VIDEO EXCLUSIV Situația lui Hațegan, consecință a haosului din fotbalul românesc?! Avram face dezvăluiri: „Fiecare arbitru face pe barba lui, la noi, unii mai fac și prin parcuri pregătirea!” 

Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Luni 28 Martie 2022, 11:48
Data actualizarii: Luni 28 Martie 2022, 13:49

Situația lui Ovidiu Hațegan (41 ani) ridică un semnal de alarmă, în special pentru arbitrajul românesc.

Unul dintre cei mai buni aribitri români a suferit un infarct miocardic și a fost transportat de urgență la spital, acolo unde i-a fost montat un stent. Ovidiu Hațegan se află acum într-o stare stabilă, după cum cum a declarat și managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara. 

Marius Avram, fost arbitru internațional, a vorbit despre situația lui Hațegan, punctând cât de importantă a fost pregătirea medicală a arbitrului FIFA în infarctul suferit. 

Marius Avram ridică un semnal de alarmă: „Arbitrii nu sunt implicați într-un program de pregătire! Fiecare face pe barba lui!”

Fostul arbitru a vorbit despre situația arbitrilor din România, care se pregătesc individual pentru meciurile pe care trebuie să le oficieze, fără să aibă sprijin, așa cum primesc sportivii de performanță, în ciuda faptului că efortul depus este unul similar. Avram a dezvăluit că arbitrii sunt singurii responsabili de pregătirea lor, iar unii ajung chiar să se antreneze prin parcuri, făcând o paralelă cu țările în care arbitrajul este unul profesionist, iar arbitrii sunt angajați cu acte în regulă. 

„Se face circuitul pe care îl fac fotbaliștii, e exact la fel, acolo suntem testați de specialiști, mai mult, el a fost monitorizat și acolo, participând și la europene. Mai mult, prin faptul că a trecut prin circuite și nu s-a descoperit nimic mă face optimist că nu este o situație atât de gravă. 

Cunoștințele medicale sunt sigur că e posibil să îi fi salvat viața și mai mult, ca sportiv de performanță, ajungi să îți cunoști foarte bine corpul și reacțiile. Cred că l-a ajutat foarte mult faptul că are cunoștințe medicale. 

Arbitrii nu sunt implicați într-un program de pregătire cum sunt sportivii de performanță, cu antrenori, profesori de sport care să stea cu tine, totul se face individual, fiecare arbitru face pe barba lui. Li se trimite câte un program de pregătire orientativ pe mail, iar ei de acolo se duc și se pregătesc singuri, se monitorizează singuri, își fac singuri medicația, vitaminizarea, fiecare pe unde cunoaște, se duce și vorbește cu câte un medic, nu e nimic centralizat, singura excepție sunt controalele din 6 în 6 luni. În țările în care arbitrajul e profesionist există centre în care arbitrii se întâlnesc, au staff la dispoziție în toate specializările, au toate facilitățile necesare. La noi, din păcate unii mai fac și prin parcuri, mai fac pe unde apucă, evident că sunt supuși riscului. 

Când spun profesionist mă refer din punct de vedere legal, să fii angajat cu contract, cu un salariu lunar indiferent dacă ai sau nu meci. Să luăm cazul lui, doamne ferește, să zicem că nu va putea presta arbitraj pentru următoarele 6 luni, el nu va încasa niciun ban, familia lui e privată de un venit, el nu e profesionist în adevăratul sens al cuvântului din moment ce nu este salariat nicăieri”, a declarat Marius Avram la PRO X

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!