OPINIE Românii optimi. Degeaba avem suflet dacă nu avem talent. Și degeaba avem un Sir Edward pe bancă dacă ne arbitrează un șpăgar

Echipa Nationala edward iordanescu EURO 2024 EURO 2024
Cătălin Parfene
Data publicarii: Miercuri 03 Iulie 2024, 00:20
Data actualizarii: Miercuri 03 Iulie 2024, 00:25

Naționala României a pierdut cu 0-3 în fața Olandei în optimile EURO 2024, într-o partidă arbitrată de neamțul Felix Zwayer, care a luat 300 de euro mită pentru a truca un meci din Germania.

Drumul României la EURO 2024 s-a oprit în optimi, după un 0-3 cu Olanda, cu șpăgarul Felix Zwayer la centru.

FRF: ”Asta e cea mai slabă generație din istoria fotbalului românesc”. Ei, na!

Generația de Suflet, așa cum a numit-o selecționerul Edward Iordănescu, și-a arătat limitele și, până la urmă, lipsa de talent. 

Lipsă de talent recunoscută inclusiv de Daniel Pancu, cel care este antrenorul naționalei de tineret a României: ”Asta e cea mai slabă generație din istoria fotbalului românesc, să fie clar. Pe hârtie. Dacă facem o comparație cu generația în care am fost și eu, noi am fost 10 clase peste”.

O declarație cu ceva sâmbure de adevăr, dar atât de urâtă și pentru care Pancu trebuia să zboare din postul de selecționer al naționalei de tineret în secunda 2. 

Fanul lui Ramzan Kadîrov și al condiției femeii în Cecenia este un oficial al Federației Române de Fotbal, reprezintă naționala de fotbal a României și această funcție îl obligă să-i susțină pe tricolori indiferent cât de slabi sunt. Și da, sunt. Dar sunt ai noștri.

Prețul arbitrului Felix Zwayer: 300 de euro

Fără îndoială, acești băieți ai noștri s-au autodepășit la EURO 2024. Veniți de la retrogradare din țările arabe sau aflați chiar la un pas de Serie C în ultimul sezon, cu un singur fotbalist titular în Top 5 campionate din Europa și cu un căpitan pierdut printre dune, mulți dintre ei au făcut în Germania meciurile vieților. Îi știți foarte bine. 

Cu Olanda însă am avut parte de un arbitru care nu avea ce să caute nu la EURO, ci în fotbal. Șpăgar dovedit în celebrul scandal din 2005 al meciurilor trucate din Germania, după ce a recunoscut că a luat 300 de euro mită pentru a o ajuta pe Wuppertaler SV în 2. Bundesliga, Felix Zwayer a colaborat cu autoritățile, a primit o suspendare de șase luni (totul a fost ținut secret în Germania timp de aproape un deceniu!) și apoi a devenit bine-mersi arbitru FIFA și ”UEFA elite”. WTF!

Printre alte decizii aiurea, de ce a oprit în minutul 81 acel contraatac al României din meciul cu Olanda, la 0-1, doar Zwayer știe.

Sir Edward Iordănescu: antrenor de excepție, dar nu neapărat și un bun selecționer

Minunea calificării la turneul final și apoi în optimile EURO 2024 poartă un singur nume: Edward Iordănescu.

Cocoțat în cele mai înalte posturi tocmai grație numelui, Iordănescu junior s-a reinventat totuși din fotbalistul Eduard (campion al României cu Steaua în 1996 după singurele sale 30 de minute jucate în Divizia A, cu Inter Sibiu, oferite de Dumitru ”Țiți” Dumitriu, fostul secund al tatălui, apoi legitimat și pe la Rapid în mandatul de antrenor în Giulești al tatălui) în Edward de astăzi.

A depășit rapid statutul de personaj monden și a dovedit că este un antrenor de excepție, un tehnician integru și inteligent, dar nu neapărat și un bun selecționer - nu pot nici acum să înțeleg de ce l-a convocat pe Daniel Boloca (devenit titular în Serie A și chemat apoi la naționala Italiei) pentru patru meciuri, două oficiale și două amicale, în care i-a oferit doar șase minute de joc. 

Alexandru Mitriță, MVP cel puțin în play-off-ul Superligii, sau Alexandru Mățan, campion în MLS-ul lui Lionel Messi și finalist în echivalentul Champions League de pe continentul nord-american, sunt alte două nume care au fost abandonate aparent inexplicabil de selecționer.

Dar antrenorul Edward Iordănescu a făcut minuni cu o națională inițial blazată, pe care el și numai el a știut să o crească și pe care el și numai el ar putea să o ducă și la Campionatul Mondial din 2026.

Dacă Anghel Iordănescu a primit gradul de general pentru performanța din 1994 cu Generația de Aur, atunci - chit că România nu e monarhie, de fapt nici noi nu prea mai știm ce e - Edward Iordănescu chiar ar trebui să primească un titlu onorific de Sir pentru performanța cu Generația de Suflet.

Și cum nu există nimeni care să-l facă Sir, atunci măcar să-i dea Marcel Ciolacu un certificat de revoluționar sau Nicolae Ciucă un titlu de doctor. 

Pentru că Edward Iordănescu chiar a revoluționat fotbalul atât de sărac din România și chiar e doctor în fotbal.

P.S. ”S-a dat titlul <<Românii optimi>>?”, m-a întrebat prietenul Ghelase, plecat de ceva timp din țară, aidoma părintelui Ghelasie, preotul chemat de Edward Iordănescu în cantonamentul naționalei din Germania. S-a dat acum.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!