Fotbal extern

A murit omul care l-a adus pe Mutu la Parma, pe atunci o forță în Europa! Povestea celui care a provocat cel mai mare faliment de pe continent

Calisto Tanzi a făcut și închisoare pentru deturnare de fonduri și înșelăciune.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 02 Ianuarie 2022, 11:21
Data actualizarii: Duminica 02 Ianuarie 2022, 11:33

Omul de afaceri italian Calisto Tanzi (83 de ani), proprietar al clubului Parma între 1989 și 2003, a decedat ieri, în prima zi a anului 2022.

Fondator al celebrei companii Parmalat, Tanzi a cumpărat echipa de fotbal și, de-a lungul unui deceniu, a câștigat toate cele opt trofee din palmaresul parmegianilor: Cupa UEFA (1995, 1999), Cupa Cupelor (1993), Supercupa Europei (1993), Cupa Italiei (1992, 1999, 2002) și Supercupa Italiei (1999), la care se adaugă o finală pierdută în Cupa Cupelor (1994) și un loc 2 în Serie A (1997).

Parma, o echipă de vis cu Buffon, Cannavaro, Thuram, Crespo sau Asprilla

Practic, Tanzi a făcut din Parma cel mai de succes club italian din Europa după trio-ul Milan-Juventus-Inter. 

Jucau pe atunci la echipă, printre alții, Gianfranco Zola, Faustino Asprilla, Gianluigi Buffon, Lilian Thuram, Fabio Cannavaro, Hernan Crespo, Enrico Chiesa, Abel Balbo, Roberto Sensini, Dino Baggio sau Juan Sebastian Veron.

Sezonul lui Mutu la Parma, cel mai prolific pentru el în Serie A

În vara lui 2002, Tanzi l-a adus la Parma și pe tânărul Adrian Mutu, care avea 23 de ani în momentul transferului. După cele 18 goluri marcate în acel sezon de Serie A, cel mai prolific pentru român, Mutu a făcut saltul la Chelsea.

Coleg în linia de atac la echipa parmegiană i-a fost în acel campionat brazilianul Adriano.

Parmalat, faliment după o gaură de 14 miliarde de euro

Calisto Tanzi a făcut și închisoare pentru deturnare de fonduri și înșelăciune, într-un dosar care este considerat cel mai mare faliment din istoria Europei: Parmalat. 

În 2003, a fost găsită o gaură de 14 miliarde de euro în conturile corporației, iar Tanzi a fost condamnat inițial la 18 ani de închisoare, pedeapsă redusă în cele din urmă. 

Clubul de fotbal a falimentat de două ori, Buffon încă apără la echipă la 44 de ani

Clubul de fotbal Parma a falimentat și el, s-a reînființat în 2004 și a putut continua în Serie A o perioadă, după care a retrogradat, a promovat, a intrat din nou în faliment și a luat-o iarăși de la capăt, de data aceasta din Serie D, ajungând în cele din urmă înapoi în Serie A. 

În acest sezon, echipa românilor Mihăilă și Man, la care încă evoluează ca titular legendarul Buffon (44 de ani pe 28 ianuarie), se află undeva la mijlocul clasamentului în Serie B.

Modifică setările cookies