Patru cauze pentru care Romania s-a facut de RUSINE cu Spania: Neagudependenta, un antrenor pasiv si o aparare depasita total

Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 08 Decembrie 2015, 21:29
Data actualizarii: Marti 08 Decembrie 2015, 22:00

Dupa doua victorii categorice cu mignionii Puerto Rico si Kazahstan, nationala Romaniei a pierdut primul test de la Mondialul de handbal feminin din Danemarca. Marti seara, "tricolorele" au fost spulberate, scor 26-18, de Spania

Evident, e foarte devreme si, mai ales, foarte la cald. E destul de clar ca Romania nu poate sa replice jocul extrem de slab contra Spaniei si in meciurile cu Rusia si Norvegia. Pentru ca nu ratarile sau excelenta Darly Zoqbi de Paula au fost kriptonita care le-a distrus pe superfetele lui Ryde. Ci pasele gresite, mingile pierdute, interceptiile adversarelor sau greselile personale. Asa-numitele turnovers, care au schimbat total directia jocului. Un joc pe care, cel putin in primele 25 de minute, Romania a parut ca il domina si ca poate scoate ceva de pe urma lui. Insa indiferent de echipa pe care o intalnesti, cu sase goluri marcate in 37 de minute, e aproape imposibil sa castigi daca nu ai o aparare puternica sau un portar in ziua carierei. Iar Romania nu a beneficiat de niciun astfel de avantaj la meciul de marti seara.

Fara Neagu, Romania nu exista

S-a dovedit, pentru a cata oara, ca Romania depinde de Neagu. Daca selectionerul nu poate miza pe interul lui Buducnost, golgheterul Ligii Campionilor in sezonul precedent, sau Neagu nu e in forma, Romania nu are solutie la linia de 9 metri si nici viteza de joc. Bradeanu are 35 de ani, iar diferenta dintre fostul conducator al lui Gyor si Isabelle Gullden, spre exemplu, la CSM Bucuresti, e de minimum doua viteze. Luciana Marin dovedeste an de an, atat la Baia Mare, cat si la nationala ca pur si simplu cedeaza la presiune, in timp ce Geiger sau Vizitiu beneficiaza de aruncari foarte puternice si... cam atat.

Startul excelent al Romaniei, 4-2 (minutul 5), 7-5 (min.12) sau 12-9 (min.24) au fost rezultatul unui meci fabulos facut de Cristina Neagu in aceasta perioada. Cinci goluri din sase aruncari, plus alte doua pase decisive au atarnat greu in balanta, Neagu fiind direct responsabila pentru aproape 60% din golurile marcate de tricolore. Doar ca Spania are pe banca un strateg reputat in persoana lui Jorge Duenas, iar tehnicianul spaniol a mutat imediat, transformand apararea imobila 6-0 intr-un 5+1 sau chiar intr-un 4+2. De aici, Neagu a avut dificultati tot mai mari in a-si gasi pozitia in teren, fiindu-i mult mai dificil sa arunce sau sa le ofere coechipierelor pase decisive care sa le aduca in postura de a marca facil.

Diferenta s-a facut, practic, din modul in care a fost „tratata” Neagu de apararea adversa. Daca in primele 20 de minute, ibericele au fost mult prea respectuoase, fiind pacalite continuu de inteligenta coroborata cu forta de aruncare a interului de 26 de ani, ultimele 37 de minute au redat perfect imaginea neputintei Romaniei atunci cand Neagu este blocata de defensiva adversa in mod eficient. Ori Evgeni Trefilov sau Thorir Hergeirsson, tehnicienii ultimelor doua adversare din grupa Romaniei, au vazut, cu siguranta, acest lucru si vor actiona in consecinta.

De ce si, mai ales unde, a gresit Ryde

Inainte de startul Mondialului, Cristian Gatu, fostul presedinte al FRH, declara pentru ProTV ca aducerea unui antrenor strain la nationala de handbal feminin nu e tocmai o mutare potrivita, macar prin prisma barierei lingvistice din timpul jocurilor, cand indicatiile trebuie sa fie rapide si precise. Poate ca Tomas Ryde e un antrenor experimentat si valoros, iar CV-ul sau stufos ofera suficiente argumente in sprijinul actualei conduceri a FRH pentru a-i oferi mana libera in viitor. Insa meciul cu Spania a fost pierdut si pe mana antrenorului. Aproape inert pe banca de rezerve, Ryde nu a realizat decat mult prea tarziu ce se intampla pe teren.

