Noua competitie europeana in care va juca si Romania! UEFA infiinteaza Liga Natiunilor si a dezvaluit noul sistem competitional

Noua competitie europeana in care va juca si Romania! UEFA infiinteaza Liga Natiunilor si a dezvaluit noul sistem competitional

•UEFA a aprobat infiintarea unei noi competitii europene, care va face uitate meciurile amicale ale echipelor nationale
•Liga Natiunilor va fi competitia care va inlocui partidele amicale disputate de primele reprezentative

UEFA, forul condus de Michel Platini, a luat decizia de a infiinta o noua competitie, aceasta urmand sa ia locul partidelor amicale disputate de echipele nationale de pe continentul european.

UEFA a prezentat noua competitie la Nyon si a anuntat schimbarile pe care Liga Natiunilor le va aduce fotbalului european.

Liga Natiunilor va debuta in 2018, primul sezon urmand sa se incheie in 2019. Aceasta este menita sa "umple" golul dintre Cupa Mondiala (vara lui 2018) si turneul final al Campionatului European (vara lui 2020), perioada in care echipele nationale, chiar daca joaca preliminarii pentru EURO, au destul de mult timp liber.

Astfel, UEFA a decis sa renunte la meciurile amicale "fara sens", care de cele mai multe ori nu strans indeajuns de multi spectatori si al caror rezultat este irelevant.

Ce presupune Liga Natiunilor?

Noua competitie a UEFA va fi alcatuita din patru divizii (A-D), fiecare dintre acestea divizata la randul ei in alte patru grupe de cate 3 sau 4 echipe.

Cele 54 de nationale afiliate UEFA vor fi impartite in functie de coeficient si de clasarea in topul UEFA la finele lunii noiembrie a anului 2017.

Prima divizie (A) va fi alcatuita din cele mai bune nationale europene, printre care Germania, Spania, Anglia, Franta sau Italia, in timp ce ultima (D) va avea in componenta San Marino, Luxemburg si Gibraltar.

Primele doua divizii/esaloane vor fi alcatuite din patru grupe a cate trei echipe, in timp ce grupele C si D vor avea o alta organizare. Divizia C va avea in componenta doua grupe de cate trei echipe si doua grupe de cate patru echipe, in timp ce Divizia D va avea patru grupe de cate patru echipe.

Nationalele din fiecare grupa vor juca meciuri tur-retur, iar la finalul sezonului vor avea ocazia sa promoveze sau sa retrogradeze.

In ceea ce priveste prima divizie, primele echipe din fiecare grupa (4 grupe) vor juca apoi un turneu Final Four, care va decide "regina continentului".

UEFA spune ca Liga Natiunilor nu va afecta turneul final al EURO si nici nu ii va plictisi pe fani, unele voci vorbind despre riscul ca noua competitie sa puna intr-un con de umbra Campionatul European.

Diviziile inferioare ale Ligii Natiunilor se vor disputa dupa un sistem play off/play out, care le va permite echipelor sa promoveze si sa retrogradeze.

Interesant este insa si faptul ca echipele care vor castiga cele patru grupe ale Diviziei A se vor putea califica direct la EURO 2020.

Sefii UEFA spun ca noua competitie va adauga un plus de competitivate in fotbalul european si ii va atrage pe fani la meciuri.

VIDEO PROTVPLUS.RO

Tot mai multe țări europene impun vaccinarea anti-Covid, sub amenințarea unui val 4 al pandemiei
BRAT
Modifică setările cookies