CSM Bucuresti Cristina Neagu Guvernul Romaniei Handbal Cristina Neagu

Guvernul pregătește o lovitură grea pentru Cristina Neagu și restul vedetelor din handbal. Salariile uriașe devin istorie

Guvernul va adopta săptămâna viitoare o lege privind unele măsuri fiscal bugetare, menită să reducă deficitul bugetar. Asta pentru că țara noastră nu se mai poate încadra în deficitul de 4,4% din PIB agreat cu Comisia Europeană. Noua țintă va fi 5,5% din PIB, iar pentru acest lucru este nevoie de câteva măsuri de austeritate, susține Executivul.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 24 Septembrie 2023, 08:04
Data actualizarii: Duminica 24 Septembrie 2023, 08:06

Astfel a apărut pachetul de măsuri fiscale, pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului. Printre măsuri se numără majorarea TVA-ului la 19% pentru mai multe categorii de produse, creșterea salariului minim în construcții la 4500 de lei brut/lună sau introducerea impozitului pe venit pentru angajații din industria IT.

Cluburile sportive, vizate de revoluția fiscală

Există, însă, și măsuri care vor afecta cluburile sportive. De exemplu, niciun club sportiv din România nu va putea plăti un jucător/antrenor cu mai mult de 6000 de euro / lună

Proiectul de lege prevede: "Începând cu anul 2024 contractele de activitate sportivă încheiate potrivit legii, nu pot depăși onorariul/remunerația alocată din fonduri publice indiferent de natura și denumirea acestora echivalentul a două indemnizații acordate pentru funcția de demnitate publică de președinte al consiliului județean;".

Echivalentul sumei ar fi de aproximativ 6000 de euro. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie și va afecta salariile încheiate după această dată. Așadar, salariile aflate în vigoare nu vor fi afectate.

Dacă vor dori să plătească sportivii cu mai mult de 6000 de euro pe lună, cluburile vor fi nevoite să atragă bani din mediul privat pentru a completa salariile.

Cristina Neagu, pe final de contract. Cum va fi afectată

Un exemplu este Cristina Neagu (35 de ani), vedeta echipei CSM București, club finanțat de Primăria Capitalei. De patru ori desemnată cea mai bună handbalistă a lumii, Neagu câștigă lunar în jur de 20.000 de euro la CSM București.

Contractul interului va expira în luna iunie a anului 2024. Așadar, dacă CSM București îi va face o propunere de prelungire, nu îi va putea achita mai mult de 6000 de euro/lună din bani publici. Pentru a egala oferta actuală de 20.000 de euro/lună, CSM București va fi nevoită să facă rost lunar de 14.000 de euro din mediul privat pentru a completa salariul Cristinei Neagu.

Asta ar însemna ca CSM București să atragă anual din sponsorizări cel puțin 168.000 de euro, doar pentru a-i oferi Cristinei Neagu în continuare același salariu. 

Ne uităm și la alte jucătoare de la CSM București. De exemplu, Crina Pintea (33 de ani) încasează lunar în jur de 11.000 de euro. Așadar, clubul Primăriei ar trebui să găsească și pentru ea 60.000 de euro anual, bani privați, pentru a egala salariul actual. Asta dacă i se va oferi o prelungire a contractului. Și pivotul CSM-ului mai are contract până în iunie 2024.

Situația nu este atât de îngrijorătoare la rivala CS Rapid. Acolo, de exemplu, Sorina Grozav (24 de ani) primește 7000 de euro / lună. Deci în cazul ei nu ar fi nevoie de găsirea unui sponsor atât de generos. Cel mai mare salariu din Giulești îl are Estavana Polman (31 de ani), aproximativ 10.000 de euro / lună.

CS Rapid este un club sprijinit de Ministerul Transporturilor. Acest plafon de 6000 de euro va fi valabil și pentru restul sporturilor.

Cristina Neagu, în 2021: "Merit fiecare euro"

În urmă cu aproximativ doi ani, Cristina Neagu a rupt tăcerea și a vorbit public despre salariul ei. La acel moment câștiga 17.500 de euro/lună, înainte de prelungirea contractului cu CSM București.

"Ştiu că există această discuţie, se vorbeşte despre salariul meu. M-a deranjat lucrul ăsta la început. A fost o chestiune destul de stresantă. Nu e neapărat treaba mea de unde vin banii clubului.

Eu am semnat pe un salariu, prin ceea ce fac pentru echipă merit fiecare euro din acel salariu. Asta e datoria mea. Să joc pentru echipă, nu să ştiu de unde vin banii. Toate echipele de handbal sunt sponsorizate din bani publici.

Nu ştiu de ce se vorbeşte doar de salariul meu. Şi celelalte jucătoare sunt plătite din bani publici", a declarat Neagu, în 2021.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!