Furtul inceputului de an sau decizie corecta? Analiza meciului Lawler vs Condit si 3 concluzii simple ce iti dau castigatorul

Furtul inceputului de an sau decizie corecta? Analiza meciului Lawler vs Condit si 3 concluzii simple ce iti dau castigatorul

Citeste o analiza a meciului de titlu UFC intre Robbie Lawler si Carlos Condit, scrisa de analistul Sport.ro pentru sporturi de contact, Florian Ceafalau.

Robbie Lawler si Carlos Condit au oferit un meci extrem de spectaculos in prima gala UFC din 2015. Cei doi s-au batut timp de 5 runde de 5 minute pentru titlul categoriei 77kg. Campionul en-titre, Lawler, a reusit sa isi pastreze centura dupa o decizie impartita, 2 judecatori dandu-i decizia in timp ce al treilea dandu-l castigator pe Condit.

Meciul a atras extrem de multe pareri agresive la adresa arbitrilor judecatori, majoriatea fanilor considerand ca meciul a fost castigat clar de Condit. De altfel, statistica e de partea acestuia, insa intr-un meci de MMA castigatorul nu este dat de statistica. Meciurile in care unul dintre luptatori loveste mult mai mult decat adversarul tind sa dea o impresie gresita atunci cand "damage-ul" este de partea celuilalt luptator.

Cele 5 runde au fost disputate aproape exclusiv in picioare, ceea ce face meciul destul de usor de judecat. Iata o analiza a meciului impartita pe runde:

1. Primele doua runde, in oglinda

Primele doua runde au fost identice insa in oglinda. Condit a reusit un knockdown in prima runda, fara a fi aproape sa termine meciul, Lawler ridicandu-se imediat dupa lovitura, in timp ce Lawler a reusit o repriza identa in runda a doua, cand l-a facut knockdown pe Condit, insa nici campionul nu a fost aproape sa termine meciul, Condit recuperandu-se foarte bine in garda. Asadar, dupa primele 2 runde, meciul era la egalitate, ambele reprize fiind 10-9 pentru Condit, respectiv Lawler.

2. Ultima runda este cea mai dezechilibrata

Sarind putin peste rundele 3 si 4, ultima repriza, a cincea, este cea mai dezechilibrata, Lawler fiind foarte aproape sa castige meciul prin KO. Condit supravietuieste cu greu in ultimul minut si 40 de secunde, dupa ce avusese un plus in primele 3 minute si jumatate. Runda este una de 10-8 pentru Lawler, chiar daca Condit a avut mai multe lovituri conectate, acesta nefacand nici pe departe acelasi "damage". Totusi, toti cei trei arbitri judecatori au punctat runda 10-9 pentru Lawler.

3. Rundele 4-a este clara, a 3-a este decisiva

Asa cum am spus mai sus, meciul este in oglinda in primele doua runde, 19-19, iar ultima runda este clara pentru Lawler, 10-8, ceea ce inseamna un scor total de 29-27 pentru Lawler (29-28 pentru cei trei arbitri judecatori), inainte sa calculam rundele 3 si 4. Runda a patra este una castigata de Condit, toti cei trei arbitri judecatori dand 10-9 pentru acesta.

Adunand rundele 1, 2, 4 si 5, scorul este de 38-37 pentru mine, socotind runda a 5-a 10-8 pentru Lawler, si 38-38 pentru toti cei trei arbitri judecatori, ceea ce face runda a treia decisiva.

Runda a 3-a este si cea mai grea de notat. Meciul venea dupa o runda a doua in care Lawler l-a facut knockdown pe Condit, iar acesta din urma a reusit sa fie iarasi in plus la lovituri eficiente, 22 la 11, insa Lawler a fost acela care a facut mai mult damage, avand aproape un minut in care a conectat lovituri puternice de pumn, de cot si chiar si un high kick. In opinia mea runda este castiga de Lawler cu 10-9, avand mai mult damage intr-o runda in care diferenta de lovituri eficiente este foarte mica, aceeasi parere avand-o si doi dintre cei trei arbitri judecatori.

Asadar, scorul total este 48-46 pentru Lawler in opinia mea, daca judecam runda a 5-a ca fiind 10-8 pentru Lawler, insa toti cei 3 arbitri judecatori au dat runda 10-9 pentru Lawler, ceea ce ar insemna un 48-47 pentru Lawler, scorul dat de doi dintre cei trei arbitri judecatori.

Singurul mod in care Condit ar fi putut castiga meciul ar fi fost daca arbitrii ar fi considerat si runda a 3-a ca fiind pentru Condit, o runda in care singurul argument al acestuia e ca a lovit putin mai mult decat adversarul sau. Insa daca aceasta runda ar fi fost 10-9 pentru Condit, ultima runda e clar 10-8 pentru Lawler, meciul fiind foarte aproape de final, Condit supravietuind cu greu in ultimele 2 minute, deci concluzia e una singura. Cu un arbitraj obiectiv si proportionat, meciul e castigat de Lawler indiferent de cum punctam runda a 3-a.


Runda a 3-a a fost singura punctata diferit de arbitrii judecatori

Concluziile meciului, pe scurt

1. Rundele 1, 2, 4 si 5 sunt notate la fel de toti cei trei arbitri.
2. Diferenta a fost facuta de o singura runda, a treia, in care a contat mai mult damage-ul, pentru doi dintre judecatori, si numarul de lovituri, pentru al treilea judecator.
3. Desi a fost punctata cu 10-9 de toti cei trei arbitri judecatori, daca o comparam cu rundele 3 si 4, runda a 5-a este o runda clara de 10-8 pentru Lawler, acesta fiind foarte aproape sa termine meciul in ultimele 2 minute.

LINK VIDEO PENTRU MECI (e posibil ca video-ul sa fie dezactivat intre timp)

Autor: Florian Ceafalau

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /

VIDEO PROTVPLUS.RO

Președintele Klaus Iohannis: ”Reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată”
BRAT

Modifică setările cookies