FC Basel Grupe

In 1999 nu vazuse niciun meci de fotbal, azi are echipa de LIGA si vinde in toata Europa super fotbalisti pe care nimeni nu-i stie

Un proiect care a inceput intamplator a ajuns un mecanism de profit si performanta, dar si un exemplu in Europa. 

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 16 Septembrie 2014, 15:56
Data actualizarii: Marti 16 Septembrie 2014, 15:57

FC Basel este una dintre echipele pentru care Grupele Ligii reprezinta o constanta. Elvetienii nu au cheltuit niciodata mai mult de 4.7 milioane de euro pe un fotbalist, dar au incasat enorm pe cateva pariuri perfecte. Pentru ei, si fotbalul merge ca un ceas elvetian.

In ziua in care Basel joaca la Madrid cu Real in Grupele Champions League, UEFA scrie despre succesul academiei lui Basel, un proiect care a aparut intamplator si a transformat cresterea de fotbalisti intr-o profesie in sine. In 1999, Gisela Oeri a fost chemata in premiera sa vada un meci de fotbal pe stadion. A fost incantata de ce a vazut si a decis sa se alature conducerii lui Basel.

Trei ani mai tarziu, Oeri era presedintele clubului si anunta ca va investi in scouting si in cresterea de fotbalisti cu tinta de a produce o scoala de fotbal si de fotbalisti. Proiectul lui FC Basel a explodat in timp. Shaqiri a ajuns la Bayern Munchen pentru aproape 12 milioane de euro, Xhaka s-a dus la Borussia Mönchengladbach pentru 8.5 milioane de euro, Inler are succes la Napoli, in timp ce Ivan Rakitic, un fotbalist pe care Mourinho a vrut sa-l aduca la 16 ani la Chelsea, a ajuns la Barcelona in aceasta vara, dupa ce a mai trecut pe la Schalke si Sevilla.

Basel a produs bani, insa numai dupa ce a investit, iar anul trecut s-a mutat intr-un nou campus in care isi continua aceeasi activitate de a creste jucatori. Arlind Ajeti, Fabian Frei, Philipp Degen si fratele sau, David, sunt astazi jucatorii crescuti de academia lui Basel care au ajuns la prima echipa.

Proiectul gandit de Gisela Oeri, un presedinte pentru care fotbalul era un fenomen necunoscut in urma cu 15 ani, produce astazi jucatori spectaculosi, milioane de euro si un exemplu real de succes pentru cluburile din tot restul Europei.

Modifică setările cookies