FCSB FIFA Galatasaray Olimpiu Morutan Turcia Superliga

FCSB poate da lovitura la FIFA! Verdictul unui avocat

FCSB poate încasa suma de un milion de euro în urma procesului deschis la FIFA împotriva clubului turc Galatasaray.
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 26 Septembrie 2023, 17:03
Data actualizarii: Marti 26 Septembrie 2023, 17:18
În cursul zilei de luni, Gigi Becali a anunțat că Galatasaray trebuie să achite un milion de euro către FCSB, după ce turcii s-au calificat în grupele UEFA Champions League. Clauza a fost inclusă în momentul vânzării lui Olimpiu Moruțan la gruparea din Super Lig, în 2021.

FCSB poate câștiga procesul cu Galatasaray la FIFA

Moruțan a jucat în doar două meciuri la Galatasaray în acest sezon, contra lui Zalgiris Vilnius, în dubla din preliminariile Champions League. Ulterior, mijlocașul a fost cedat la Ankaragucu.
 
În schimb, Galatasaray se apără și susține că bonusul respectiv nu mai este valabil pentru că Moruțan era deja legitimat la Ankaragucu în momentul în care echipa juca în play-off-ul Champions League, ultima fază înainte de grupe. Gigi Becali nu acceptă argumentul clubului turc și a anunțat că FCSB merge la FIFA.
 
Fatih Şaşıoğlu, un avocat de drept sportiv din Turcia, care analizeză frecvent astfel de dispute legale din fotbalul turc, susține că FCSB ar avea șanse mari să câștige la FIFA, iar Galatasaray să fie obligată să achite bonusul de un milion de euro. Avocatul face precizarea că "nu se poate da o opinie clară fără a se vedea contractul dintre părți", dar și că Galatasaray ar fi salvată doar dacă ar fi stabilit o prevedere clară în acordul cu FCSB, semnat în 2021.

"Se susține că FCSB a solicitat un bonus de un milion de euro în cazul în care Galatasaray particip în grupele UEFA Champions League, însă această plată a fot refuzată din cauza faptului că jucătorul a părăsit clubul înainte de calificare.

Potrivit Federației Turce Fotbal, fotbalistul și-a reziliat contractul cu Galatasaray pe 20 august 2023, iar în aceeași zi a semnat cu Ankaragucu.

De regulă, odată cu rezilierea unui contract încetează și posibilele pretenții din acesta. Totuși, acordul de transfer semnat între Galatasaray și FCSB este valabil indiferent de această reziliere de comun acord.

Astfel, se pot revendica anumite drepturi financiare din acest contract. Dacă nu se prevede altfel, participarea lui Galatasaray în grupele UEFA Champions League este suficientă pentru ca datoria de plată a bonusului să devină exigibilă.

Din acest motiv, consider că transferul jucătorul la un alt club înainte de participarea în grupele UEFA Champions League nu va avea un impact asupra rezultatului, iar FCSB poate solicita primirea bonusului.

Totuși, dacă în contractul dintre părți există prevederi în favoarea lui Galatasaray, atunci putem avea o cu totul altă interpretare. Dacă cluburile oferă explicații detaliate în contracte, ele sunt avantajate în astfel de dispute legale", susține avocatul Fatih Şaşıoğlu.

Gigi Becali: ”Galatasaray trebuie să-mi dea un milion de euro”

Transferul lui Olimpiu Moruțan (24 de ani) la Galatasaray în 2021 i-a adus lui Gigi Becali aproximativ 4,1 milioane de euro, sumă la care se va adăuga un alt bonus, susține patronul FCSB-ului.

Înainte de a prinde transferul la Ankaragucu, Moruțan a fost testat de antrenorul Okan Buruk la Galatasaray în două meciuri din preliminariile UEFA Champions League, cu Zalgiris Vilnius (2-2 și 1-0).

În ambele meciuri, Moruțan a intrat din postura de rezervă și a strâns, în total, 29 de minute. Pentru că turcii s-au calificat în grupele Champions League, iar mijlocașul român a evoluat pentru echipă, Galata trebuie să-i plătească lui Becali aproximativ un milion de euro.

„Vreau să aducă mai mulți fotbaliști din Afica de Sud. Să fie ca la Botoșani, șapte pe teren. I-am scris lui Iftime, i-am zis: 'ia un antrenor de culoare dacă tot ai șapte pe teren'. El e mai mare manager. 

Dar uite cu Moruțan acum. Galatasaray l-a băgat câteva minute în preliminarii, s-au calificat, acum trebuie să-mi dea un milion. Le-am trimis scrisoare! Ne-am dus la FIFA. Moruțan așa cum e el, aduce milioanele”, a spus Becali.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!