Fotbal intern

VIDEO ZIUA NAȚIONALĂ | "Am terminat meciul și am sunat-o pe mama!" Când naționala învingea Iugoslavia lui Mihajlovic și Mijatovic  

Adrian Iencsi (46 de ani) a rememorat de Ziua Națională momentul carierei care i s-a lipit de suflet pentru totdeauna. 

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 01 Decembrie 2021, 18:43
Data actualizarii: Miercuri 01 Decembrie 2021, 18:43

10.000 de oameni în Ghencea, atmosferă trepidantă într-o toamnă răcoroasă. Ladislau Boloni e hotărât să întinerească națională, iar prima reprezentativă are în față fotbaliști rasați, componenți ai unor grupări de top în Europa. 

Boloni îi dă banderola lui Costel Gâlcă și mizează pe o defensivă cu trei apărători centrali. Lângă Ciobotariu și Filipescu apare, pentru prima dată în naționala mare, Adrian Iencsi, căpitanul Rapidului pe atunci. 

S-a scuturat repede de emoțiile firești, a pășit apăsat pe gazon și a știut că n-are voie să greșească. Savo Milosevic și Pedrag Mijatovic nu iertau în acea vreme. 

"Aveau o echipă mare, condusă de Sinisa Mihajlovic, când mi-a cântat imnul am simțit ceva deosebit, ce nu pot descrie în cuvinte. Mai jucasem la naționala de tineret, dar la reprezentativa de seniori te încearcă alte sentimente. Am și acum tricoul din acel meci", povestește actualul antrenor. 

Iencsi mai fusese convocat până la meciul cu Iugoslavia, dar nu apucase să debuteze. Întâia înfruntare pentru tricolorii mari nu o va uita vreodată. 

"M-am bucurat mult când am văzut că domnul Ladislau Boloni începe meciul cu mine! Și ce atacanți aveam în față! Mijatovic și Milosevic, apoi a intrat și Kezman! Acea zi e memorabilă pentru mine, chiar dacă a fost un meci amical, a însemnat debutul meu în naționala mare, în 2000, după ce jucasem la Campionatul European de tineret din 1998, sub comanda lui Victor Pițurcă", continuă Iencsi. 

"Chiar dacă jucam în Ghencea nu am simțit vreodată că publicul nu ne-ar fi susținut sau că ar fi avut ceva cu mine pentru că eram căpitanul Rapidului. Ne-au respectat mereu și noi i-am respectat pe fani. Pe Ghencea parcă era o conexiune între fotbaliști și fani. 

Imediat după meci am sunat-o pe mama (n.r. - Silvia), așa am simțit atunci, așa simțeam mereu. Pe ea o sunam prima dată, apoi vorbeam și cu tatăl meu (n.r. - Iosif). Era o bucurie mare de tot să le împărtășesc momentul meu de fericire", încheie fostul stoper de la Ceahlăul, Rapid și Spartak Moscova. 

De Ziua Națională, Adrian Iencsi s-a gândit pentru prima dată la meciul în care a debutat la națională. 

A simțit acordurile imnului până în piept și l-a motivat pentru ce avea să vină în carieră. 

A strâns 30 de selecții la națională și nu ar da niciun minut jucat în tricoul naționalei pentru nicio comoară sau pentru niciun contract la o formație de top a lumii.

Foto: Agerpres

ROMÂNIA - IUGOSLAVIA 2-1 (1-0)

  • Bucuresti, 15.11.2000, meci amical.
  • Stadionul Steaua / 10.000 spectatori.
  • Arbitru: Mustafa Culcu (Turcia).

Au marcat: Denis Șerban (3'), Cosmin Bărcăuan (90') / Sinisa Mihajlovic (89')

ROMÂNIA: Bogdan LOBONT (Ajax 13/0) - Adrian IENCSI (Rapid Buc. 1/0), Iulian FILIPESCU (Betis Sevilla 41/1), Liviu CIOBOTARIU (Standard Liege 28/2) - Cosmin CONTRA (Alaves 19/0)/69' Florentin DUMITRU (Steaua 4/0), Dennis SERBAN (Elche 11/1)/66' Catalin MUNTEANU (Salamanca 12/1), Paul CODREA (FC Arges 1/0)/78' Alin STOICA (Anderlecht 3/0), Constantin GÂLCA-cpt.(Espanyol 61/4)/74' Daniel PRODAN (Rocar Buc. 47/1), Laurentiu ROSU (Numancia 19/3) - Marius NICULAE (Dinamo Buc. 4/1)/83' Claudiu NICULESCU (Univ. Craiova 1/0), Adrian MUTU (Verona 11/1)/54' Cosmin BARCAUAN (Univ. Craiova 1/1). Antrenor: Ladislau Boloni 

IUGOSLAVIA: Kocici(87' Lukici) - Mirkovici (84' Bunjevcevici), Sakici (69' Cirkovici), Mihajlovici, Stefanovici - Lazetici, Stankovici (51' Ilici), Georgevici (87'Obradovici), Drulovici (81' Duljaj) - Mijatovici, (81' Drulici), Milosevici (61'Kezman). Antrenor: Ilija Petkovici.

Modifică setările cookies