Iorgulescu debarcat, drepturile TV valoreaza 18 mil euro. Material EXCLUSIV cu scenariul unui personaj important din piata media

Gino Iorgulescu drepturi TV Liga I Horatiu Nicolau Liga I LPF Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 07 Aprilie 2014, 07:00
Data actualizarii: Miercuri 09 Aprilie 2014, 10:52

www.sport.ro iti prezinta un serial de interviuri cu cei mai importanti oameni din piata de drepturi TV din Romania.

Primul interviu publicat de www.sport.ro il are in prim plan pe omul care a participat la ultimele licitatii pentru drepturile TV de Liga I, iesind din scena doar dupa ce Digi a trecut de pragul psihologic de 100 de milioane de euro, la capatul unei licitatii nebune.

VEZI AICI SERIALUL INTERVIURILOR EXCLUSIVE DESPRE PIATA DREPTURILOR TV

 "5 lei pe luna pentru a vedea meciurile Ligii I ar fi mai ieftin decat 1L de benzina" Cum o "pompa" de 168 mil € va salva Liga I

► "Un euro de abonat nu e o suma mare!" Interviu cu un personaj TOP CLASS din piata drepturilor TV. Cum poate schimba LPF formatul

"CINE SUNT ACESTI OAMENI? CE AU FACUT? CARE E EXPERIENTA LOR?"

Drepturile TV pentru Liga I revin in prim plan in 2014. E un joc al contractelor in care 168 de milioane de euro reprezinta suma garantata pentru Liga I in urmatorii 5 ani. Intel Sky Broadcast Ltd, o companie inregistrata in luna octombrie in Malta, un paradis fiscal, detine drepturile pentru Liga I in perioada 2014-2019, contractul fiind semnat si prezentat intr-un comunicat scurt pe site-ul LPF in ziua condamnarii celor 8 inculpati in Dosarul Transferurilor.

Pe 2 aprilie, Intel Sky Broadcast Ltd. anunta intr-un comunicat de presa preluarea Look TV si Transilvania Live, solicitand distribuitorilor de servicii de programe audiovizuale interesati sa retransmita contra cost televiziunile Look TV si Transilvania Live sa trimita, pana pe 10 aprilie, "oferta lor indicativa cu privire la conditiile tehnice si financiare pe care le au in vedere pentru derularea noilor contracte de retransmisie, urmand ca acestia sa fie contactati ulterior pentru discutii si negocieri suplimentare", ceea ce inseamna ca UPC, RCS si Romtelecom au posibilitatea de a transmite impreuna toate meciurile de fotbal, iar oamenii sa plateasca pentru ele. Singura intrebare: vor creste abonamentele la cablu?

"Intrebarea pe care i-as pune-o lui Gino Iorgulescu ar fi cine sunt acesti oameni? Sa zicem ca fac parte dintr-un grup, au facut o companie in Malta, dar care este experienta, ce au facut pana acum?", sunt intrebarile unuia dintre oamenii importanti din piata media din Romania.

Acesta a comentat contextul actual al acordarii drepturilor TV si transmiterii Ligii I, dar si posibilitatea ca cei trei mari operatori de cablu din Romania sa transmita impreuna Liga I.

"CABLISTII ORI TREBUIE SA MAREASCA ABONAMENTUL, ORI TREBUIE SA MICSOREZE PROFITUL"

Liga I nu va fi gratis, insa momentan nu se stie cine va plati. Operatorii de cablu au termen pana la 10 aprilie sa trimita ofertele pentru retransmisia celor doua posturi. Astfel, cablistii vor decide daca vor suporta pretul pentru meciurile din prima Liga sau vor mari abonamentele.

Sistemul Pay TV a aparut in 1984, odata cu infiintarea Canal Plus. Piata fotbalului s-a schimbat pentru totdeauna dupa introducerea noului sistem. Englezii au creat Premier League in 1992 la dorinta lui Rupert Murdoch, care a platit 200 de milioane de euro pentru ca drepturile TV din Anglia sa ajunga la televiziunea Sky Sports. Suma era considerata imensa la acea vreme. Intre timp, povestea a ajuns la 6 miliarde de euro. Toate marile campionate din lume transmit in sistem pay-tv, o mare afacere de retail cu fotbal. Acum acest sistem a ajuns si in Romania dupa afacarea dintre LPF si maltezii de la Intel Sky Broadcast Ltd.

"NU E FEZABILA IDEEA CA UPC, ROMTELECOM SI RCS SA DEA IN ACELASI TIMP MECIURILE DIN LIGA I"


"Nu este fezabila ideea ca UPC, Romtelecom si RCS sa dea in acelasi timp meciurile din Liga I. In primul rand, pentru ca toate cele trei companii de cablu ar trebui sa plateasca 30 de milioane de euro pe ceva ce nu le aduce niciun beneficiu. Intrebarea este de ce sa faca asta? E o chestie de business. Liga putea sa faca asta, "un leu pentru Ateneu". Ca business, pentru cablisti, nu este. Pentru Digi a fost asa ceva, pentru ca au avut 3 ani exclusivitate, a fost la ei si nu la UPC. In acest fel, ori trebuie sa mareasca abonamentul, ori trebuie sa micsoreze profitul. Ca extraoptiune e altceva. Du-te ca HBO, astfel imparti cu cablistul banii. Avem aceste televiziuni, ele costa 5 lei, iar din care 3 la cablist. Cu asta as putea fi de acord, dar aici e o problema de cashflow.", a declarat acesta pentru www.sport.ro.

"LIGA SI-A DAT CU STANGU-N DREPTUL!"

