EXCLUSIV România, din nou în elita lumii la gimnastică! Simona Amânar face 'radiografia' rezultatului de la echipe + Care sunt condițiile pentru progres

Simona Amanar echipa feminina de gimnastica gimnastica Jocurile Olimpice Romania JO 2024
Florin Caramavrov
Data publicarii: Miercuri 14 August 2024, 16:28
Data actualizarii: Joi 15 August 2024, 14:36

Celebra Simona Amânar, una dintre cele mai valoroase sportive din istoria gimnasticii românești, a oferit un interviu pentru Sport.ro. 

Echipa feminină de gimnastică artistică a României s-a clasat pe locul 7 în finala din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris. Rezultatul e unul dătător de speranțe pentru gimnastica feminină tricoloră, întrucât echipa feminină nu mai participase la o ediție a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, când obţinea bronzul. 

Tricolorele au reuşit să urce în finală un loc faţă de calificări, pe care le-au terminat pe poziţia a opta. 

România a revenit după o așteptare de 12 ani la cel mai înalt nivel în concursul pe echipe. Simona Amânar punctează un 'pilon' pe care s-a clădit performanța

Simona Amânar a comentat pentru Sport.ro rezultatul fetelor din finala pe echipe și a evidențiat și investițiile din proiectul care s-a derulat ani la rând. 

"Ținând cont de contextul ultimilor 12 ani, este un rezultat bun spre foarte bun.

Pentru că vine după 12 ani de secetă, de necalificare la Jocurile Olimpice. Revenirea este grea, mai ales că sportul și condițiile s-au schimbat. Vedem gimnaste care se îndreaptă către 30 ani care participă, cu experiență mare.

Între timp, țări care nu reprezentau nimic în gimnastică au ajuns în top.

Rezultatele de acum sunt venite după ani în care s-a încercat formarea unei noi generații, iar investițiile făcute în urmă cu câțiva ani de către Petrom în proiectul „Țară, țară, vrem campioane” au dat roade. Ana Bărbosu este rezultatul 100% al acestui program, de care ulterior au beneficiat și celelalte fete", a declarat Simona Amânar, pentru Sport.ro. 

Finala pe echipe la Jocurile Olimpice de la Paris

  • 1. SUA (Simone Biles, Jade Carey, Jordan Chiles, Sunisa Lee, Hezly Rivera) 171,296 puncte
  • 2. Italia (Angela Andreoli, Alice D'amato, Manila Esposito, Elisa Iorio, Giorgia Villa) 165,494
  • 3. Brazilia (Rebeca Andrade, Jade Barbosa, Lorrane Oliveira, Flavia Saraiva, Julia Soares) 164,497
  • 4. Marea Britanie (Rebecca Downie, Ruby Evans, Georgia-Mae Fenton, Alice Kinsella, Abigail Martin) 164,263
  • 5. Canada (Elsabeth Black, Cassandra Lee, Shallon Olsen, Ava Stewart, Aurelie Tran) 162,432
  • 6. China (Huan Luo, Yushan Ou, Qiyuan Qiu, Yihan Zhang, Yaqin Zhou) 162,131
  • 7. România (Ana Bărbosu, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Sabrina Maneca Voinea, Andreea Preda) 159,497
  • 8. Japonia (Rina Kishi, Haruka Nakamura, Mana Okamura, Kohane Ushioku) 159,463

Cum putem ajunge din nou în lupta pentru medalii la marile competițiile: "Și investiții în antrenori!"

Simona Amânar este triplă campioană olimpică (medaliată cu aur la două ediții ale JO – Atlanta 1996 și Sydney 2000), de șase ori campioană mondială și dublă campioană europeană la gimnastică, una dintre cele mai bune sportive de la noi din istoria acestei discipline, alături de alte nume mari, precum Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo sau Andreea Răducan. 

În anul 2000, a fost desemnată sportiva numărul 1 a lumii la sporturile tehnice! Din 2007, face parte din  Gymnastics Hall of Fame. 

"Putem reveni prin muncă, unitate și disciplină. Prin investiții în infrastructură, în antrenori, în  programe de dezvoltare, în atragerea copiilor către sala de gimnastică. În prima fază, pentru mișcare, apoi selecția către performanță. Chiar apariția cluburilor private este o soluție, dar este nevoie de investiția statului în infrastructură.

Dar investiția trebuie făcută cu cap, nu să facem săli doar să fie la număr. Să distribuim investițiile către sporturile olimpice, către zonele care au dat gimnasticii sportive bune: Onești, Deva, Timișoara, București, Constanța, Cluj, Sibiu, Focșani. Sunt doar câteva exemple. Și investiții în antrenori.

Investiția într-un sistem sănătos, ierarhic. Gimnastica nu este un sport care produce mulți bani, pentru asta e nevoie de ajutorul statului în infrastructură. Și să nu uităm de gimnastica la masculin", a mai spus fosta mare gimnastă, în interviul pentru Sport.ro.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!