EXCLUSIV National Arena se redeschide! Anuntul facut de Primaria Bucuresti dupa inspectia facuta de ISU la stadion

Primaria a anuntat intr-un comunicat exclusiv pentru www.sport.ro ca stadionul nu are nicio problema, singurul lucru ramas de facut e sa astepte ca ISU sa le trimita actele, dupa ce si-au dat avizul in prealabil.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 11 Noiembrie 2015, 16:52
Data actualizarii: Miercuri 11 Noiembrie 2015, 20:45

ISU a dat avizul asupra proiectului inca din 2011. La receptia finala au avut cerinte suplimentare fata de proiect, referitoare la anumite accese, balustrade, etc. Au fost efectuate toate  testele solicitate de reprezentantii ISU si s-a ajuns la concluzia ca executia este corespunzatoare, ramanand problema membranei.

Aceasta se datoreaza faptului ca membrana este executata in Germania, dar normativele privind siguranta la foc nu sunt inca armonizate la nivel european.

"Precizam ca acelasi tip de membrana a fost folosit la Stadionul National din Varsovia, Frankfurt, Stadionul Olimpic din Berlin, Stadionul RheinEnergia din Koln si Stadionul Olimpic din Kiev, iar aceste stadioane au aviz de functionare. La toate stadioanele noi realizate in ultimii 15 ani pentru acoperirea arenelor s-a utilizat acest tip de membrana arhitecturala.", anunta primaria.

Membrana a fost testata si "aprobata" de ISU

Referitor la membrana, ISU a solicitat in prima faza efectuarea unor teste la laboratorul IGSU. Au fost efectuate aceste teste, care au dus la concluzia ca membrana se incadreaza in conditiile prevazute de legislatie.

Pentru ca - si cu acest test de laborator - avizul nu a fost eliberat, in vederea clarificarii aspectelor legat de motivul neemiterii Autorizatiei de Securitate la Incendiu, la solicitarea PMB, MDRAP a organizat o sedinta la care au participat reprezentanti din partea proiectantului, consultantul lucrarii, constructorul, Inspectoratul de stat in constructii, ISU si INCD URBAN INCERC.

Urmare acestei sedinte, in care au fost consultate si dezbatute toate documentele referitoare la membrana, de comun acord cu reprezentantii institutiilor prezenti la aceasta sedinta, s-a hotarat efectuarea unei expertize tehnice, care sa conduca la clarificarea tuturor aspectelor in ceea ce priveste incadrarea in clasa de reactie la foc a membranei acoperisului. Expertiza a fost efectuata de un expert tehnic, atestat pentru cerinta C – securitate la incendiu in constructii in temeiul legii 10/1995 privind calitatea in constructii si a actelor subsecvente acesteia, respectiv A.2 – rezistenta mecanica si stabilitate pentru constructii civile cu structuri metalice.

Concluziile expertizei tehnice

1. Membrana corespunde:

a)   nivelului de performanta admis in ceea ce priveste caracteristicile de reactie la foc prevazute in proiect;
b)   utilizarii din punct de vedere al securitatii la incendiu, la acoperirea Stadionului Lia Manoliu si
c)    nu prezinta chiar in caz de aprindere, risc pentru utilizatorii acestuia

2. Arderea membranei nu afecteaza structura metalica de sustinere si prezinta in aceasta situatie siguranta pentru utilizatori.

Asa cum reiese din cele de mai sus s-a efectuat aceasta expertiza care atesta faptul ca membrana este incadrata in clasa de combustie prevazuta de normative, dar ISU nu a eliberat avizul, solicitand, dupa aproximativ 5 luni, elaborarea altor documente.

Subsolul si toate zonele aferente stadionului au fost "aprobate"

Toate cele 128 de evenimente desfasurate pana acum in incinta Arenei Nationale s-au desfasurat in urma unor comandamente tehnice de pregatire a evenimentelor, la care, pe langa toate fortele de ordine implicate, au participat si reprezentantii ISU, nefiind nicio problema, nici macar atunci cand au avut loc si spectacole pirotehnice.

"In timpul verificarilor efectuate de ISU nu au existat probleme referitoare la subsol, acesta fiind echipat cu toate sistemele necesare. Nu exista pericolele precizate de anumiti oameni de fotbal, acestea fiind simple speculatii. Noi speram ca acest aviz sa fie obtinut cat se poate de repede luand in calcul ca nu exista probleme de remediat ci doar actiuni administrative.", anunta de asemenea Primaria.


 

Modifică setările cookies