Dupa ce Intel Sky Broadcast a anuntat preluarea celor doua televiziuni detinute de Paszkany, Look TV si Transilvania Live, Liga a raspuns transant, anuntand ca: "intre radiodifuzorii mentionati si partenerul media al LPF, Intel Sky Broadcast Ltd, nu exista la acest moment decat o intelegere de principiu concretizata sub forma unui "Memorandum of Understanding". Subliniem ca in practica uzuala un astfel de document nu confirma realizarea efectiva a unei operatiuni juridice privind transferul drepturilor de difuzare, ci doar o declaratie de intentie cu privire la respectiva operatiune."

In piata, aceasta confuzie s-a tradus in felul urmator: "Am urmarit declaratiile Ligii. Prima oara le-au vandut pe 5 ani, pe urma au zis ca nu le-au vandut. In clipa in care cand Look anunta ca a luat drepturile de la Sky, LPF vine si da un comunicat pe sest si spune ca "nu ati cumparat, ci am semnat un "Memorandum of Understanding". Adica noi doi mergem la mare cu biciclete, dar noi nu avem biciclete si mai si ploua. Liga si-a dat acum cu stangul in dreptul. Asta nu are valoare de contract, e un memorandum in care am stabilit ce vom face, urmand sa semnam un contract. Asta are 3 pagini, un contract are 150 de pagini. In baza acelui memorandum nu poti sa faci ceva. Gino Iorgulescu de ce nu s-a dus la Consiliul Concurentei, de ce nu s-a dus in piata sa spuna? S-a dus cineva cu un memorandum la Consiliul Concurentei?"

"Uite, o alta prostie. Am un canal care este peste tot, OK? Si amenint cablistii ca, daca pana la 1 aprilie nu dau banii, eu scot canalul din grila. Cablistii ce zic, vai, ce frica imi e. In loc sa spuna "eu imi pun meciurile pe televiziunile achizitionate, apoi sa negociem", astfel meciurile se vor vedea la TV. Tu intai ii dai meciurile, sa zicem "biscuitele", telespectatorului, pentru ca apoi sa ii iei biscuitele putin cate putin. Asa cablistul nu va fi expus in fata clientului."

"GINO RISCA SA FIE DEBARCAT DACA NU ADUCE BANII"

Miza alegerilor de la LPF a reprezentat o joaca a promisiunilor pe bani multi. Banii din drepturile TV reprezinta pentru multe cluburi din Liga I principala sursa de venit.

Putine isi permit sa isi calculeze bugetele prin transferuri si prin bani de la UEFA. Televiziunea este principalul motor, iar Iorgulescu a iesit presedinte promitand cel putin aceeasi suma pe care Dragomir a reusit s-o aduca la ultimele licitatii.

Sursa www.sport.ro din piata sustine ca "Iorgulescu risca sa fie debarcat daca nu aduce banii. Si sa nu uitam ca Dragomir a fost acuzat de netransparenta in licitatiile drepturilor TV.", amintind modul in care au fost atribuite drepturile pentru urmatorii 5 ani.

"PRETUL CORECT PENTRU LIGA I ESTE INTRE 15 SI 18 MILIOANE DE EURO PE AN"

33.6 milioane de euro pe an, adica 168 de milioane de euro pe 5 ani este o suma uriasa pentru un fotbal jucat pe genunchi. Care este insa pretul corect?

"Fotbalul din Liga I nu valoreaza 168 de milioane de euro. Pretul corect este intre 15 si 18 milioane pe an. Problema drepturilor TV este data si de valoarea echipelor, de spectacol. La noi, un pachet este 10 euro, acum vezi cat platesc abonatii in Europa pentru un pachet similar. Nu pentru ca fotbalul e prost, poate ca nu mai avem echipe de esalon, cum ne dorim, dar de unde sa scoti? Daca maine cablistii spun ca trebuie sa platesti 40 de euro, piata va valora 100 de milioane."

INTERVIU CU HORATIU NICOLAU: CAT DE PROFITABILA ESTE LIGA I PENTRU UN DETINATOR DE DREPTURI?

Horatiu Nicolau de la HN Sport, un nume important si recunoscut in piata, care a negociat si detinut drepturile pentru Liga I, a raspuns, pe scurt, la aceasta intrebare:

Ati negociat si detinut drepturi TV in Romania. Ati reusit sa faceti profit cu drepturile pentru Liga I in 2006?
Horatiu Nicolau: Pana in 2008 am avut profit cu drepturile TV. O parte le-am descarcat altor televiziuni, o parte le-am pus la mine, la televiziunea mea, iar banii au venit din publicitate si foarte putin de la cablisti, dar in niciun caz toata suma.

Ce va este neclar in aceasta afacere cu drepturile TV pentru 2014-2019?
Horatiu Nicolau: Nu am inteles de ce o firma atat de mare in care se vor rula minimum 150 de milioane de euro nu ii stim identitatea. Ori ca sa nu fie acuzat nimeni in cazul in care nu va iesi intelegerea, ori cineva se ascunde.

In trecut ati incercat sa vindeti panotajul de pe stadioane "la gramada" pentru toate cluburile. Veti incerca sa faceti din nou asta?
Horatiu Nicolau: Din pacate, acum nu mai face sens prin simplul fapt ca problema e strict legata de unde este expus. Nu e audienta si astfel nu pot sa vand pachete, nu e atractiv. La inceputul campionatului trecut, daca te uiti, cred ca erau mai putin de trei, patru meciuri in care erau panouri. Sunt cateva reguli simple. Cand nu sunt bani, trebuie sa oferi exclusivitati unor companii cu potenta financiara, iar ei iti vor plati pentru exclusivitate. Ca sa pun un panou din cand in cand cu Coca Cola, nu ii intereseaza.

"Doar 25% dintre cei intervievati sunt interesati de sport" - Horatiu Nicolau, HN Sport.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!