Am invatat sa ne batem singuri: Patru concluzii dupa meciul cu Rusia si cifrele RUSINOASE din grupe. Cum o putem bate pe Brazilia

Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 12 Decembrie 2015, 00:44
Data actualizarii: Sambata 12 Decembrie 2015, 10:45

Romania a pierdut meciul cu Rusia din grupele Mondialului, scor 27-30, dupa ce a comis un numar-record de erori intr-un meci, irosind 22 de baloane. Tricolorele joaca duminica seara, de la ora 21:30, in optimi, contra Braziliei

Parca fiecare an e la fel. In decembrie, Romania pleaca la Europeanul sau la Mondialul de handbal feminin cu sperante majore. E drept, rezultatele intarzie sa apara. Daca intre 2005 si 2010, nationala a urcat de trei ori in primele patru echipe de la Mondial, respectiv European, performante incununate cu un argint la CM 2005 si un bronz la Euro 2010, plus un bronz scapat incredibil printre degete la CM 2007, ultimii patru ani au zugravit o nationala tricolora care se zbate in mediocritate. S-a dat vina pe antrenor, pe jucatoare, pe sistemul corupt sau, pur si simplu, pe lipsa de valoare. Cert e doar ca rezultatele nu au venit, sirul fiind un loc 13 (CM 2011), locul 10 (Euro 2012), locul 10 (CM 2013) si un loc 9 la Europeanul de anul trecut din Ungaria si Croatia. Si nici in 2015 lucrurile nu arata mai roz. De fapt, „tricolorele” au „sansa” de a termina sub locul 12 in cazul in care pierd optimea contra campioanei mondiale en-titre, Brazilia.

22nd IHF Women's Handball World Championship | GROUP D: Russia vs Romania 30:27 (17:16)#Denmark2015 #heartofhandball

Posted by IHF on Friday, 11 December 2015

Totul dupa ce Spania, Norvegia si Rusia nu au dat impresia nici macar o secunda ca pierd din mana meciul cu echipa lui Tomas Ryde. Si, oricat de cinci ar suna, Romania a fost doar un sparring-partner pentru echipele care par sa aiba cu adevarat pretentii. Nici macar o victorie contra Braziliei nu ar sterge aceasta impresie, pentru ca Romania nu a aratat pret de 60 de minute ca poate juca un handbal de calitate. Privirea lui Neagu, surprinsa deznadajduita de regizorul transmisiunii a spus cat o mie de cuvinte. Fetele nu au incredere in propriile forte, nu au incredere in echipa si nu par constiente ca pot produce o surpriza. Iar cifrele din meciul cu Rusia, unul in care rusoaicele nu au fost nevoite sa forteze, fiind asigurate de castigarea grupei, spun o poveste trista.

Romania, locul 2 in clasamentul mingilor pierdute pe propriile erori

Sa privim, insa, in ansamblu. Vorbim aici de meciurile din grupa ca de un calup de cinci partide „pregatitoare” pentru faza eliminatorie. Insa oricum ai intoarce cifrele nationalei lui Ryde, lucrurile nu stau deloc bine. Pentru ca in primele 5 meciuri, nationala a comis nu mai putin de 77 (!!!) de greseli personale care s-au transformat in mingi pierdute. Vorbim aici despre pasi, fortari, pase interceptate sau mingi trimise in aut. Dintre cele 16 echipe calificate in faza urmatoare, doar Angola a depasit Romania, cu 82 de erori, iar Serbia a mai comis fix acelasi numar de erori, niciuna dintre celelalte formatii nedepasind 74 de turnover-uri. Iar asta in conditiile in care Serbia a jucat contra Japoniei sau Tunisiei, echipe infinit mai puternice decat Kazahstan sau Puerto Rico.

Am amintit de aceasta statistica tocmai pentru ca „varful” icebergului a venit chiar in meciul cu Rusia. Adica unul fara absolut nicio miza in clasament pentru cele doua echipe, Rusia castigand grupa, iar Romania terminand pe locul patru indiferent de rezultat. Si, chiar asa, echipa lui Ryde a comis nu mai putin de 22 de turnoveruri in acest meci. „Vinovate” s-au facut Neagu, Bradeanu sau Perianu, fiecare cu cate patru erori comise. Insa daca Neagu sau Bradeanu s-au „scos” prin golurile marcate si assist-urile oferite si au jucat 38, respectiv 50 de minute, Perianu a pierdut patru mingi in doar 19 minute jucate. La clasamentul general al erorilor, Bradeanu (14) si Neagu (12) conduc, fiind urmate de Geiger (sase mingi pierdute doar cu Norvegia) si Buceschi, fiecare cu cate zece turnoveruri.

Pentru a intelege cat de toxice sunt aceste mingi pierdute, merita mentionat ca Rusia a avut 53 de aruncari la poarta in victoria cu 30-27 de vineri, in timp ce Romania a cautat poarta ruseasca de doar 44 de ori. Si mai bizar, procentajul nationalei a fost de 61%, fata de doar 56% cat a avut Rusia. Mai mult, Romania a avut un procentaj similar al eficientei pe poarta (59%) cu cel al Norvegiei (62%) in meciul direct sau cu cel al Spaniei (59%), cand tricolorele au avut o eficienta de 57%. E clar, asadar, ca nu doar viteza redusa din atac este de vina pentru esecurile din grupa, ci mai ales erorile copilaresti comise meci de meci.

Adio, defensiva!

