"Avem cei mai tehnici jucatori din Europa de Est", dar cu patroni condamnati si arene goale. Lectia de 300 mil euro pentru Liga I

Cum e posibil ca tara cu "cei mai tehnici jucatori din Europa de Est" sa obtina profit pe seama fundasilor? In timp ce Romania inca mai cauta pe Youtube driblingurile lui Hagi, tarile din fosta Iugoslavie, spre exemplu, inca in tranzitie, fac zeci de milioane de euro din exporturile pustilor crescuti de fostele academii de fotbal sovietice.

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 06 Septembrie 2014, 18:52
Data actualizarii: Sambata 06 Septembrie 2014, 19:14

Venit la Cluj pentru prima data dupa 20 de ani, Mircea Lucescu a vorbit intr-o conferinta de presa despre nevoia fotbalului din Romania de a investi in academiile de fotbal.

"Aici e o alta problema... centrul de copii si juniori. Nimeni nu investeste. Nu e problema care trebuie rezolvata de cluburi, e o problema sociala, de sanatate si, in mod normal, bugetul care merge la sanatate ar trebui sa mearga si la aceste centre unde se intretine sanatatea copiilor si educatia lor sportiva, care e foarte importanta pentru viata.", spune Il Luce.

Profitul e doar o parte a fenomenului. Lucescu l-a avut la Sahtior pe Ahmetov, un patron care a investit 300 de milioane de euro in mingicari adusi din Brazilia. Sahtior a castigat bani din bilete, din marketing, din transferuri si, mai ales, din Champions League, iar Donbass Arena a fost cireasa de pe tortul unui proiect care a transformat un oras muncitoresc in singurul punct Vestic al fotbalului din Est.

"Toata lumea isi inchipuie ca din fotbal doar se castiga. Nu. Din fotbal, putini... la noi au incercat sa castige si au platit. In fotbal se investeste in viitor, nu pentru a castiga. 

"Noi am decis ca de la mijloc in sus sa jucam cu fotbalisti care fac spectacol si care atrag publicul la stadion. Aveam nevoie. In perioada in care am inceput, aveam 5000 de spectatori, iar in ultimul timp aveam si 40.000 si chiar 50.000 constant in Champions League. Ne-au ajutat foarte mult in a creste nivelul tehnic al echipei si al fotbalului ucrainean pentru ca a fost un exemplu pentru toti ceilalti.", a mai declarat Lucescu.

Mircea Lucescu nu poate aduce jucatori romani la Sahtior. Are prea multi straini in lot, iar cei mai buni sunt in atac. Singurii romani care ar avea loc la Donetsk ar fi fundasii. Chiriches si Gardos au fost ultimele doua produse de export importante ale Romaniei.

"Nu pentru asta am venit aici, sa vad jucatori. Am destui. Trebuie sa mai vand pe cate unul, nu eu, clubul. In momentul de fata, foarte greu, poate unul dintre aparatori. Noi nu putem pentru ca suntem obligati sa jucam cu ucraineni. E foarte greu sa mai vina un strain."

"Cresc putini jucatori de valoare, cu toate ca fotbalistii romani sunt fotbalisti talentati. Ca tehnicitate, sunt superiori tuturor celor din Europa de Est si Centrala.", spune Lucescu.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!