Sunt amenintate JO de Zika, virusul care a alertat o lume intreaga? Anuntul guvernului brazilian, tara cu 1.5 mil oameni afectati

Sunt amenintate JO de Zika, virusul care a alertat o lume intreaga? Anuntul guvernului brazilian, tara cu 1.5 mil oameni afectati

Guvernul brazilian a exclus in mod oficial orice posibilitate de anulare a Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (5-21 august) din cauza epidemiei cu virusul Zika, foarte agresiv in Brazilia.

"Aceasta optiune nu este de luat in calcul. Guvernul brazilian garanteaza ca Jocurile de la Rio se vor desfasura in siguranta si liniste", a declarat ministrul Sporturilor, George Hilton, intr-un comunicat difuzat joi seara.

"O grija totala va fi acordata pentru sanatatea tuturor participantilor la cea mai mare sarbatoare a sportului mondial", a adaugat ministrul brazilian, cu exact sase luni inaintea deschiderii primelor Jocuri Olimpice organizate in America de Sud.

Brazilia este tara cea mai afectata de o epidemie cu virusul Zika, virus care se raspandeste cu o viteza uluitoare in regiune.

Transmis printr-o intepatura a tantarului de tip Aedes, Zika este susceptibila ca ar cauza malformatii congenitale la nou-nascutii ale caror mame au fost contaminate in timpul sarcinii.

Circa 1,5 milioane de persoane afectate de virusul Zika au fost raportate in Brazilia, unde 404 cazuri de microcefalie au fost confirmate si 3.670 de cazuri suspecte sunt in curs de examinare, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care a decretat saptamana aceasta o "urgenta de sanatate publica de interes international".

OMS s-a abtinut pana in prezent sa formuleze recomandari in privinta calatoriilor in zonele afectate de Zika.

seful de cabinet al presedintei Dilma Rousseff, Jaques Wagner, a recomandat totusi saptamana trecuta femeilor insarcinate sa evite sa mearga in Brazilia, cum de altfel au facut-o si alte tari, intre care Statele Unite.

Autoritatile sanitare braziliene vor sa linisteasca lumea asupra riscurilor contaminarii in timpul JO.

Jocurile vor avea loc in plina iarna australa, un sezon uscat si mai putin fierbinte, ce marcheaza sfarsitul epidemiilor anuale de virusuri tropicale precum Zika si febra dengue, odata cu disparitia treptata a tantarilor care le transmit.

In absenta unui vaccin sau tratament impotriva Zika, autoritatile braziliene duc actualmente o uriasa campanie de sensibilizare si de preventie, cu ajutorul a circa 200.000 de militari mobilizati.

VIDEO PROTVPLUS.RO

Sediul agenției de presă Associated Press şi al postului Al Jazeera din Gaza, distruse de o rachetă
BRAT
Modifică setările cookies