Lectia lui Neagu: Romania a castigat primul meci la JO, dar e condamnata sa castige! Punctele pozitive dupa victoria cu Muntenegru

Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 10 August 2016, 19:10
Data actualizarii: Miercuri 10 August 2016, 19:17

Romania a castigat meciul cu Muntenegru din grupa A a Jocurilor Olimpice, scor 25-21, dar ramane in continuare condamnata la victorie. Jocul a fost mult mai bun, Neagu a marcat 10 goluri si, in sfarsit, apararea a functionat la parametri maximi, lucru care a dat incredere

Romania a castigat meciul cu Muntenegru din grupa A a Jocurilor Olimpice, scor 25-21, dar ramane in continuare condamnata la victorie. Jocul a fost mult mai bun, Neagu a marcat 10 goluri si, in sfarsit, apararea a functionat la parametri maximi, lucru care a dat incredere pentru meciurile cu Spania si Norvegia, ultimele din faza grupelor de la JO

Sute de ore de munca, de pregatire asidua, de sacrificii, se traduc in minimum cinci ore intense la Jocurile Olimpice. Nationala de handbal feminin pleca drept una dintre candidatele certe la medalii pentru delegatia Romaniei la Rio, insa primele doua meciuri au fost un mic dezastru, o implozie nefericita, care au dus echipa lui Ryde pe marginea prapastiei. "Comentariile, acuzele si injuriile 'specialistilor de pe canapea' te socheaza pentru prima data, apoi te obisnuiesti

Am fost astazi in sala la meciul colegelor de la handbal si pot sa spun doar atat: va inteleg, fetelor! Stiu prea bine cum e sa simti ca tu dai totul si din exterior sa se vada 'ca n-ai chef'. Sa incerci orice e posibil si sa nu intre”, a comentat, acid, spadasina Ana Maria Popescu.

Insa, oare, cate meciuri de handbal a vazut Popescu in ultimii ani? Pentru ca meciul cu Brazilia a fost o adevarata catastrofa, in care nu a fost vorba de „nu intra”, ci de impotenta, inferioritate si, mai grav, lipsa unor solutii pentru a iesi din vrie. Meciul cu Muntenegru? O ocazie buna de revansa. Adevarul? Ca meciurile cu Brazilia si Angola au fost, cu adevarat, tratate cu neatentie si nepasare de tricolore. Macar in prima repriza, lucrurile au aratat decent, cu o defensiva puternica si cu momente de sclipire ale lui Neagu si Ungureanu, alternate cu ratari incredibile.

O ai pe Neagu? Foloseste-o!

Romania e o tara fascinanta, iar exemplele continua sa vina pe banda rulanta. Inclusiv in sport. Pentru ca politele nu se uita niciodata, apar exemple incredibile de lipsa de bun simt. Cum ar fi fostul selectioner si fostul antrenor al Oltchimului, Radu Voina. Care nu a uitat ca Cristina Neagu, cea mai buna handbalista a lumii in 2015, i-a nesocotit sfatul si a ales sa se opereze la umar, in loc sa joace in continuare cu dureri incredibile. Asta se intampla in 2011. Cinci ani mai tarziu, Neagu are in palmares o Liga a Campionilor, o medalie de bronz la Mondiale si un al doilea titlu de „cea mai buna handbalista din lume. Insa Voina nu a uitat „trufia” fostei jucatoare: „Eu am crezut că nu aud bine. Ce cauta la Jocurile Olimpice daca s-a antrenat de trei ori? Revin la Neagu pentru ca o laudam tot timpul, dar trebuie să o si criticăm cand merita".

