Renaște un gigant adormit al fotbalului românesc! Plan ambițios al autorităților

Poli Timisoara Guvernul Romaniei Stadion Dan Paltinisanu Fotbal intern Politehnica Timișoara - Șomii Lipova, Liga 3
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 27 Aprilie 2024, 07:58
Data actualizarii: Sambata 27 Aprilie 2024, 07:59

Guvernul a aprobat în această săptămână construcția noului stadion "Dan Păltinișanu". Acesta este doar primul pas dintr-un proiect grandios al autorităților locale din Timiș.

Potrivit documentelor oficiale, construcția noului stadion din Timișoara e direct legată de renașterea echipei fanion a județului. Poli Timișoara evoluează în prezent în Liga 3, după ce a retrogradat sezonul precedent din eșalonul secund.

Această echipă a fost înființată de suporteri, după dispariția clubului istoric. Autoritățile locale au mai avut în trecut un proiect prin care s-a încercat renașterea lui Poli, dar s-a dovedit un eșec. A fost vorba de ACS Poli Timișoara, fosta ACS Recaș, care a încercat să preia culorile și brandul din Timișoara.

Autoritățile locale promit o nouă echipă la Timișoara

Acum rămâne de văzut dacă noul proiect va implica echipa suporterilor, SSU Politehnica Timișoara, din Liga 3. sau dacă va fi vorba de un alt proiect. Un proiect care să pornească de la zero, din ligile inferioare.

Iată ce scrie în nota de fundamentare a proiectului ce vizează construcția noului stadion "Dan Păltinișanu":

"Județul Timiș, care este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat după regiunea București - llfov, poate susține o activitate sportivă competitivă. Astfel, este posibilă susținerea unui club sportiv de interes local care să evolueze în prima ligă de fotbal națională, acesta fiind și dezideratul stabilit de către autoritățile județene, iar primul pas pentru realizarea acestuia este crearea infrastructurii.

În trecut, lipsa infrastructurii a condus la situații dezavantajoase pentru echipa de fotbal locală - Politehnica Timișoara, care își desfășura activitatea și meciurile pe un stadion perimat, care nu mai corespundea normativelor raportat la nivelul ligii în care a evoluat.

De exemplu, la un meci din Liga 1 rezultatul a fost stabilit de Comisia de disciplină, echipa pierzând la masa verde (cu 3-0) întrucât meciul a fost întrerupt după ce s-a defectat instalația electrică de 3 ori și nu a funcționat instalația de nocturnă", scrie în documentele aprobate de Guvern.

ACS Poli Timișoara, ex-Recaș, a luat naștere în mandatul fostului edil, Nicolae Robu, care candidează în acest an pentru a reveni în fotoliul de primar al Timișoarei.

Mesaj ferm din partea Guvernului: "E necesară o emulație"

În mod simbolic, ședința de Guvern din această săptămână s-a desfășurat la Timișoara. Asta pentru că s-au aprobat mai multe proiecte importante pentru regiunea respectivă, printre care și construcția noului stadion.

Născut la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că în orașul său trebuie să reapară o echipă puternică:

"Acesta stadion are în spate o istorie. În anii 1980 pe acest stadion Poli a învins-o pe Celtic. În anii 1990, am scos-o pe Atletico Madrid, iar în 1992, Poli a făcut un egal cu Real Madrid. M-aș bucura ca în viitor, odată cu infrastructura acestui stadion, să vină o nouă emulație, pentru că e necesară o emulație ca să putem să avem din nou meciuri de acest nivel.

Odată cu construcția noului stadion se va crea această emulație pe care numai Timișoara știe să o facă, pentru formarea unei echipe puternice", a transmis Sorin Grindeanu, în ședința de Guvern.

Apare noul "Dan Păltinișanu"

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, noul stadion va costa aproximativ 837 milioane de lei, echivalentul a 167 milioane de euro. Arena ar trebui să fie gata în anul 2027.

Noul stadion va avea 30.000 locuri. În prezent, arena dispune de 33.000 de scaune.

"Marele Oval" poartă numele fostului fotbalist Dan Păltinișanu, decedat în 1995. Fost fundaș central, acesta a evoluat pentru Poli Timișoara între 1973 și 1983. A strâns 271 de meciuri în tricoul echipei locale, alături de care a câștigat Cupa României, în 1980.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!