A luat un timeout aiurea in minutul 28, cand Romania intra deja in pasiv pe atac – lucru confirmat de Cristina Neagu in timpul mini-sedintei de la banca tricolora – iar de la pauza, Romania a iesit relaxata, fara sa dea nici macar un semn de nemultumire ca pierduse sefia jocului pentru prima data chiar inainte de pauza, dupa ce Nely Carla Alberto marca din 7 metri pentru 13-12. Ryde nu a venit cu absolut nimic nou in defensiva pentru a le bloca pe Pena sau Barbosa, principalele guri de foc ale Spaniei, nu a schimbat nimic in atac, prima „fortare” cu scoaterea portarului venind tardiv, in minutul 57. Totodata, nici pe superioritate numerica Romania nu a contat, aici mana antrenorului in dictarea clara a unor scheme fiind decisiva. Astfel, in cele patru minute in care „tricolorele” au avut om in plus, scorul a fost 1-1!

10 minute pana la inceputul meciului Romania - Spania

Posted by FRH - Federația Română de Handbal Official on Tuesday, 8 December 2015

Apararea castiga turnee finale...dar Romania a fost inexistenta

E usor sa identifici atacul drept principala problema a nationalei Romaniei, mai ales dupa ce Spania a intors jocul in urma unui partial de 10-2 intre minutele 24 si 43, perioada in care Romania a avut o serie de 14 minute si 26 de secunde in care nu a marcat nici macar o data! Nici macar procentajul nu a fost unul rau, 58% dintre aruncarile incercate de romance atingandu-si tinta. Marea problema au fost turnover-urile, 14 la numar, fata de doar 2 ale Spaniei. In traducere, Romania a irosit 14 mingi, in timp ce Spania nu a pierdut decat doua!

Insa nu atacul a fost, neaparat, de vina pentru esecul catastrofal de la Frederisktad. Daca pe vremea lui Tadici, apararea nu „incasa” gol dupa gol, ei bine, reteta s-a schimbat odata cu modificarea antrenorului. Intre intermediarul dreapta si extrema, respectiv aparatorul central s-au cascat prapastii imense. Adusa special pentru defensiva, Szucs a demonstrat de ce Ungaria a renuntat usor la ea, iar Geiger nu a invatat, inca, la 28 de ani, sa se apere eficient. Pena si Barbosa, cei doi interi de forta ai Spaniei, au marcat, impreuna, jumatate din golurile Spaniei, in timp ce Carmen Martin a castigat repetat duelul cu Valentina Elisei, surprinzator de pasiva in multe momente. Asta in conditiile in care Paula Ungureanu a avut 10 interventii salutare, fara de care scorul ar fi fost mult mai dur.

Fetele au cazut mental in partea a doua. E nevoie de psiholog?

Daca in fotbal iti poti permite sa te relaxezi cateva momente, temporizand jocul, iar in tenis poti pierde un game, in handbal lucrurile sunt mult mai alerte. In fata unui adversar puternic, asa cum e Spania, de exemplu, orice cadere poate fi decisiva. Iar asta s-a si intamplat intre minutele 24 si 38, cand Romania nu a marcat niciun gol. Evident, consilierea psihologica nu poate suplini lipsa evidenta a unei idei tactice sau a antrenamentului in astfel de situatii. Insa jucatoarele pot beneficia de un ajutor inaintea unui turneu final, o perioada extrem de solicitanta atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic, in care, aproape o luna, familia e departe. Totodata, anumite activitati de grup, care pot intra in categoria teambuilding, pot apropia si mai mult jucatoarele. Absenta unui spirit de echipa, unei dorinte de revenire, a fost observata de la distanta mare la meciul cu Spania, in contrapartida cu echipa Muntenegrului, care a luptat din primul si pana in ultimul minut cu Ungaria, spulberand echipa maghiara, scor 32-15, chiar la ora la care Romania pierdea categoric cu Spania.

Spania – Romania 26-18 (13-12)

Spania:
Zoqbi 10 interventii, Navarro 1 interventie - Pena 7/10, Barbosa 6/11, Martin 4/5, Alberto 2/3, Pinedo 2/4, Hernandez 1/1, Chavez 1/2, Aguilar 1/2, Gonzalez 1/3, Egozkue 1/3.

Romania: Ungureanu 10 interventii, Munteanu 1 interventie - Neagu 6/9, Buceschi 3/6, Geiger 3/3, Elisei 2/2, Manea 2/2, Nechita 2/3, Vizitiu 0/1, Tanasie 0/2, Bradeanu 0/3, Perianu, Marin, Szucs, Pintea.

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!