"Nu am cum sa plagiez ceva ce nu e publicat!" Prima reactie a lui Copos dupa acuzatiile ca a plagiat cartea din inchisoare! Cum l-a inspirat NAPOLEON sa scrie :)

George Copos Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 29 Ianuarie 2016, 14:05
Data actualizarii: Vineri 29 Ianuarie 2016, 14:07

George Copos se apara si sutine ca nu a plagiat in inchisoare.

Comisia de Etica a Universitatii a probat contrariul si il acuza ca in cartea care l-a ajutat sa-si micsoreze pedeapsa din inchisoare cu 30 de zile, "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", ar fi copiat o lucrare.

Intr-un comunicat de presa, Copos explica:

"Prin aceasta declaratie de presa nu doresc nicidecum sa revin in viata publica. in perioada de 'reeducare' pe care am petrecut-o departe de presa, dar si de cei dragi si de cunoscuti, perioada grea dar generatoare de revelatii greu de atins altfel, am decis ca, pe durata restului vietii mele profesionale, sa nu ma mai prezint in fata dumneavoastra si a audientei potentiale in nume personal, ci doar implicit, ca o posibila urmare a unor actiuni pozitive ale companiilor ce se afla in proprietatea mea."

"Ma voi tine de cuvant referitor la aceasta decizie. Dar, pentru ca exact unul din rezultatele perioadei de 'reeducare' la care faceam referire mai sus, respectiv o carte scrisa de mine in 2014, a devenit tinta unui sir de acuzatii inexacte si nedrepte, indreptate, de fapt, impotriva muncii mele intelectuale executate chiar in perioada de 'reeducare', imi permit sa fac cateva precizari necesare."

"Desi nu sunt istoric, sunt un om caruia ii place istoria. Mai mult chiar, sunt pasionat de acest domeniu! in particular m-a interesat mult Napoleon, epoca lui, modul in care a facut politica, inclusiv prin folosirea relatiilor de familie pentru atingerea scopurilor sale."

"Am fost surprins de felul in care imparatul a incercat sa creeze o retea de monarhii europene inrudite, folosind in acest scop aliantele matrimoniale, respectiv casatorii ale fratilor si surorilor lui cu descendenti ai unor capete incoronate din tarile importante in politica europeana a vremii. Este cunoscut, spre exemplu, faptul ca el insusi a divortat de Iozefina si s-a recasatorit, incheind astfel o alianta matrimoniala cu Imperiul Habsburgic."

"Spun aceste lucruri tocmai pentru ca ele mi-au generat parte din ideile cartii pe care am scris-o si care tocmai a fost acuzata de un fel de 'repovestire', inexistenta dealtfel."

"In plus, va precizez atat dumneavoastra cat si celor ce ma acuza, ca am citit cartea 'Trecute vieti de doamne si domnite', de Nicolae Ganea, in care sunt prezentate biografii ale unor personaje istorice din tarile Romane, reliefand iarasi modul in care, uneori, casatoriile acestora erau facute in scopuri politice. Subiectul era surprinzator de asemanator cu aliantele matrimoniale politice ale familiei Bonaparte."

"Legat de acelasi subiect, am citit doua studii fundamentale: cel al lui stefan Andreescu, intitulat 'Aliante matrimoniale ale principilor munteni in secolele XIV-XVI', si cel al lui stefan Gorovei, intitulat 'Aliante matrimoniale din Moldova sec. XIV-XVI', aparute intr-un volum cu titlul 'Romanii in istoria universala'. Studiile realizeaza un fel de analiza comparativa a evenimentelor petrecute in acea perioada in cele doua Principate."

"In ceea ce ma priveste, nu am facut decat sa combin aceste doua titluri, mentionand totodata si perioada analizata — secolele XIV — XVI — si a rezultat denumirea lucrarii mele, atat de comentate astazi. Am adaugat unele informatii suplimentare din lucrarile lui Constantin C. Giurescu — 'Istoria romanilor', Constantin Rezachevici — 'Cronologia tarilor Romane' si Nicolae Ganea — 'Trecute vieti de doamne si domnite'. Acestea, si nu altele, au fost sursele de informare pe care le-am folosit in cartea mea. Am citat consistent din ele, dar toate informatiile preluate din studiile si cartile de mai sus sunt mentionate in Notele de subsol."

"Personal, nu am auzit de vreun alt autor care sa fi abordat subiectul in cauza. Nu am auzit de vreo alta LUCRARE PUBLICATa pe aceasta tema, care sa poata servi ca sursa de informare. Daca ar fi existat, in mod cert as fi facut referire la ea, deoarece nu am nicio iluzie ca, prin incercarea mea scriitoriceasca, as revolutiona istoriografia romana. Mai mult, o sursa suplimentara, daca aceasta ar fi existat, ar fi dat si mai multa consistenta lucrarii mele. Dar, cum o astfel de lucrare NU ESTE PUBLICATa si NU exista niciun exemplar la dispozitia publicului, nu inteleg cum ar putea fi ea plagiata."

"Faptul ca doua lucrari au titluri asemanatoare nu inseamna ca sunt copiate, mai mult sau mai putin 'discret', sau 'repovestite' una dupa alta. si, un ultim element: 'cartile se scriu din carti citite, cu cateva idei diferite la origine'; doar geniile au alta posibilitate, iar eu, in mod sigur si clar, nu ma incadrez in aceasta categorie."

"Va multumesc si va asigur de respectul meu pentru munca pe care o prestati!"

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!