Si-a vandut casa din Scotia pentru a-i ajuta pe copiii cu probleme din Romania. Povestea lui Sally "Inima de Aur", femeia care i-a ajutat pe paralimpicii romani sa ajunga la Rio

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 06 Noiembrie 2016, 21:02
Data actualizarii: Duminica 06 Noiembrie 2016, 21:22

Romania a avut 11 sportivi la Jocurile Paralimpice de la Rio, cea mai mare delegatie din toate timpurile. Nimic nu ar fi fost posibil fara Sally Lamont. Poreclita si "Inima de Aur", femeia si-a vandut casa din Scotia ca sa vina in Romania si sa-i ajute pe copiii cu probleme.

Sally Lamont a infiintat un club sportiv, unde munceste toata ziua cu tinerii cu probleme, pe care ii invata sa se iubeasca asa cum sunt.

"Totul este despre sport. Sportul este cel care schimba viata persoanelor cu dizabilitati. Problema este acum ca parintii nu vor sa vina cu copiii si nu ii indruma catre sport. Uneori, motivul este absurd: daca copiii fac sport, devin sanatosi, iar parintii pierd pensia respectiva", spune Sally Lamont.

Dacian Makzin, unul dintre sportivii ajutati de Sally, spune: "Ne-a primit cu bratele deschise, ne-a creat conditii, ne-a motivat sa ne dezvoltam, sa invatam. In orice lucru trebuie sa fii ajutat. Daca nu te ambitioneaza cineva, nu prea ai sens. O consider ca si mama mea pentru tot ajutorul pe care mi l-a acordat".

Petru Ifrosa, jucator de tenis de masa, nu a ajuns la Jocurile Paralimpice, dar se pregateste pentru Tokyo.

"Inca nu am ajuns la o Paralimpiada, sunt 3 ani de cand ma pregatesc si sper sa ajung la Tokyo", spune Ifrosa.

Sally Lamont e presedintele Comitetului Paralimpic Roman. Intelege durerea tuturor. Si ea a avut o copilarie dura: n-a apucat sa-si cunoasca tatal, iar mama ei s-a chinuit foarte mult.

"Mama mea a ajuns in carucior in ultimii cinci ani si a fost surda de la 30 de ani. In acel moment m-am gandit ca eu pot sa ajut o perosana cu dizabilitate", spune scotianca.

"Conditiile nu se fac asa dintr-o pocnitura de deget, pentru mese, care costa intre 500 si 1.000 euro, palete, care si alea sunt de la 100 de euro, fotoliu rulant de 1.500 de de euro, sunt necesari bani. Sunt niste lucruri pe care nu le poti face fara bani. A fost o perioada cand Sally mi-a platit chiria", mai spune Dacian Makzin.

Sportivii paralimpici sunt ca o familie.

"Suntem o familie aici, ne intelegem , ne spunem toate problemele, nu ne ascundem. Asa e mai bine sa bine sa stim si problemele, si bucuriile. Sally e cheia a tot ce se petrece aici", mai spune si Petru Ifrosa.

"Fara ea nu as fi luat medalie la Rio", e convins si Alex Bologa, judokanul nevazator medaliat cu bronz la Rio.

"Incearca sa faca tot posibilul pentru ca eu sa ajung pe primele trepte ale podiumului. Ii multumesc pentru sprijinul financiar acordat si pentru faptul ca a avut incredere in mine", spune si Alex Bologa.

Pentru eforturile ei, Sally Lamont a fost decorata si de Regina Elisabeta a Marii Britanii.

"A fost o experienta foarte placuta si asta a fost cea mai mare onoare pe care am primit-o in viata mea. Eu am fost foarte nervoasa si un pic agitata. M-a intrebat daca imi place Romania si am spus tot, ca este foarte bine aici si imi place", a mai zis Sally.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!