Odata cu venirea lui Tadici pe banca tehnica a nationalei, focusul Romaniei a fost pus pe defensiva. De aici si scaderea mediei de goluri primite la CM 2011 (30,5 goluri pe meci) la doar 22,8 goluri/meci (Euro 2012), 21,16 goluri/meci (CM 2013) si 22,8 goluri pe meci la Euro 2014. Deocamdata, Romania are o medie de 23,2 goluri/meci primite in cinci partide la Mondialul din Danemarca, cu doar jumatate de gol mai mult decat la precedentul turneu final. Insa problema e mai complicata. Meciurile cu Puerto Rico (14 goluri) si Kazahstan (20 de goluri) atarna serios in aceasta medie, avand in vedere ca cele doua reprezentative au doua dintre cele mai slabe patru atacuri de la CM. De fapt, contra Rusiei, Norvegiei si Spaniei, „tricolorele” au primit de fiecare data cel putin 26 de goluri, iar media de goluri primite „sare” la 27,3 pe meci.

De multe ori, jucatoarele nu au parut ca isi fac treaba ca la carte, fiind prinse prea in fata sau prea in lateral, iar pasul suplimentar pe care l-au facut s-a transformat intr-o aruncare de la sapte metri. Ar fi incorect sa reprosezi portarilor ceva, in conditiile unor aparari care fie s-au deschis nepermis, fie au plecat pe fenta mult prea usor, fie pur si simplu le-au permis interilor sa rupa poarta, insa nici Ionica Munteanu, nici Paula Ungureanu nu au facut un Mondial stralucitor. Valoarea, insa, le permite sa spere la un meci bun facut contra Braziliei. Adica, de departe, echipa calificata cu cel mai slab atac, doar 118 goluri inscrise pana acum in cinci partide!

Tinerele nu confirma nici in meciurile fara miza

Meciul cu Rusia a fost un bun prilej pentru Ryde sa vada pe cine se poate baza cu adevarat in viitorul scurt si mediu. Din pacate, insa, raspunsul e oarecum negativ. Surprinzatoare a fost folosirea Aureliei Bradeanu, cea mai experiementata jucatoare de camp a Romaniei de la Mondial, timp de 50 de minute. Dar asta se datoreaza si lipsei solutiilor la linia de 9 metri de care poate dispune tehnicianul suedez. Cu atat mai inexplicabila e, acum, decizia de a o lasa acasa pe Cristina Zamfir, in dauna Gabrielei Perianu (foto sus, numarul 11). E adevarat, interul Brasovului are cu cinci ani mai mult decat Perianu, dar poate fi o solutie la 26 de ani! Mai mult, chiar daca jocul Coronei a fost facut exclusiv pentru ea, o aruncatoare „in vana” era infinit mai folositoare decat o jucatoare care l-a exasperat pe Aurelian Rosca la Baia Mare, comitand cel putin trei erori mari pe meci.

Un simplu ochi aruncat pe play-by-play-ul meciului cu Rusia confirma un gol dintr-o singura aruncare incercata pentru Perianu si patru greseli comise, soldate cu pierderea balonului. Pare rezumatul unei jucatoare nesigure pe propriile forte, incapabile sa gestioneze increderea acordata de antrenor si care nu poate sa isi depaseasca actuala conditie. Daca in urma cu doi-trei ani, Perianu era vazuta drept viitorul nationalei, in 2015, semnele de intrebare se pun asupra unor viitoare convocari. Nici Ana Maria Tanasie, mezina lotului, nu a reusit sa se impuna. In cele cinci meciuri jucate, Tanasie a marcat 10 goluri din 17 aruncari, cifrele ei cu echipele tari fiind catastrofale: un gol din 6 aruncari.

Contraatacul merge. Dar ce ne facem cu fazele de joc?

Singura imbunatatire vizibila in acest meci – unul fara o miza adevarata, insa – a fost contraatacul. Daca cu Spania sau Norvegia, fetele noastre au reusit cate un singur contraatac, cu Rusia numarul golurilor venite prin acest procedeu a fost marit la patru, dintre care unul, cel al Gabriellei Szucs, venind in urma unei interceptii in apropierea centrului terenului. Iar intr-un meci cum va fi cel cu Brazilia, adica impotriva unei echipe solide din punct de vedere defensiv, fiecare gol marcat pe contra va fi „aur” pentru moral, cat si pentru economia jocului. De aceea, Ryde probabil ca va miza pe spiritul scandinav si va exersa tot mai mult contraatacurile, o arma necesara pentru o victorie in fata unei echipe puternice.

Insa chiar stabilitatea uimitoare a defensivei braziliene este cea care ne da fiori. Privind in retrospectiva, este clar ca Romania nu are nerv, viteza si creativitate atunci cand apararea pe care o intalneste se transforma din perimatul 6-0 in 5+1, 4+2 sau chiar 3+2+1. Asa ne-a batut Spania, in primul meci tare de la acest Mondial, dupa ce Jorge Duenas a modificat sistemul defensiv, pentru a o bloca pe Neagu. A simtit acest lucru si Evgeni Trefilov, iar Romania a avut o serie de 14 minute si jumatate in care nu a reusit sa gaseasca drumul spre gol, din cauza defensivei agresive a Rusiei. Si, probabil ca si Morten Soubak, tehnicianul danez al Braziliei, va folosi aceasta tactica. E drept, nici echipele asiatice care au „brevetat” acest sistem nu pot utiliza apararea avansata toata partida din cauza limitarilor fizice. Dar, macar atat cat e posibil, Romania trebuie sa gaseasca drumul spre gol in aceste conditii. Insa in momentul in care ai un centru precum Bradeanu – ce diferenta intre cum joaca CSM Bucuresti cu ea sau cu Gullden in teren -- sau Buceschi, care nu pot imprima un ritm foarte rapid jocului, apar problemele. Ramane de vazut, insa, daca Romania se poate trezi din acest cosmar. Ar fi cu atat mai surprinzator, iar bucuria ar fi cu atat mai mare, dupa o serie dura de esecuri. Aflam duminica seara, de la 21:30, la Herning!

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!