FIFA Elvetia statele unite Fotbal extern

Scandalul de la FIFA trece la alt nivel: americanii au facut cereri de extradare pentru cei 7 oficiali arestati in Elvetia, ancheta se muta peste ocean

FBI-ul continua ancheta in cazul de coruptie de la FIFA.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 02 Iulie 2015, 12:58
Data actualizarii: Joi 02 Iulie 2015, 13:06

Elvetia a anuntat ca a primit cererile de extradare emise de Statele Unite pentru cei sapte responsabili ai Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA) si ai unor organizatii afiliate arestati in data de 27 mai la Zurich, la cererea justitiei americane, in scandalul care a zguduit fotbalul mondial.

"Cererile formale au ajuns ieri seara (n.r miercuri) la ministerul federal de justitie", a anuntat guvernul intr-un comunicat. 

Statele Unite aveau termen pana in data de 3 iulie pentru a prezenta formele de extradare sau puteau cere o prelungire a acestui termen. 

Cererile de extradare au la baza mandate de arest emise pe 20 mai de catre Parchetul Districtului Est din New York, care le acuza pe aceste persoane ca ar fi primit mita de peste 100 de milioane de dolari, din partea societatilor de marketing sportiv pentru a obtine drepturile comerciale si de televiziune ale mai multor competitii de fotbal din Statele Unite si America de Sud. 

Elvetia le va acorda celor sapte persoane arestate un termen de 14 zile pentru a lua pozitie fata de cererile de extradare, termen ce poate fi prelungit, inca 14 zile, "pentru motive serioase". 

Apoi, ministerul elvetian de justitie va decide, "in saptamanile urmatoare", pe baza cererilor de extradare, a audierii detinutilor si a parerii lor, daca acestia trebuie extradati. 

Cele sapte persoane arestate de autoritatile elvetiene pe 27 mai sunt Jeffrey Webb (in momentul retinerii presedintele CONCACAF, presedintele federatiei Insulelor Cayman, membru al Comitetului Executiv al FIFA), Eduardo Li (membru al Comitetului Executiv al FIFA, presedintele federatiei costaricane), Julio Rocha (responsabil cu dezvoltarea FIFA, presedintele federatiei din Nicaragua), Costas Takkas (colaborator al presedintelui CONCACAF, Jeffrey Webb), Eugenio Figueredo (vicepresedinte FIFA), Rafael Esquivel (membru in Comitetul executiv al CONMEBOL, presedintele federatiei din Venezuela), Jose Maria Marin (membru al Comitetului de organizare a FIFA pentru fotbalul olimpic, fost presedinte al Confederatiei braziliene de fotbal). 

Agerpres

Modifică setările cookies