Max Verstappen Formula 1 poveste Max Verstappen F 1

GALERIE FOTO SPECIAL | Fiu și campion! Tată și manager! Povestea de succes din familia Verstappen: ascensiunea noului campion mondial din F1

Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de la Abu Dhabi și a devenit campion mondial pentru prima dată în carieră, stabilind mai multe recorduri. 

Mihaela Simion
Data publicarii: Luni 13 Decembrie 2021, 11:38
Data actualizarii: Luni 13 Decembrie 2021, 12:41

Olandezul a pătruns în universul auto când avea patru ani. Provenit dintr-o familie de piloți, Max Verstappen a început karting-ul la patru ani, iar la 15 ani a ajuns campion mondial.

După nu mai puțin de doi ani, era angrenat deja în Formula 1, iar la 18 ani și 227 de zile a câștigat primul Mare Premiu, în Catalunia. Cum a început tot? 

"Fără el nu aș fi stat acum aici. Ceea ce a făcut pentru mine la o vârstă fragedă a fost foarte important. Am avut momente împreună, îmi pregătea tot înaintea curselor de karting. A fost o adevărată colaborare pentru a ne atinge obiectivul de a ajunge în Formula 1", a povestit pilotul despre tatăl său, Jos Verstappen. 

Oficialii Red Bull, criticați pentru promovarea lui Verstappen
 

După doi ani petrecuți la Scuderia Toro Rosso, pe 5 mai 2016, Red Bull a anunțat că Max Verstappen îl va înlocui pe Daniil Kvyat, vestea fiind privită cu scepticism de oamenii din domeniu. 

"Max reprezintă o insultă. Realizează cei de la Red Bull că aduc un copil în Formula 1? Înainte de a începe să ne jucăm cu viețile altora, trebuie să învețe", a declarat Jacques Villeneuve, campion mondial în 1997, la momentul respectiv.

Răspunsul olandezului nu a întârziat să apară, dând dovadă de o atitudine specială: "Vârsta este doar un număr. Cei de Red Bull mă pregătesc foarte bine, sunt pregătit pentru Formula 1. Dacă nu eram suficient de bun, nu m-ar fi luat"

Jos Verstappen, pionul din cariera noului campion mondial 
 

Pilot în Formula 1 timp de nouă sezoane, Jos Verstappen reprezintă personajul cheie, omul din urma dezvoltării fiului său. De la karting la Formula 3 până la debutul în "Marele Circ", Jos a avut răbadarea și inteligența de a nu arde etape și a pune baze solide pentru cel care avea să devină campion mondial la 24 de ani. 

"Niciodată nu m-a împins mai mult decât era cazul. Doar să fac lucrurile mai bine. Să fiu un pilot mai bun și o persoană mai bună în afara circuitului. Dacă fac greșeli, nu trebuie să-mi spune ceea ce deja știu deja", a mărturisit sportivul. 

Relația tată-fiu s-a făcut simțită de fiecare dată când a fost nevoie, într-o limită bine stabilită între cei doi: "Oamenii care îl critică pe Max pentru că a ajuns în Formula 1 din cauza vârstei sale, nu îl cunosc cu adevărat. Lucrez cu el de atâția ani, este mult mai experimentat decât alți copii de 17 ani. A fost în acest univers de când era copil. Este viața lui". 

Tată înainte de antrenor
 

După succesul spectaculos de la MP al Abu Dhabi, Jos Verstappen a vorbit despre îndeplinirea celui mai mare vis din familia sa, lăsând la o parte funcția de manager în favoarea celei care i-a oferit mai multe satisfacții, aceea de tată a unui campion mondial. 

"Sunt foarte mândru de el! Max a fost pilotul anului, merită acest tilu. Întreaga echipă a fost îngrijorată, deoarece știau cât de periculoși sunt cei de la Mercedes. Dar a continuat să lupte, este în ADN-ul lui. Mi-a spus că a dat maximum pe fiecare tur.

De-a lungul cursei am plecat pentru că nu mai credeam de la un anumit punct. Dar m-am întors la ultimul tur", a mărturisit Verstappen Senior.

A devenit pilot de F1 înainte să-și ia permisul de conducere


Max Verstappen a semnat contractul cu cei de la Toro Rosso pe când avea doar 16 ani, vârstă ilegală pentru a conduce. "Instructorul meu a fost foarte strict, ceea ce a fost foarte bine. Am fost pregătit", a povestit pilotul. 

FIFA, pasiunea principală a lui Verstappen 
 

"Nu cumpăr lucruri nepotrivite, mă gândesc foarte bine înainte să iau ceva. Așa cum am făcut cu kit-ul de PlayStaion. Îl iau cu mine peste tot în lume, să mă pot juca FIFA", a recunoscut sportivul.

Iar pasiunea sa a dus-o la un alt nivel. Potrivit statisticilor FIFA, pilotul de Formula 1 a fost pe locul 21 în ianuarie 2019 în FIFA Ultimate Team și pe locul 31 în august 2018.

Chiar Christian Horner a dezvăluit că în week-end-ul din 2021 de la Marele Premiu din SUA: "Sunt destul de multe lucruri pe care nu le știți despre Max. Probabil a jucat peste 14 ore de FIFA în aceste zile". Câteva ore mai târziu, Verstappen câștiga cursa!

Formula 1, un stil de viață 
 

Pentru mulți piloți, Formula 1 este o activitate care îi consumă 100%. Dar nu și pentru Max Verstappen, cel care a transformat acest sport într-un stil de viață, fără a-i afecta felul în care și-l trăiește. 

"Câteodată oamenii iau prea în serios Formula 1, ca o chestie de viață și de moarte, gândindu-se că dacă nu fac asta, viața lor se termină.

Pentru mine nu a fost cazul așa și nici nu va fi. Sunt foarte fericit că sunt în Formula 1, dar chiar dacă nu aș fi făcut-o, eram implicat tot în ceva care avea legătură cu cursele.", a explicat Max. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!