei": Bacovia sau Arghezi!

Autor: Sport.ro
Sambata 05 Decembrie 2009, 15:00
Pustai isi "tortura" ore in sir colegii de vestiar recitandu-le poezii. "Meniul zilei": Bacovia sau Arghezi!

Pustai revine maine la Alba incarcat cu emotiile revederii cu vestiarul Unirii, echipa pentru care a evoluat intre 1995 si 1998. Fostii lui colegi Iani Mitracu si Stelian Gherman scot de la naftalina amanunte nestiute din trecutul lui Pustai.

Spre finalul sezonului ‘94-’95 al Diviziei B un pusti din atacul lui Gaz Metan Medias ii “fura” ochii lui Ioan Smadea, presedintele de atunci al Unirii Alba Iulia. Numele, Cristi Pustai, nu spunea prea multe, dar faptele, peste 20 de goluri marcate pentru “gazari”, spuneau ca pustiul era “marfa”. Smadea nu a stat prea mult pe ganduri si l-a transferat pe “Cetate”. Nici prin cap nu i-a trecut insa ca, pe langa un fotbalist foarte bun, cumparase si un excelent om de vestiar. Povesteste Iani Mitracu, coleg in avanposturi cu Pustai la Unirea acelor vremi. “Cristi era un varf impins extrem de inteligent si letal in fata portii. Nu avea viteza, dar juca mult cu creierul. Nu degeaba a facut matematica. In afara terenului era o fire romantica, un sentimental incurabil. Tin minte ca era sufletul petrecerilor. Ne lua nevestela la dans si le recita poezii de Arghezi la ureche. Da, Cristi era diferit fata de profilul obisnuit de fotbalist”, isi aminteste Mitracu.

“Semana ca stil cu Gerd Muller!”

Un alt coechipier al lui Pustai din acea perioada, fostul fundas lateral Stelian Gherman, are si el amintiri senzationale despre actualul tehnician al lui Gaz Metan. „Avea o memorie incredibila. Stia sute de poezii. Tin minte ca pe mine ma <termina> cu <Plumb> de Bacovia. Mi-a recitat-o de atatea ori ca uneori o visam si noaptea!”, isi aminteste, in hohote de ras, Gherman. Cat despre fotbalistul Pustai, Gherman este ferm. “Era un fotbalist de 6 metri, care nu te ierta. Anticipa excelent poarta. L-as asemana ca stil de joc cu marele Gerd Muller”, sustine Gherman. Pustai face haz de declaratia fostului sau coleg de camera de la Unirea. „Stiam cateva poezii din Argezi, dar nu eram asa pasionat de el, nu ma atragea <mucegaiul>. Bacovia mi-a placut, dar <Plumb> nu era printre favoritele mele. Probabil ca Gherman doar atat a retinut din poeziile recitate de mine”, spune Pustai.

“Intr-o noapte, nea Gigi Boruga (n.r. fost antrenor Unirea), care nu avea somn, l-a trezit pe Cristi sa-i recite poezii”
Stelian Gherman, fost coleg de camera cu Pustai la Unirea

“Am terminat <scoala domneasca> de la Sibiu, Gheorghe Lazar, la matematica-fizica. Poezia si matematica se imbina placut”
Cristi Pustai, antrenor Gaz Metan

“Alba Iulia a fost pentru mine o perioada foarte frumoasa din viata. Revin cu mare drag si cu emotie pe <Cetate>”
Cristi Pustai, antrenor Gaz Metan

170
de goluri a marcat Pustai pentru Gaz Metan (8 ani), Unirea Alba Iulia (3 ani) si Chimica Tarnaveni (2 ani)

E prof’ de mate’ cu acte in regula

Cristi Pustai a urmat cursurile Colegiului National „Gheorghe Lazar” din Sibiu si a absolvit facultatea de matematica cu nota 10, in paralel cu activitatea de jucator activ. ”Mi-au placut matematica si fotbalul. Am mers de multe ori in cantonamente cu carti si cursuri”, spune Pustai, care a renuntat in 2000 la cariera de fotbalist. Si-a luat apoi definitivatul, a sustinut concursul de titularizare, la care a luat nota 9,60, devenind astfel profesor de matematica cu acte. 

Sursa: ProSport, editia de Transilvania

 

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /
Turismul pe timp de pandemie. La ce să vă așteptați dacă plecați în vacanță anul acesta
BRAT