E adevarat, lotul la Jocurile Olimpice este unul redus, de doar 14 jucatoare, fiind extrem de greu de gestionat de catre antrenori. Insa cum e posibil sa nu iei o jucatoare precum Neagu care, desi nu e 100%, e singura care poate trage o echipa dupa ea si care poate schimba soarta unui joc? E adevarat, Cristina a dezamagit in primele doua partide, cand a tras de 29 de ori la poarta si a marcat doar de 14 ori. Insa asta se datoreaza si faptului ca apararile adverse stiu ce trebuie sa opreasca si cat de periculoasa e Neagu. Totusi, Neagu e indispensabila Romaniei si nu poate lipsi din niciun lot, chiar daca nu e apta 100% si lotul ar fi chiar de 10 jucatoare! A demonstrat-o si in meciul decisiv cu Muntenegru, castigat miercuri cu 25-21, cand a marcat de zece ori, ducand seria de goluri de la Rio la 24 in 3 meciuri, asta in conditiile in care Cristina nu a excelat, ba chiar a avut evolutii medii la acest turneu final.

Cand apararea merge, Paula exceleaza

Insa marele castig al meciului de miercuri dupa-amiaza, din Arena Carioca, a fost defensiva Romaniei. E greu de explicat in cuvinte ce s-a schimbat, insa rezumatul e simplu: fetele au fost mult mai bine pregatite pentru adversar decat in partidele cu Angola si Brazilia. In jocul contra africancelor, Romania a fost surprinsa permanent de jocul cu pivotul si de viteza de pasare a adversarelor. Cu Brazilia, echipa lui Ryde a fost „electrocutata” permanent de Rodrigues si de contraatacurile adverse.

De data aceasta, Romania s-a pregatit excelent pentru Muntenegru, blocand permanent interii adversi. Chiar daca Popovic nu mai e ce a fost, iar Bulatovic a alternat reusitele cu ratarile, Romania s-a achitat excelent de sarcini, iar acest lucru aduce o raza de speranta pentru viitorul pe termen scurt, adica meciurile cu Spania si Norvegia. Un mare plus a fost si Paula Ungureanu care, protejata excelent de defensiva, a putut sa dea randament maxim, cu 15 interventii salutare, chiar in postura de 1 la 1 cu adversarele.

Linia de 9 metri, un minus permanent

Daca la plusuri pot fi trecute Neagu, Manea sau Ungureanu, minusurile nationalei sunt evidente. Fata de Mondialul din Danemarca, un turneu care parea sa anunte o renastere a „tricolorelor”, Bradeanu si Elisei, veteranele lotului, sunt in scadere majora de forma. Chiar daca e centru, si ar trebui sa coordoneze atacurile, Bradeanu nu a marcat decat un singur gol pana acum, in trei partide, lucru care lasa defensiva adversa sa se concentreze pe aruncarile lui Neagu. Nici celalalt centru al nationalei, Eliza Buceschi, nu sta mai bine la acest capitol, inscriind un singur gol din actiune si trei in total in trei partide. Avand in vedere ca Perianu si Szucs fac, cu precadere, faza defensiva, Romania e obligata sa traiasca in acest moment de la 9 metri prin Neagu si Geiger, lucru extrem de periculos pe termen lung! Cu toate acestea, cresterea procentajului de reusita, de la 7% in meciul cu Brazilia, la 56% (9 goluri din 16 aruncari) cu Muntenegru, este suficienta si da incredere pe viitor.

Ce urmeaza?

Doua meciuri infernale cu Norvegia si Spania. Esecul cu Angola cantareste enorm acum, nationala fiind obligata, in aceste conditii, sa castige ambele partide. Bilantul contra Spaniei e pozitiv in ultimii doi ani, insa ibericele sunt in mare forma, castigand clar cu Muntenegru si Brazilia, avand doar un esec, contra Norvegiei (24-27). Nordicele sunt in schimbare de generatie, dar continua sa impresioneze, cu Mork, Riegelhuth sau Loke in forma.

Romania – Muntenegru 25-21 (11-9)

Romania: Ungureanu 15 interventii, Munteanu – Neagu 10/15, Manea 4/5, Chiper 4/5, Elisei 3/5, Buceschi 2/5, Geiger 2/4, Bradeanu 0/3, Vizitiu 0/1

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!